Otomotiv Mühendisliği Maaşları Ne Kadar? 2022
Bu içeriğimizde sizlere otomotiv mühendisliği maaşlarını devlette, özel sektörde, üniversitede ve yurt dışında olmak üzere çeşitli başlıklar altında derledik. 2022 otomotiv mühendisliği maaşlarını gelin detaylı bir şekilde beraber inceleyelim.
İçerik Tablosu
Özelde Otomotiv Mühendisliği Maaşları
Özel sektör, mühendislik maaşlarının en çok değiştiği yerdir. Çünkü özel sektörde maaş aralıkları çalışılan firmaya, sektöre, görev tanımına, çalışanın bilgi birikimi ve tecrübesine göre değişmektedir. Özelde otomotiv mühendisliği maaşları için de aynı durum geçerlidir.
Otomotiv mühendisleri genellikle otomobil, kamyon, traktör, iş makineleri vb. üretim fabrikalarında çalışmaktadır. Bu durum özelde otomotiv mühendisliği maaşlarının da değişken bir skalaya yayılmasına sebep olmaktadır. Aşağıdaki tabloda tecrübe yılına göre 2022 yılı özelde otomotiv mühendisliği maaş aralıklarını derledik.
Pozisyon | Minimum Maaş | Ortalama Maaş | Maksimum Maaş |
Yeni Mezun Otomotiv Mühendisi | 6.150 TL | 7.700 TL | 8.900 TL |
Kıdemli Otomotiv Mühendisi (+2 Yıl Tecrübe) | 8.400 TL | 9.200 TL | 11.300 TL |
Uzman Otomotiv Mühendisi (+5 Yıl Tecrübe) | 10.400 TL | 12.100 TL | 19.150 TL |
Yukarıdaki maaş aralıkları pek tabi firmaya, sektöre, çalışma pozisyonuna (müdür, ekip lideri vs.) göre değişiklik gösterebilmektedir. Kafanızda bir aralık oluşması açısından sektörde hali hazırda çalışan mühendislerden aldığımız bilgiler doğrultusunda bu şekilde bir tablo oluşturduk.
Ayrıca Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği olan TMMOB, 2022 yılı için mühendis asgari ücretini brüt olarak 7.850 TL olarak belirlemiştir.

Devlette Otomotiv Mühendisliği Maaşları
Kamu kurumlarında mühendis maaşları özel sektöre göre daha sabittir. Genellikle bölüm fark etmeksizin devlette çalışan mühendisler birbirlerine yakın maaşlar kazanırlar. Otomotiv mühendisleri kontenjan az olsa da devlette de çalışabilmektedirler. 2022 yılı devlette otomotiv mühendisi maaşı ise net olarak 16.205 TL olarak belirlenmiştir. Bu tutar devlette aynı derecede çalışan bölüm fark etmeksizin tüm mühendisler için hemen hemen aynıdır.

Yukarıdaki tabloda 1/4 derecesinde mühendis maaş tutarı gösterilmiştir. Bu maaş da belirli kriterlere göre değişiklik gösterebilmektedir. Yabancı dil bilgisi, görevlendirmeler, çalışma pozisyonu gibi etkenlere bağlı olarak artabilmektedir.
Üniversitede Otomotiv Mühendisliği Maaşları
Otomotiv mühendisleri ayrıca üniversitede çalışabilmektedirler. Genellikle de araştırma görevlisi olarak işe başlayan otomotiv mühendisleri, yüksek lisans doktora tamamlayarak ve sonrasında da çeşitli bilimsel çalışmalar yapıp gerekli eğitimleri tamamlayarak doçent ve profesör de olabilmektedirler. Bölüm fark etmeksizin araştırma görevlisi maaşları sabittir. Üniversitede otomotiv mühendisliği maaşı da 2022 yılı için 16.205 TL olarak belirlenmiştir.
Üniversitede otomotiv mühendisi maaşları doktor, doçent ve profesör gibi akademik unvana, dahil olunan projelere, tez öğrenci sayısına, yayınlanan uluslararası makale sayısına veya verdiğiniz ders sayısına göre değişiklik göstermektedir.
Yurt Dışında Otomotiv Mühendisliği Maaşları
Otomotiv mühendisleri ayrıca yurt dışında da çalışabilmektedir. Öyle yurt dışı olanakları da bir hayli fazladır. Yurt dışında otomotiv mühendisliği maaşları da çalışılacak ülkenin resmi dilini bilme, o ülkede geçerli bir çalışma izninin olması, tecrübe ve bilgi birikimine göre de değişikli göstermektedir. Uluslararası bir kariyer sitesi olan Glassdoor verilerine göre bazı ülkelere göre yıllık brüt yurt dışında otomotiv mühendisliği maaşları aşağıdaki gibidir.
- ABD: 94.635 $/yıl
- Almanya: 64.164 €/yıl
- Kanada: 77.250 KA$/yıl
- Avustralya: 95.000 AU$/yıl
- Fransa: 43.956 €/yıl
- Birleşik Krallık: 37.568 £/yıl
Yurt Dışında Otomotiv Mühendisliği Maaşlarını Etkileyen Faktörler
Yurt dışında otomotiv mühendisliği maaşları aşağıdaki faktörlere göre değişiklik gösterebilmektedir.
- Çalışılan ülkenin resmi dilini bilme
- Çalışılacak ülkede geçerli bir çalışma iznine sahip olma
- Bilgi birikimi ve tecrübe
- Çalışılacak şirketin kurumsallığı
- Çalışma şartları
- Görev tanımı
- İş pozisyonu
- Haftalık çalışma saati
Sonuç
Sonuç olarak baktığımız zaman otomotiv mühendisliği için maaş aralıkları özel sektör, devlet, üniversite ve yurt dışı olmak üzere değişiklik göstermektedir. Kamu kurumlarında daha sabit tutarlarda kazanan otomotiv mühendisleri özel sektörde çok daha değişken maaş aralıklarında çalışmaktadırlar. Bu bölümü tercih edeceklerin öncelikle otomotiv mühendisliğini ne kadar seveceklerini ve bu mesleği icra etmek için yeterli niteliklerin kendilerinde olup olmadığını tespit etmelidirler. Unutmayın öncelikle yapacağınız işi sevin, sonra o işte başarılı olun ardından para kazanmak işin en kolayı olacaktır.
Bu içeriğimizde sizlere özelde, devlette, üniversitede ve yurt dışında otomotiv mühendisliği maaşlarını derledik. Konu ile ilgili sorularınızı, görüş ve önerilerinizi yorum kısmında belirtebilirsiniz.