Yeni Bir Dalga Enerjisi Uygulaması Fikri

Okinawa Üniversitesinden (OIST) Profesör Tsumoru Shintak ekonomik ve sürdürülebilir enerji ile desteklenen temiz bir gelecek için çalışmalarına hiç durmadan devam ediyor. Başlangıçta yüksek enerjili hızlandırıcılar alanında çalışma yapan Shintak 2012 yılında yenilenebilir enerji kaynaklarından olan rüzgar ve güneş enerjileri üzerine araştırmalar yapmaya karar vermiştir, ancak zamanla bunlar yerini dalga enerjisi almıştır. Yeni bir dalga enerjisi uygulaması ile gündeme gelmiştir.

Okinawa Üniversitesin’den (OIST) Profesör Tsumoru Shintak’ın Dalga Enerjisi Uygulaması Üzerine Fikri
Bu yıl içerisinde Profesör Shintake ve Kuantum Dalga Mikroskopisi Birliği OIST’de ”Deniz Atı” ismini verdikleri bir proje üzerinde çalışmaya başladılar. Bu proje ile birlikte Tayvanın doğu kıyılarından ve Japonyonun güneyinden akmakta olan Kuroshio okyanus akıntısından enerji elde etmeyi hedefliyor.
Bu dalga enerjisi uygulaması ile , dalga akımlarından elde edilen kinetik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren, deniz tabanına bağlama kabloları yardımı ile oturtulmuş bir dalgıç tipi türbin kullanılmaktadır. Daha sonra elde edilen elektrik enerjisi kablolar yardımı ile karaya gönderilir. Projenin ilk aşaması başarılı geçti ve Kuantum Dalga Mikroskopisi Birliği bir sonraki aşamayı gerçekleştirebilmek için endüstri ortakları arıyor.
Ama OIST araştırmacıları hem bakım yönünden daha kolay hem de daha ucuz bir okyanus enerji kaynağı istiyorlardı.
İşte burada kıyıdaki okyanus dalgalarının şiddeti devreye giriyor. ”Özellikle Japonya’da, Sahil bölgelerine gittiğinizde birçok tetrapod görürsünüz.” diyor Shintake. Tetrapodlar, dalgaların oluşturduğu şiddetli kuvvetleri zayıflan ve kıyıyı erozyona karşı koruyan piramid şeklindeki beton yapılardır. Dalga kıran olarak adlandırılan yapılar ile benzerdirler.
Shintake,” Japonya sahilinin %30’u tetrapodlar ve dalga kırıcılar ile kaplıdır”dedi. Türbinleri ise bu tetrapodlara veya dalga kırıcalara monte ettiklerinde yada onlara yakın noktalara kurduklarında hem daha fazla enerji üretecekler, hemde kıyıları koruyabileceklerdi.
”Japonyadaki dalga enerjisinin sadece %1’nin kullanılması ile yaklaşık olarak 10 gigawatt enerji elde edilebilebilir buda 10 adet nükleer elektrik santraline eşdeğerdir” dedi Shintake.

OIST araştırmacıları bu fikri 2013 yılında Dalga Enerjisi Dönüştürme Projesi olarak başlattı. Bu projede, türbinleri enerji üretmek için kıyı şeridine yakın noktalara yerleştirilmesi amaçlanmıştır. Burada amaç sadece temiz ve sürdürülebilir enerji elde etmek değil, ayrıca kıyı şeridini erozyondanda korumaktır.
Şuanda Shintake ve ekibi projenin ilk adımını tamamladı ve ilk deneyim için 0.35 metre çapında yarı ölçekli türbin kurmaya hazırlanıyorlar. Proje, bir gösteri için LED aydınlatmasında elektrik enerjisi sağlayacak iki adet türbin kurmayı amaçlamaktadır.
”Gezegeni ikiyüz yıl sonra hayal ediyorum” diyor Shintake ve ekliyor ” Umarım bu türbinler kurulduğu her sahil kıyısında güzel ve sıkı bir şekilde çalışacaklardır.”