Mühendislik Dersleri

CFD (Computational Fluid Dynamics) Nedir?

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

CFD (Computational Fluid Dynamics), mühendislik uygulamalarında sıklıkla kullanılan bir akış analizlerini birçok nümerik denklemlerle çözümleyen bir metottur. Bu yazımızda CFD kavramını, tarihçesini ve nerelerde kullanıldığını sizler için derledik.

CFD Nedir?

CFD (Computational Fluid Dynamics) yani HAD (Hesaplamalı Akışkan Dinamiği) anlamına gelen akışkan akışı, ısı transferi ve kimyasal reaksiyonlar gibi sistemlerin bilgisayar tabanlı simülasyonu ile analizidir. Bu yöntem birçok endüstriyel ve endüstriyel olmayan uygulamalarda yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.

CFD, akışkanların analizini matematiksel metotlarla ve belirli algoritmalarla bilgisayar üzerinde gerçekleştirerek sonuçları bize simülasyon olarak aktaran bir disiplindir. CFD bir bilgisayar programı değil, sadece ANSYS gibi akış analiz programlarında kullanılan bir metottur.

Bir mühendis, örneğin uçak veya otomobil dizayn etmek istediğinde aerodinamik mühendislik prosesinde çok önemli bir rol oynar. Ancak, aerodinamik prosesler kolaylıkla ölçülebilir değildir. Genellikle mühendisler için tek yol dizaynlarını optimize ederek, ürünün prototipi üzerinde testler gerçekleştirmektir. Bilgisayar teknolojisinin yaygınlaşmasıyla Hesaplamalı Akışkan Dinamiği yani CFD akışkan akışları için yaygın olarak kullanılmaya başlandı. CFD analizinde akışkan akışının incelenmesi, akışkanın hızı, basıncı, sıcaklığı, yoğunluğu ve viskozitesi gibi fiziksel özelliklerine göre gerçekleştirildi.

CFD Nerelerde Kullanılır?

CFD mühendislik uygulamalarında çok önemli bir yere sahiptir. Bu yüzden de birçok alanda kullanılmaktadır. CFD’nin kullanıldığı bazı alanlar aşağıdaki gibidir.

  • Hava ve kara araçlarının aerodinamik analizi
  • Gemilerin hidrodinamik analizi
  • Güç santralleri: içten yanmalı motorlarda yanma ve gaz türbinleri
  • Turbomakineler
  • Elektrik ve elektronik mühendisliğinde devre soğutma uygulamaları
  • Kimya mühendisliği
  • Binaların iç ve dış cephelerinde rüzgar yükü ve ısıtma/havalandırma uygulamaları
  • Gemi mühendisliği
  • Çevre mühendisliğinde kirleticilerin dağılımının analizi
  • Hidroloji ve okyanus biliminde nehirlerin ve okyanusların akış analizi
  • Biyomedikal mühendisliğinde kanın damar ve atar damarlarda akış analizi
Yarış arabalarının üretiminde akış analizi CFD ile yapılır.
Yarış arabalarının üretiminde akış analizi CFD’yle yapılır.

Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği Tarihi

CFD’nin tarihi çok eskilere dayanıyor. Her ne kadar bilgisayarların yaygınlaşmasıyla bu metodun oluştuğu bilinse de aslında CFD’nin doğuşu kullanılan matematiksel metotların keşfi ile çok daha eskiye dayanıyor.

Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği CFD’nin kısa tarihi aşağıdaki gibidir.

1910-1940 : El hesaplamasına dayanan nümerik çözümlerin üretilmesini sağlayan modellerin geliştirilmesi.

1940-1950 : İlk bilgisayarlar ile bilgisayar tabanlı hesaplamalara geçiş. 1953 yılında Kawaguti tarafından bir mekanik masa hesap makinesi ile silindirin etrafındaki akışın çözümlenmesi.

1950-1960 : Bilgisayarların kullanılmasıyla yapılan ilk çalışma, ABD’de Los Alamos Ulusal Laboratuvarında yapılan Navier-Stokes denklemlerine dayanan bir akışkan akışı modeli olmuştur. Bu çalışma vositinin değerlendirilmesi ve akış fonksiyon metodudur. Bu iki boyutlu, süreksiz sıkıştırılamaz akışkanlar üzerine dünyada yapılmış ilk çalışmadır.

1960-1970 : İlk bilimsel makale ise “Rastgele parçaların akış potansiyelinin hesaplanması” ismiyle 1967 yılında Hess ve Smith tarafından yayınlanmıştır. Ticari kodların geliştirilmesi, k- ε türbulans modeli, Lagrangian-Eulerian gibi hala kullanılan çeşitli metotlara bu dönemde katkı sağlanmıştır.

1970 – 1980 : CFD analizleri için çeşitli kodlar Boeing,NASA gibi kurumlar tarafından denizcilik, hava araçları, helikopterler ve otomobiller tarafından kullanılmak üzere geliştirmişlerdir.

1980-1990 : Üç boyutta transonik akışların kesin sonuçları Jameson tarafından geliştirilmiştir. Ticari kodlar akademik ve endüstriyel alanlar ile uygulanmaya başlamıştır.

1990-Günümüz : İnformatik alanındaki gelişmelerle CFD’nin her sektörde görsel olarak dünya çapında kullanımı başlamıştır.

Savaş uçaklarının akış analizi de CFD'yle yapılır.
Savaş uçaklarının akış analizi de CFD’yle yapılır.

CFD ile yapılan uygulamalar ANSYS-Fluent gibi bilgisayar arayüzleriyle günümüzde giderek artmaktadır. CFD ile gerçeğe çok yakın analizler yapıldığı için deney ve prototip testleri maliyetlerini de büyük ölçüde azaltmış bu da dolaylı olarak ürünlerin fiyatını düşürmüştür.

CFD (Computational Fluid Dynamics) ile ilgili merak ettiğiniz her şeyi yorum kısmında bizlere sorabilirsiniz.

Emre LEBLEBİCİOĞLU

Emre Leblebicioğlu, enerji sistemleri ve mekatronik mühendisliği lisans ve makine mühendisliği yüksek lisans mezunudur. Enerji modelleme, rüzgar enerji santral tasarımı ve güneş enerjisi üzerine akademik çalışmaları vardır. Şuanda da aktif olarak güneş enerji sektöründe çalışmakta ve enerji üzerine de mühendislik danışmanlık hizmetleri sağlamaktadır. İyi düzeyde İngilizce ve temel düzeyde de Almanca bilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu