Devridaim Makineleri Nedir ? Devridaim Makinesi Örnekleri
Yıllarca yakıta ihtiyaç duymadan çalışan sonsuz enerji üreten makineler icat edildiği ile ilgili birçok haber duymuşsunuzdur. Tabi bu makineler termodinamik yasalarına ters düştüğü için hiçbir zaman çalışarak ticarileşemedi. Devridaim makineleri olarak adlandırılan bu sistemleri yazımızda sizler için derledik.
Devridaim makineleri hakkında konuşmadan önce termodinamiğin özellik birinci ve ikinci yasalarını hatırlamamızda fayda var.
Termodinamik Yasaları
Termodinamik 4 yasadan oluşmaktadır. Ancak devridaim makineleri için özellikle 1. ve 2. yasa oldukça önemlidir.
Termodinamiğin 1. yasası: Bu yasaya göre enerji asla kaybolmaz sadece form değiştirir. Bununla birlikte de enerjiyi kullanmadan da farklı bir enerji üretilemez. Yani yoktan var edilemez. (Bu yasa ile ilgili daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.)
Termodinamik 2.yasası: Bu yasanın farklı ifadeleri olsa da konumuzla ilgili kısmı, bir sistemde iş üretilirken mutlaka 2 farklı ısı kaynağı olmalıdır. Aksi durumda iş üretilemez. (Bu yasa ile ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.)
Devridaim Makineleri Nedir?
Devridaim makineleri, bazı bilimden uzak kişilerin ortaya attığı gerçekleşmesi termodinamik yasaları nedeniyle olanaksız makinelerdir. Termodinamiğin birinci yasasına aykırı olarak yokluktan enerji ürettiği iddia edilen makinelere birinci türden devridaim makineleri (DDM1), termodinamiğin ikinci yasasına aykırı çalıştığı sanılan makinelere de ikinci türden devridaim makineleri (DDM2) adı verilir.
Devridaim makinelerinin her zaman sonsuz enerji ürettiği savunulur. Yani herhangi yakıta ihtiyaç duyulmadan sınırsız enerji üretme bahsediyoruz. Böyle bir şey tabi ki de termodinamik yasaları çerçevesinde imkansızdır.
Devridaim Makineleri Özellikleri
Devridaim makineleri ile ilgili özellikler çok çeşitli olabilir. Öncelikle bir devridaim makinesi tasarlayan bir kişi genellikle bunun sınırsız enerji ürettiğinden ve %100 verimle çalıştığından bahseder. Bir devridaim makinesinin diğer makinelerden ayıran en temel özelliği termodinamik yasalarına aykırı olmasıdır. Bu yüzden yeni bir sistem incelendiğinde mutlaka termodinamiksel analizi yapılmalıdır.
Devridaim Makineleri Neden Çalışamaz?
Devridaim makinelerinin termodinamiğin birinci ve ikinci yasaları neticesinde çalışamayacağını belirttik. Şimdi de bunu örneklerle açıklayalım.
Devridaim Makineleri Örnekleri
Devridaim makineleri için termik santral çevrimi örneklemesi üzerinden gideceğiz. Buharlı güç santrallerinde genelde kazan,pompa,yoğuşturucu ve türbin-jeneratör sistemi gibi 4 farklı bileşen vardır. Burada çevrim akışkanı ise sudur. Öncelikle pompa suyu kazana gönderir burada ısınan su kızgın buhar fazına geçer. Ardından da bu kızgın buhar türbini döndürerek iş üretir. Türbin çıkışı da su-buhar karışımı halindeki akışkan ise yoğuşturucuda ısısını çevre ortama aktararak çevrim tamamlanmış olur. Bu çevrimi de anladığımıza göre örneğimize geçelim.
Birinci Türden Devridaim Makinesi Örneği
Hevesli ama termodinamik yasalarından bir haber olan bir mucidimizin bulduğu bir buluşu inceleyelim. Mucidimizin sistemine göre termal güç santrallerinde suyu buharlaştırmak için fosil yakıtlar veya nükleer yakıtların yerine kazan içine yerleştirilecek bir elektrikli ısıtıcıyla suyun ısıtılıp buharlaştırıldığı bir sistemdir. Mucidimiz elektrikli ısıtıcının ve sistemde su akışını sağlayan pompanın tükettiği elektriği de üretilen elektrikle karşılanabileceğini öngörür.
Eğer böyle bir sistem çalışsa dünyanın enerji sorununu çözebilecek bir buluş olarak gözükmektedir. Ancak bu buluş termodinamiğin birinci yasasına tamamen terstir. Çünkü bu sistemde enerjiyi yoktan var etme düşüncesi söz konusudur. Elektrikli ısıtıcının suyun buhar türbinini döndürecek kapasitede ısıtması için harcadığı elektrik üretilen elektrik miktarından fazla olacaktır. Bu da böyle bir sistemin eksi ısıl verimde olması anlamına gelir. Sistem 1.yasaya ters olduğundan birinci türden devridaim makinesi olarak belirtilebilir.
