Haberler

Geceleri Yenilenebilir Elektrik Üreten Yeni Bir Teknoloji

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Birçok kez sabah kalktığınızda arabanızın üzerinde veya çimlerin üzerinde buzlanmaya tanık olmuşsunuzdur. Peki geceleri hava derecesinin sıfırın altına bile düşmemesine rağmen neden buzlanma olduğunu düşündünüz mü? İşte bu olay radyasyonel soğumanın bir sonucudur. Radyasyonel soğuma, hava sıcaklığı donma derecesinin üstünde olmasına rağmen yeryüzünde görülen buzlanmadır. Bilim insanları bu olay ile geceleri elektrik üreten bir teknoloji geliştirdi.

Bir UCLA malzeme bilimcisi tarafından yönetilen bir araştırma ekibi radyoaktif hava soğumasının ardındaki prensipleri geliştirdi ve geceleri elektrik üretimi sağlamak için yenilikçi bir çözüm ürettiler.

Joule dergisinde yayınlanan makalede, araştırma ekibi, dünya genelinde elektriğe erişim sorunu yaşayan 1 milyardan fazla kişiye sonunda yardım edecek bir düşük maliyetli teknolojinin taslağını oluşturdular.

Geceleri elektrik üreten bu teknoloji makalede “Generating Light from Darkness” başlığıyla açıklanmıştır. Bu sistem bağımsız olarak kullanılabileceği gibi güneş enerjisi sistemiyle beraber de aynı konumda tüm saatlerde elektrik üretme amacıyla da kullanılabilir.

Radyasyonel Soğuma

Radyasyonel soğuma, havaya açık olan bir yüzeyin ısısını termal radyasyon formundaki havaya aktarılmasıyla meydana gele doğal bir olaydır. Bu ısının bir miktarı atmosferin yüksek katmanlarına hatta uzaya bile gider. Genellikle havanın açık olduğu ve kuru bölgelerde gerçekleşen bu doğa olaya kışın açık havalarda oluşan ayaz en güzel örnektir.

Çalışmanın başında bulunan ve Kaliforniya Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği bölümünde asistan profesör olan Aaswath Raman’ın söylediğine göre : “Bu etki doğal olarak her zaman gerçekleşir. Özellikle de açık bir gecede. Sonuç olarak ise bir nesnenin ısısının açığa çıkması bu nesne araba, zemin veya bir bina olabilir ve bunlar hafifçe ortam havasından daha soğuk hale gelecekler.”

Yeni teknoloji ise oluşan sıcaklık farkını elektrik üretmek amacıyla kullanır. Bilim insanları yükselen ısıyı çevre havadan yakalayabilen ve bunun elektriğe dönüştürebilen bir cihat oluşturdular.

Geceleri Elektrik Üreten Cihaz

Geceleri elektrik üreten cihaz Mühendistan

Geceleri elektrik üreten cihaz bir LED lambayı çalıştırabilecek kapasitede oluşturuldu. Deneysel cihaz için kullanılan parçaların tümü elektrik donanım mağazalarından 30 $’dan düşük bir fiyata alındı.

Cihazda bir tarafı siyaha boyanmış ve dış ortam havasına bakan bir alüminyum disk bulunmaktadır. Bu disk çevre havadan ısı yaymak için kullanıldı. Cihazda ayrıca, sıcaklık farkından elektrik gerilimi üreten bir termoelektrik jeneratör bulunuyor.

Bu cihaz metre kare başına yaklaşık 25 miliwatt değerinde bir enerji üretti. Bu her ne kadar tek bir güneş hücresinin ürettiği elektrikten bile düşük olsa da, Raman’a göre cihaz elektrik hattının olmadığı yerlerde rahatlıkla kullanılabilir. Raman ve ekibi bu teknolojiden daha fazla enerji elde etmek için çalışmalarına devam ediyorlar.

Emre LEBLEBİCİOĞLU

Emre Leblebicioğlu, enerji sistemleri ve mekatronik mühendisliği lisans ve makine mühendisliği yüksek lisans mezunudur. Enerji modelleme, rüzgar enerji santral tasarımı ve güneş enerjisi üzerine akademik çalışmaları vardır. Şuanda da aktif olarak güneş enerji sektöründe çalışmakta ve enerji üzerine de mühendislik danışmanlık hizmetleri sağlamaktadır. İyi düzeyde İngilizce ve temel düzeyde de Almanca bilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu