Hidrojen Enerjisi Nedir ? Nerelerde Kullanılır ?
Hidrojen enerjisi, doğada en çok bulunan element olan hidrojenin içerdiği bir enerji türüdür. Hidrojen enerjisi uzay araçlarına ve otomobillere yakıt olmasının yanı sıra daha birçok alanda kullanılan temiz bir enerjidir. Gelin bu temiz enerji kaynağını hep birlikte inceleyelim.
Hidrojenin Özellikleri
Hidrojen, hydro ve genes isimlerinden ya su oluşturan anlamına gelen periyodik tablonun ilk elementidir. H ile gösterilir ve atomik birimi ise 1’dir.
Evrende oldukça çok bulunan hidrojen renksiz, kokusuz ve tatsız bir elementtir. Havadan da 14.4 kez daha hafiftir. Ayrıca yıldızlarda gerçekleşen füzyon reaksiyonlarında kullanılan bir yakıttır. Hidrojen, atmosfer basıncı altında -252,77 C’de sıvı haline geçebilir.
Hidrojen Enerjisi Nedir ?
Hidrojen enerjisi, hidrojenin saf halde ayrıştırılması sonucu moleküllerinde açığa çıkan bir kimyasal enerjidir. Bu enerji çeşitli yöntemlerle ısı ve elektrik formlarına dönüştürülerek kullanılabilir. Ayrıca ayrıştırılma sonucunda da su veya su buharı açığa çıkarttığı için de temiz bir enerji kaynağı olarak nitelendirilebilir.
Hidrojen Enerjisinin Önemi
1500’lü yıllarda keşfedilen ve 1700’lü yıllarda da yanabilme özelliği tespit edilen hidrojen keşfedilmiş tüm yakıtlar içerisinde birim kütle başına en fazla enerjiyi içeren bir yakıttır. Örnek vermek gerekirse 1 kg hidrojen yaklaşık 2,1 kg doğal gaz veya 2,8 kg petrolün içerdiği enerjiyi verir. Ayrıca petrol türevi yakıtlara göre de 1,33 kat daha verimli olup bir de yandığında zehirli sera gazı yerine su veya su buharı açığa çıkardığından fosil yakıtların yerini alması gereken nihai bir enerji kaynağıdır.
Hidrojen enerjisi gerek enerji potansiyelinin yüksek oluşu gerekse de yakıt olarak kullanıldığında çevreye zararlı sera gazları yerine sadece su veya su buharı yayması nedeniyle oldukça önemli bir kaynaktır.
Ancak hidrojenin doğada saf element olarak bulunamaması, sadece bileşik olarak bulunması bu kaynağın kullanımını zorlaştırır. Her ne kadar yenilenebilir enerji kaynakları yani güneş,rüzgar,dalga ve biyokütle ile üretilebilse de, dönüştürme teknolojisinin pahalılığı bu kaynağın kullanımını kısıtlıyor. Fakat hidrojen özellikle doğada en çok su halinde bulunur ve diğer yakıtlardan önemli bir farkı da güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir kaynaklarla sudan ayrıştırılarak üretilebilir.
Hidrojen Enerjisi Kullanım Alanları
Hidrojen enerjisi ulaşımdan endüstriye, uzay roketlerinden petrol eldesine birçok yerde kullanılır. Genel olarak da aşağıda belirtilen uygulama alanlarında kullanılmaktadır.
- Hidrojen, atık ısı ve elektrik depolama
- Isıtma ve soğutma sistemleri
- Pompa veya basınçlandırma üniteleri
- Hidrojen temizleme
- Deteryum ayırma
Hidrojen ayrıca ulaşımda kirliliğin azaltılıp verimin arttırılması için benzin,etanol ve metanol ile karıştırılabilir.
Ayrıca hidrojen yakıt pilleri ile elektrik enerjisine dönüştürülerek otomobillerde direk bir şekilde yakıt olarak kullanılabilir. Dünyada ve Türkiye’de sıvı hidrojenle çalışan otomobiller için yakıt istasyonları bulunmaktadır.
Hidrojen enerji üretimi yeni olmasına rağmen hidrojen üretimi yeni bir metot değildir. Her yıl yaklaşık 500 milyar ton hidrojen üretilerek kimya ve özellikle petro-kimya sektöründe kullanılmaktadır.
Hidrojen Enerjisi Yenilenebilir Mi ?
Hidrojen, yıldızlarda, yeryüzündeki su kaynaklarında ve atmosferdeki su buharında bulunan bir elementtir. Suyun da yenilenebilir bir enerji kaynağı olduğunu biliyoruz dolayısıyla su ile üretilebilen her türlü yakıt da yenilenebilir bir enerji kaynağı olarak değerlendirilebilir. Kısacası hidrojen enerjisi yenilenebilir enerji kategorisinde rahatlıkla yer alabilir.
Hidrojen enerjisi için hidrojenin üretimi ve depolanması en önemli iki problem olarak öne çıkıyor. Her ne kadar hidrojen üretimini insanoğlu uzun süredir yapsa da hala üretim yöntemleri endüstriyel uygulamalar için oldukça pahalı. Ayrıca üretilen bu hidrojenin depolanması da aşılması gereken çok ciddi bir problemdir. Hidrojenin üretimi ve depolanması ile ilgili konuları da farklı bir yazıda değerlendireceğiz.
Hidrojen enerjisi ile ilgili soru, görüş ve önerilerinizi yorum olarak belirtmeyi unutmayın. Fikirleriniz bizim için önemli!