BilimHaberlerUzay Bilimleri

Mars’ta Büyük Miktarda Metan Gazı Tespit Edildi

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

NASA’nın Curiosity yani Merak adlı uzay aracı tarafından Mars yüzeyinde yapılan ölçümlerde atmosferde bugüne kadar rastlanana en büyük miktarda metan gazı tespit edildi. Gale Kraterinde bulunan Curiosity, 2013 yılında gerçekleştirdiği ölçümün tam 3 katı oranında metan gazı tespit etti.

Güneş Sistemi Gezegenleri ve Özellikleri

Büyük Miktarda Metan Gazı Mars’da Yaşamın Bir Göstergesi Olabilir

Bilim insanları Mars’ta metanı izliyor, çünkü metan gazı varlığı kırmızı gezegendeki yaşamın bir göstergesi olabilir. Dünyada metan büyük bir oranda canlılar tarafından üretilir, ancak bu gaz kaya gazı gibi jeolojik kaynaklardan da gelebilir. Çeşitli uzay araçları ve teleskoplar son 16 yılda Mars’ta metan tespit etti. Fakat bu gazın nasıl ve tam olarak nerede oluştuğu hala gizemini koruyor.

Merak (Curiosity) uzay aracı, 2012’de Gale Krateri’ne indiğinden beri metan gazı oranını defalarca ve düzenli aralıklarla ölçüyor. Seviye genellikle düşük olsa da mevsimleri değiştikçe metan gazı seviyesi yükselip alçalmaktadır.

Moskova’daki Uzay Araştırma Enstitüsü’nden bir fizikçi olan Oleg Korablev, son ölçümün “heyecan verici derecede büyük” olduğunu söyledi. Avrupa-Rus Gaz Takip Orbiteri’nde (TGO) metan gazı tespit araçlarından birini yönetiyor. Uzay aracı, Mars’ta metan gizemini çözmek için 2016’da kızıl gezegene iniş yaptı, ancak şimdiye kadar yakalanması zor olan gazların hiçbirini bulamadı.

Bir açıklama da, NASA’nın Maryland’deki Goddard Uzay Uçuş Merkezinde görevli bilim adamı olan Michael Mumma, “Atmosferde yükseldikçe metanın gazı miktarı azalır. TGO gibi yörüngeli uzay araçları, yüzeyin kilometrelerce üzerindeki metanı ölçmek için çok uygundur.” diye belirtiyor.

Mars'ta Büyük miktarda metan gazı tespit edildi

TGO şimdi Gale Krateri’nin üstündeki atmosferde metan arıyor. Avrupa Uzay Ajansı’na ait Mars Express uzay aracı ise metanı ölçen diğer Mars’ın yörüngesi de öyle.

NASA, Curiosity uzay aracının araştırma alanını kraterde Teal Ridge adında bir bölgede genişletiyor. Bilim insanlarının, yüksek metan seviyelerini doğrulanması adına geçen hafta sonu bir metan deneyi gerçekleştirdiler. Fakat bu deneyin sonucu henüz yayınlanmadı.

Mars’a insanlı uçuşların planlandığı günümüzde bu büyük miktarda metan gazı keşfi belki de insanoğlu oraya ayak basmadan bir canlı yaşam keşfedilmesini sağlayabilir. Kızıl gezegende olası bulunabilecek yaşam formları her ne kadar ilkel olacağı düşünülse de bu bile oldukça heyecan verici ve böyle bir keşif bizlere Mars gezegenin canlı zamanlarında yaşamış zeki yaşam formları hakkında da bilgi verebilir.

Kaynak: Nature

Elif YILMAZ

Ben Elif Yılmaz, Mühendistan platformunda aktif olarak editör, SEO editörü ve SEO uyumlu metin yazarı olarak görev yapmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu