Uzay BilimleriEnerjiHaberler

JAXA ve Honda Gelecekteki Uzay Kolonileri için Bir Enerji Sistemi Kuruyor

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) ve Honda, 14 Haziran’da yaptıkları basın açıklamasına göre, uzay kolonilerine oksijen, hidrojen ve elektrik sağlayabilecek yeni bir “dolaşım yenilenebilir enerji sistemini” kurmayı başardıklarını ve sistemi uzun süre test edeceklerini duyurdu.

Proje, Dünya’dan gönderilen malzemelere olan güveni azaltarak derin uzay keşif yeteneklerini güçlendirmeyi amaçlıyor. Bunu yapmak için, iş birliğinin arkasındaki ekip, yüksek diferansiyel basınçlı su elektroliz sistemi ile yakıt hücresi sistemini birleştiren bir sistem inşa ediyor.

Yüksek diferansiyel basınçlı su elektroliz sistemi, oksijen ve hidrojen üretmek için güneş enerjisini kullanarak suyu elektroliz haline getirirken, yakıt hücresi sistemi oksijen ve hidrojenden su ve elektrik üretecek.

“Oksijen, hidrojen ve elektrik uzaydaki insan faaliyetleri için gereklidir. Dolaşımdaki yenilenebilir enerji sistemini gerçekleştirmek, bu gereksinimleri Dünya’dan ikmale dayanmadan uzayda elde etmemizi sağlayacaktır. Bunun uzaydaki faaliyetlerimizi önemli ölçüde genişletmesi bekleniyor,” diyor JAXA Başkan Yardımcısı Sasaki Hiroshi.

Hidrojen ve elektrik, gelecekteki dünya dışı istasyonlara güç sağlamak için hayati öneme sahip olacak. Uzay kaşiflerinin nefes almasına izin vermenin bariz amacının yanı sıra, roket itici gücü için de oksijen gerekecektir.

Uzay Araştırmalarının Geleceği Mümkün Kılınıyor

JAXA ve Honda, dolaşımdaki yenilenebilir enerji sistemi testleri için iş birliğini, geçen yıl Kasım ayında sistemin prototiplerini denemek için üç yıllık bir ortak araştırma anlaşması imzaladıklarında resmileştirdi.

Nihai amaç, sistemi NASA’nın Ay Geçidi’nde ve Ay’ın yüzeyinde test etmektir.

Honda tarafından oluşturulan yüksek diferansiyel basınçlı su elektroliz sisteminin, kompresör kullanmadan hidrojeni sıkıştıracağını, yani çok daha hafif olacağını ve bu nedenle uzaya fırlatılmasının daha kolay olacağını belirttiler.

Tarihi bir ilk olarak NASA, 22 Nisan’da Mars atmosferinden küçük bir deneysel alet kullanarak solunabilir oksijen çıkardığını açıklamıştı. 2030’lar ve sonrası için planlanan derin uzayı keşfetmek için uzay görevleri ile, bu tür sistemler evren hakkındaki bilgimizi genişletmemize izin vermek için hayati öneme sahip olacak.

Önümüzdeki aylarda, Japon uzay ajansı ve otomobil üreticisi birkaç prototipi test edecek ve ardından 2022’de bulgularını ayrıntılı olarak açıklayan bir makale yayınlayacaklar.

Kaynak
Interesting Engineering

Elif YILMAZ

Ben Elif Yılmaz, Mühendistan platformunda aktif olarak editör, SEO editörü ve SEO uyumlu metin yazarı olarak görev yapmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu