Hukuk Fakültesi Bölümü Nedir?
Hukuk Fakültesi, ülkemizde yüksek puanlar ile alım yapan eşit ağırlık bölümler arasında yer alan bir lisans programıdır. Hukuk, bireylerin diğer birey ya da toplumlar arasındaki ilişkilerin ayarlanması, düzenlenmesi için kuralların toplanmış hali olarak nitelendirilebilir. Hukuk Fakültesindeki amaç, anayasada yer alan yasaların ve iş etiği kapsamındaki birey ile toplum arasındaki düzeni sağlayacak, hukuk sektörüne katkı sağlayacak nitelikli insanların sektöre kazandırılmasıdır.
Hukuk Fakültesi bölümünü hedefleyen, bu bölümü okumak isteyen kişilerin konuşma ve iletişim becerilerinin yüksek olması gerekmektedir. Bununla birlikte disiplinli, hukuk kurallarına hakim ve adalet duygusu da gelişmiş bireylerin olması önemlidir.
Hukuk Fakültesi Eğitim Süresi Kaç Yıldır?
Hukuk Fakültesi bölümü 4 yıllık eğitim veren bir lisans programıdır. Hukuk Fakültesi bölümünden mezun olmak isteyen öğrencilerin 240 AKTS haklarını doldurması gerekmektedir. Üniversite mezuniyet koşullarını kapsadıkları taktirde öğrenciler Hukuk Fakültesinden başarıyla mezun olacaktır. 4 yıllık eğitim sürecini başarıyla tamamlayan öğrenciler 1 yıl boyunca staj yapmaları gerekmektedir.
Hukuk fakültesi bölümü belirttiğimiz üzere günümüzde binlerce kişi tarafından tercih edilen bir bölümdür. İleride adli makamlarda görev almak isteyen kişilerin mutlaka alması gereken eğitimler hukuk fakültesi kapsamında sunulmaktadır. Eşit ağırlık bölümleri içerisinde yer alan Hukuk Fakültesi, 4 yıllık eğitime tabi olan bir lisans programıdır. Hukuk taban puanları için de araştırmalarını devam ettiren kişilerin bu noktada çeşitli üniversite tercihleri yapmaları da mümkündür. İstanbul başta olmak üzere Ankara, İzmir gibi büyük iller ile birlikte diğer birçok ilde yer alan üniversitelerde Hukuk Fakülteleri de bulunmaktadır.
Hukuk Fakültesi Bölümü Dersleri Nelerdir?
Hukuk Fakültesi bölümü öğrencileri 8 dönem boyunca temel eğitim derslerini almakla mükelleftir. Buna göre adalet ve hukuk kavramları kapsamınca detaylı bilgiye sahip olabilecekleri dersleri görerek kendilerini yetiştirecek, iş sahasında kendilerine yarayacak olan bilgilere sahip olabileceklerdir.
Hukuk Fakültesi öğrencileri genel olarak şu temel dersleri almaktadır:
- Türk Anayasa Hukuku,
- Anayasa Hukuku,
- Medeni Hukuk,
- Genel Kamu Hukuku,
- Ceza Hukuku Genel Hükümler,
- Uluslararası Hukuk,
- Ticaret Hukuku
- İdare Hukuku,
- Anayasa Yargısı Hukuku,
- Borçlar Hukuku Genel Hükümler
Bu gibi dersler başta olmak üzere daha birçok dersten sorumlu olacak olan öğrenciler böylelikle 4 yıllık eğitim dönemini en iyi biçimde tamamlayacaklardır. Öğrenciler bu derslerin tümünü başarılı biçimde tamamladıkları taktirde Hukuk Fakültesi Diplomasını almaya hak kazanacaktır. Hukuk Fakültesi bölümünden mezun olan kişiler avukat, savcı ve hakim unvanlarından birine sahip olurlar.
Hukuk Fakültesi Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?
Hukuk Fakültesi bölümü öğrencileri mezun olmasıyla birlikte avukat unvanına sahip olurlar. Bununla birlikte hakim ve savcılık unvanlarına sahip olmaları için ise gerekli sınavlara girerek başarılı olmaları gerekmektedir. Hukuk Fakültesi mezunlarının meslek hayatı içerisinde adli savcılık, hakimlik, idari hakimlik, kaymakamlık, sayıştay denetçiliği ve daha birçok görevleri de bulunabilir. Mezun kişilerin görevleri, kişilerin yöneldikleri alana bağlı kalmaktadır.
Hukuk Fakültesi Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?
Hukuk Fakültesi bölümünden mezun olan kişiler devlet makamlarında birçok alanda görev yapabilirler. Buna göre kendi tercih edecekleri alanlarda çalışmalarını sürdürecek olan mezunlar ilk etapta avukatlık mesleklerini icra edebilmeleri için büro açabilirler. Ancak hakim ya da savcı olmak isteyen kişiler ise sınavlara katılım göstererek bu unvanları alabilir.
Hukuk Fakültesi staj olanakları da oldukça geniştir. Buna göre genellikle hukuk bürolarında stajyerlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu açığı kapatmak için ise hukuk fakültesi öğrencilerinin ilgili dönemlerde gerekli bürolara katılım sağlayarak stajyerlik dönemlerini en iyi biçimde geçirebilirler.
Hukuk fakültesi mezunları belirttiğimiz üzere başta avukatlık, hakim ve savcılık olmak üzere 3 koldan ilerleyebilir. Kişi ilgi duyduğu alana göre tercihlerini yaparak hukuk alanında kendine göre iş sahibi olabilir. Devlet makamlarında görev almak isteyen hukukçuların mutlaka savcılık ve hakimlik sınavlarına girerek başarılı olmaları istenir. Başarı durumunda kişiler hakimlik ya da savcılık unvanını alarak adalet saraylarında görev alabilirler. Oldukça geniş imkanlara sahip olan hukuk mesleklerinde kişiler kendi gelişimlerini tamamlayabilir ve bu alanda tecrübelerini de fazlasıyla arttırabilir. Sizler de Hukuk Fakültesi bölümü öğrencisi olmak istiyorsanız birçok üniversite araştırması yapabilir ve kendinize en uygun üniversitede hukuk eğitimini alarak başarıyla mezun olabilirsiniz.
Diğer eşit ağırlık bölümlerini incelemek için alttaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.
https://www.unirehberi.com/esit-agirlik-bolumleri-ve-meslekleri/