Bu örneği bir başka örnekle de ifade edebiliriz. Bir fotovoltaik güneş paneline bağlanan bir lambanın bu paneli aydınlatarak elektrik üretimi sağladığını ve üretilen elektriğinde ampulü yakmaya devam ederek elektrik üretiminin devamını sağladığını düşünün. Böyle bir sistemin çalışması pek tabi imkansızdır. Çünkü üretilen elektrik enerjisi tekrardan lambayı yakmaya yetmeyecektir. Güneş panelinden elektrik üretimi için uygun ışık üreten 1000 W’lık bir lamba 1 metrekare %15 verimli bir güneş panelinden yaklaşık 150 W’lık bir enerji çıkışı sağlar. Çünkü güneş paneli %100 verimle çalışmaz. Bu da lambayı tekrar çalıştıramaz.
İkinci Türden Devridaim Makinesi Örneği
Şimdi gelin bu mucidimizin bir diğer çılgın buluşunu inceleyelim. Bildiğiniz gibi buharlı güç santral çevrimlerinde kazanda sisteme giren ısı yoğuşturucuda dışarı atılır. Yani kazandaki su, sisteme olan ısı girişiyle kızgın buhar fazına çıkar ve türbine girer. Türbinde iş üreterek soğuyan su buhar karışımı da yoğuşturucuda ısını daha soğuk bir ortama atarak soğur. Bu şekilde sistem 2. yasaya göre uygun çalışır.
Ancak çılgın mucidimiz, bu sistemde yoğuşturucunun gereksiz olduğunu iddia edip türbinden çıkan su buhar karışımının direk pompaya gönderilmesi fikrini ortaya atar. Böylelikle sisteme giren ısının dışarı atılmayarak çevrim içerisinde kalmasıyla ısıl verimi 2 kat arttırabileceğini savunur. En iyi tasarlanmış termal güç santrallerinin verimi bile %40 civarı olduğu için bunun %80 civarına çıkarılması santral sahipleri için harika gibi gözükse de hiçbir zaman çalışamayacak bir sistemdir. Çünkü 2. yasaya göre iş üretimi sağlamak için 2 farklı ısıl ortam gerekmektedir. Mucidimiz ise tek bir ısıl ortam (kazan) ile sistem verimini arttırmayı düşünmektedir. Böyle bir sistemde ise fazla ısı atılamadığı çevrim verimi kademeli olarak düşüp sıfıra yaklaşarak verimsiz bir sistem ortaya çıkarır. Bu sistemde ikinci türden devridaim makinesi (DDM2) olarak adlandırılır.
Devridaim Makineleri Diğer Örnekler
Dünyada yüzlerce belki de binlerce örneklediğimiz sisteme benzer devridaim makineleri ortaya atıldı hatta bu makinelerin bir kısmı patent alarak yatırımcı buldular. Örneğin, Philadelphia’lı bir marangoz olan J.W. Kelly 1874 ile 1898 arasında 1 litre su ile bir trenin yaklaşık 5 km yol kat ettirebileceğini iddia ederek ürettiği hidropnömatik darbeli vakum motoru için yatırımcılardan milyonlarca dolar toplamıştır.
Yakın bir tarihte ise bazı yatırımcılar bir mucidin aldığı gücü inanılmaz bir şekilde arttıran bir enerji yükseltici için 2.5 milyon dolar ödemeye karar vermişler. Ancak son dakika termodinamik bilgisine sahip bir uzmana danışmaya karar vererek büyük bir hatanın eşiğinden dönmüş oldular.
Tüm bunların dışında sonsuz enerji ürettiği iddia edilen manyetik motorlar gibi birçok devridaim makineleri ortaya atıldıysa da hepsinin işlevsizliği ortaya çıkarak sadece birer hayal ürünü olarak kaldı.
Sonuç
Devridaim makinelerini öneren kişiler genellikle yaratıcı kişiler olsa da yeterli mühendislik bilgisine sahip olmadıkları için ortaya gerçekleşmesi olanaksız sistemler ortaya atıyorlar.
Yazımı ünlü şu ünlü söz ile noktalıyorum: Eğer bir şey gerçek olamayacak kadar iyiyse, muhtemelen o şey gerçek değildir.
Kaynak: Mühendislik Yaklaşımıyla Termodinamik Yunus A. Çengel, sayfa 293-295
Bu yazımızda sizlere devridaim makineleri konusunu ayrıntılı bir şekilde anlatmaya çalıştık. Bu konu ile ilgili soru,görüş ve önerileriniz varsa yorum olarak belirtmeyi unutmayın.
İzmir’de eski bir emniyet müdürü manyetik motor yaptı ve Alman girişimcilere gösteri yaptı.Videoları youtube’ta gördüm.Almanlar alkışlıyor ve tebrik ediyorlardı.
Slm.
Bu güzel araştırmada geçen konu hakkında daha geniş bilgi var mı ?
“Yakın bir tarihte ise bazı yatırımcılar bir mucidin aldığı gücü inanılmaz bir şekilde arttıran bir enerji yükseltici için 2.5 milyon dolar ödemeye karar vermişler. Ancak son dakika termodinamik bilgisine sahip bir uzmana danışmaya karar vererek büyük bir hatanın eşiğinden dönmüş oldular.”