Nükleer EnerjiHaberler

Çinin Tokamak Reaktörü Füzyon Enerjisine Öncülük Ediyor

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Çin, temiz ve sınırsız enerji üretiminde dünya lideri konumuna ulaşmak üzere ve 2050 yılı itibariyle tam fonksiyon ile çalışan bir füzyon reaktörünü büyük çaba ve çalışmayla birlikte Anhui bölgesinde devreye sokmayı planlıyor. Çinin tokamak reaktörü zaten geçtiğimiz yıllarda birçok kez denendi.

Deneysel Gelişmiş Süper İletken Tokamak (EAST) reaktörü olarak adlandırılan Çinin tokamak reaktörü Anhai, kırdığı rekorlarla günden güne daha çok ünleniyor. 2017 yılında, nükleer füzyon için gerekli koşulları 100 saniyeden daha uzun bir süre sağlayan dünyadaki ilk tesis oldu. (Nükleer enerji ile ilgili daha fazla bilgi için buraya tıklayın.)

Çinin Tokamak Reaktörü Global Füzyon Enerji Projesine Büyük Katkı Sağlıyor

Çinin tokamak reaktörü 2018 yılının Kasım ayında 100 milyon C sıcaklığa yani yaklaşık olarak güneşin çekirdeğinin sıcaklığına ulaşarak yeni bir rekora imza attı. Bu muazzam derecede yüksek sıcaklık değerleri nükleer füzyon reaksiyonun gerçekleşmesi için gereklidir.

Proje lideri Song Yuntao, ” Bu reaktör ile uluslar arası işbirliğinin genişleyeceğini umuyoruz ayrıca insanlığa gelecekte nükleer füzyonun kullanımı konusunda Çinin katkısını sağlamak istiyoruz.” diye belirtiyor.

Yuntao ayrıca Çin’in yaşadığımız yüzyılın ortalarına doğru faaliyete geçirmeyi planladığı farklı bir nükleer füzyon rektörünü de inşa ettiğini belirtti.

EAST, nükleer füzyon enerjisinin uygulanabilirliğinin ortaya konmasını amaçlayan Uluslararası Termonükleer Deneysel Reaktör (ITER) projesinin de önemli bir parçasıdır.

Füzyon Enerjisini Oluşturmak Oldukça Zor ve Pahalı Bir İşlem

Proje Avrupa Birliği, Hindistan, Japonya, Çin, Rusya, Güney Kore ve ABD tarafından finanse edilmektedir. Projenin kalbi ise tokamak adı verilen ve milyarlarca dolarlık dev silindirik yapıda olan bir füzyon cihazıdır.

Bu dev tesis Fransa’da yapım aşamasında olup ITAR ortakları tarafından geliştirilen teknolojiyi kullanacak. Güneşimiz de enerjisini bünyesinde gerçekleşen füzyon reaksiyonlarıyla sağlıyor. Bu enerji iki atom çekirdeğinin birleşmesi sonucu açığa çıkıyor.

ITER projesinin toplam maliyeti yaklaşık 22,5 milyar dolar (20 milyar Euro) olarak belirlendi. Çin, ABD ve Japonya gibi nükleer enerji konusunda daha gelişmiş ülkelerin gerisinde kaldığını bildiği için kendilerinin daha geniş global projelere katkı sağlamak amacıyla bu projenin başarısına adamış durumdalar.

ITER’de üst düzey Çinli bir mühendis olan Wu Songtao, “Füzyon bir ülkenin tek başına başarabileceği bir şey değil. ITER’de olduğu gibi, dünyanın her yerindeki insanların birlikte bu konuda çalışması gerekiyor.” diye belirtti.

Kaynak
Interesting Engineering

Emre LEBLEBİCİOĞLU

Emre Leblebicioğlu, enerji sistemleri ve mekatronik mühendisliği lisans ve makine mühendisliği yüksek lisans mezunudur. Enerji modelleme, rüzgar enerji santral tasarımı ve güneş enerjisi üzerine akademik çalışmaları vardır. Şuanda da aktif olarak güneş enerji sektöründe çalışmakta ve enerji üzerine de mühendislik danışmanlık hizmetleri sağlamaktadır. İyi düzeyde İngilizce ve temel düzeyde de Almanca bilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu