Kripto ParaEnerjiHaberler

Bitcoin Madenciliği için Harcanan Elektrik Miktarı

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Cambridge Üniversitesi’nin yaptığı bir çalışmaya göre, Bitcoin (BTC) madenciliği, bir ülkenin tükettiği elektrikten daha fazla elektrik tüketimine sebep oluyor.

Cambridge Üniversite’sinin kullandığı modelleme aracı, Bitcoin madencilerinin ekonomik ömrünü modelledi. Dünya genelinde kullanılan tüm Bitcoin madenciliği makinelerinin çeşitli verimlilikte çalıştığını varsaydı.

Araştırmacılar birim enerji fiyatı ve Bitcoin elektrik tüketimi verilerini kullanarak, Bitcoin madenciliği için yıllık harcanan ortalama elektrik tüketimini hesapladılar.

Bitcoin Madenciliği Ne Kadar Elektrik Tüketiyor?

Bitcoin madenciliği, yüksek bilgisayar hesaplamalarına ihtiyaç duyar. Bu sebepten de bir yılda 121,36 TWh civarında bir elektrik tüketimine sebep olmaktadır. Kafanızda daha iyi canlanması için, Türkiye’nin bir yıldaki elektrik tüketimi 308 TWh civarıdır.

Bir analiz aracıyla yapılan tahmine göre kripto para madenciliğinde en fazla elektrik tüketen kripto para birimi Bitcoin olarak tespit edilmiştir. Bitcoin madenciliğiyle yılda ortalama 121,36 TWh civarında bir elektrik tüketimi gerçekleşmektedir. Bu tüketim miktarı, Arjantin (121 TWh), Hollanda (108,8 TWh) ve Birleşik Arap Emirlikleri (108,8 TWh) gibi ülkelerden daha fazladır.

Öyle ki bu elektrik tüketimi tek başına Cambridge Üniversite’sinin 688 yıl boyunca elektrik ihtiyacını karşılayabilir.

Bitcoin madenciliği Arjantin Kadar Elektrik Tüketiyor
Bitcoin madenciliğinin elektrik tüketimi ile diğer ülkelerin genel elektrik tüketiminin kıyaslanması

Araştırmacılara göre Bitcoin madenciliğindeki elektrik tüketimi, Bitcoin’in düşmesiyle azabilir. Ancak yükselme trendi devam ederse bu tüketim değeri daha da artabilir.

Bitcoin Madenciliği ve Küresel Isınma

Bitcoin madenciliği, sunucular ile kripto para zincirini birbirine bağlayan bir sistemdir. Yani sunucular kullanıcılar tarafından gerçekleştirilen Bitcoin alım satımını doğrulamak ile görevlidir.

Kripto para birimlerine olan talebin artması bunların piyasa değerini de arttırmaktadır. Dolayısıyla da kripto para madenciliği için harcanan elektrik de artacaktır. Tüm dünyada genel olarak elektrik üretiminde fosil yakıtlar ağırlıklıdır. Bu durum atmosfere salınan sera gazı miktarını da arttıracağından küresel ısınmaya katkı sağlamaktadır. Tüm dünyada gerçekleşen Bitcoin madenciliğiyle 22 megaton CO2 emisyonu açığa çıkıyor.

Kripto para madenciliğinin önüne belki geçemeyiz. Ama elektrik üretiminde temiz enerji kaynaklarının payını arttırarak çevresel etkisini en aza indirebiliriz. Çünkü artık her geçen gün elektrik kullanımı her alanda yoğun bir şekilde artmaktadır. Bu yüzden de kripto para birimleri gibi bugünün ve geleceğin piyasa trendleri için de elektrik tüketimi artmaya devam edecektir.

Kaynaklar

Emre LEBLEBİCİOĞLU

Emre Leblebicioğlu, enerji sistemleri ve mekatronik mühendisliği lisans ve makine mühendisliği yüksek lisans mezunudur. Enerji modelleme, rüzgar enerji santral tasarımı ve güneş enerjisi üzerine akademik çalışmaları vardır. Şuanda da aktif olarak güneş enerji sektöründe çalışmakta ve enerji üzerine de mühendislik danışmanlık hizmetleri sağlamaktadır. İyi düzeyde İngilizce ve temel düzeyde de Almanca bilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu