Bilim İnsanları Yaşanabilir Gezegenler Bulmaya Bir Adım Daha Yaklaştı!
Yıldızların arasındaki karanlık boşluklarda neyin gizlendiğini söylemek her zaman zor olmuştur.
Ancak kanıtlar, başıboş bırakılmış ve hiçbir yıldıza bağlı olmayan büyük bir ötegezegen popülasyonunun varlığını gösteriyor. Canlılığın olması için bir yıldızın sağladığı sıcaklıktan uzakta, bu yalnız ötegezegenlerin yaşanabilir gezegenler olması pek olası değildir.
Yeni matematiksel modellemeye göre, bu gezegenlerden bazıları kozmik radyasyon ve ay üzerindeki yerçekimi etkileşimi ile aya uygulanan gelgit kuvvetlerinin bir kombinasyonu sayesinde potansiyel olarak hem atmosferleri hem de sıvı suyu barındırabilir gezegenlerdir.
Yaşanabilir Gezegenler Belli Bir Sıcaklıkta Olmalı
Dünya’da yaşamın çoğu, fotosentez temeline dayanan bir besin ağına dayanır. Yani, kesinlikle Güneş’in ışığına ve ısısına ihtiyaç duyulur. Bu ısı aynı zamanda Dünya’nın yüzeyindeki suyun sıvı halde kalmasına yardımcı olan şeydir. Yine de, sıvı suyun donması beklenen Güneş Sistemi’nin donma çizgisinin ötesinde, hala bulunabileceği yerler vardır. Bunlar Jüpiter’in yörüngesindeki buz uyduları Ganymede ve Europa ve Satürn yörüngesindeki Enceladus’tur.
Bahsedilen bu gezegenler, kalın buz kabukları ile kaplanmalarına rağmen, yüzeylerinin altında sıvı okyanuslar barındırırlar. Böylece Europa ve Enceladus’un yaşam barındırabileceği düşünülmektedir. Güneş ışığını tam olarak alamıyor olmalarına rağmen, ötegezegenelrde Dünya’da olmayan bir tür ekosistem olabilir.
Bu nedenle, Şili’deki Concepción Üniversitesi’nden astronom Patricio Javier Ávila liderliğindeki bir bilim insanı ekibi, bahsedilen gaz devi ötegezegenlerin etrafında var olan dış uyduların olasılığını modellemeye çalıştı. Bulgular ise, ekzomun atmosferinde önemli miktarda suyun oluşabileceğini ve sıvı halde tutulabileceğini gösteriyor.
Kozmik radyasyon, hidrojen ve karbondioksiti suya dönüştürmek için kimyasal kinematiğin ana itici gücü olarak kullanılabilecektir. Bu, Dünya okyanuslarından 10.000 kat daha az su üretecek, ancak atmosferden 100 kat daha fazla su üretecek bir sistem demektir. Araştırmacılar ise, bunun yaşam için yeterli olacağını söyledi. Bu konuda konuşan uzmanlar şu ifadeleri kullandı: “Bu koşullar altında, yörünge parametreleri sabit bir gelgit ısınmasını garanti edecek şekilde kararlıysa, su bir kez oluştuğunda, tüm sistem evrimi boyunca sıvı kalır ve bu nedenle yaşamın ortaya çıkması için uygun koşullar sağlar.”
Yaşam olabilecek başka gezegenlerin de var olduğunu bilmek, her zaman heyecan verici olmuştur. Bu nedenle araştırmaların devamı, şimdiden merakla beklenir hale geldi!
Çalışma Uluslararası Astrobiyoloji Dergisi’nde yayınlandı.