En Güncel Mühendislik Maaşları [2024]

En Güncel Yazılım Mühendisliği Maaşları Ne Kadar? 2024

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Yazılım mühendisliği, teknolojinin ilerleme hızıyla birlikte her geçen gün daha fazla ihtiyaç duyulan bir mühendislik bölümü haline geldi. Bu da yazılım mühendisliği maaşlarına olumlu bir şekilde yansımaktadır.

Bilgisayar mühendisliğinin bir alt bölümü olarak düşünülse de yazılım mühendisliği bölümü donanım değil daha çok programlama dilleri tabanında oluşturulmuştur.

Günümüzde de çok sayıda endüstrinin otomasyona veya dijitalleşemeye geçişi, yazılım mühendisliği bölümüne olan ihtiyacı arttırmış ve bu da yazılım mühendisliği maaşlarını olumlu yönde etkilemiştir. Bu içeriğimizde sizlere özelde, devlette ve yurt dışında yazılım mühendisliği maaşları ile ilgili bilmeniz gerekenleri derledik.

Yazılım mühendisliği ile ilgili ayrıntılı bilgiye “Yazılım Mühendisliği Nedir?” adlı içeriğimizden ulaşabilirsiniz.

Özel Sektörde Yazılım Mühendisliği Maaşları

Yazılım mühendisleri çoğunlukla özel sektörde veya serbest çalışmaktadırlar. Özel sektörde faaliyet gösteren yazılım mühendislerinin maaş aralıkları tecrübeye ve sektöre göre değişiklik göstermektedir. Özellikle de yazılım mühendislerinin bildikleri programlama dilleri ve bunlar ile alakalı yaptıkları projeler oldukça büyük önem arz ediyor. Sektörde çalışan çok sayıda yazılım mühendislerinin paylaştığı genel net maaş aralıkları aşağıdaki gibidir.

PozisyonMinimum (TL)Ortalama (TL)Maksimum (TL)
Yeni Mezun Yazılım Mühendisi25.59428.35040.950
Kıdemli Yazılım Mühendisi (2-5 yıl tecrübe)38.58844.88866.150
Tecrübeli Yazılım Mühendisi (5-10 yıl tecrübe)52.76355.91396.469
Tecrübeli Yazılım Mühendisi (+10 yıl tecrübeli)68.59172.686125.409

Yukarıdaki tabloda belirtilen maaş aralıkları genel ortalama maaşlardır. Yazılım mühendislerinin maaş aralıkları özellikle özel sektörde diğer mühendislik bölümlerine göre çok esnektir ve geniş bir aralığa sahiptir.

Devlette Yazılım Mühendisliği Maaşları

Devlette yazılım mühendisliği maaşları, özel sektöre göre çok esnek değildir. Diğer mühendislik alanlarına benzer olarak devlet dairelerinde mühendislerin kazançları derece kademeye göre farklılık gösterir. Devlette çalışan yazılım mühendislerinin maaşları da buna göre değişiklik göstermektedir. Aşağıdaki tabloda 1/4 derecesinde devlette çalışan mühendislerin net maaşını görmektesiniz. Buna göre 1/4 derecesinde devlette çalışan bir yazılım mühendisinin 2024 yılı Ocak ayı için net maaşı 50.869 TL tutarındadır.

MeslekDereceGüncel Net Maaş (Ocak 2024)
Mühendis1/450.869 TL
Teknisyen (Lise Mezunu)11/135.490 TL
Profesör1/472.422 TL
Araştırma Görevlisi7/148.003 TL
Uzman Öğretmen1/444.085 TL
Öğretmen1/439.781 TL
Tablodaki maaşlar net maaş tutarlarıdır.

Tabi yukarıdaki tabloda gösterilen devlette mühendislik maaşı aynı derecede olan bölüm fark etmeksizin diğer tüm mühendislerde de aynıdır. Derece artışına, yüksek lisans veya doktora derecesine ve yabancı dil puanına göre bu maaş tutarı da değişiklik göstermektedir.

Üniversitede Yazılım Mühendisliği Maaşları

Ayrıca yazılım mühendisleri üniversitede araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, doçent veya profesör olarak da çalışabilmektedir. Ocak Temmuz 2024 itibariyle üniversitelerde araştırma görevlisi maaşı net olarak 48.003 TL ve profesörler için de 72.422 TL olarak belirlenmiştir.

Yurt Dışında Yazılım Mühendisliği Maaşları

Türkiye’de olduğu kadar yurt dışında da yazılım mühendislerine çok fazla ihtiyaç vardır. Bu sebepten birçok ülkede yazılım mühendisliği istihdamı yüksektir ve maaş aralıkları da bir o kadar tatmin edicidir. Glassdoor sitesi verilerine göre başlıca ülkelerde net yazılım mühendisliği maaşları aşağıdaki gibidir.

  • ABD: 106.431 $/yıl
  • Kanada: 58.000 K$/yıl (Kanada doları)
  • Birleşik Krallık: 44.659 £/yıl
  • Almanya: 58.250 €/yıl
  • Fransa: 42.000 €/yıl
  • Avustralya: 100.000 A$/yıl (Avustralya doları)

İlginizi Çekebilir: Almanya Mühendis Maaşları

Freelance Yazılım Mühendisleri Ne Kadar Kazanıyor?

Yazılım mühendisleri serbest olarak çalışarak çok yüksek gelirler de elde edebilirler. Yazılım mühendisliğinin en büyük avantajlarından biri de dünyanın neresinde olursa olsunlar işlerini yapabilmeleridir. Tek ihtiyaçları olan şey bir bilgisayardır.

Öyle ki her yerde de uzaktan iş alıp çalışabilmektedirler ve bu işlerden elde ettikleri kazanç miktarı ise özel sektör veya devlette çalışan yazılım mühendislerinden çok daha fazla olabilmektedir. Freelance yazılımcılar mobil uygulama geliştirip satabilir veya market uygulamalarına yükleyerek de reklam kazançları elde edebilirler. Yine aynı şekilde müşteri bularak web sitesi oluşturarak para kazanabilirler.

Kısacası bir nevi kendi işlerinin sahibi olmaları çok kolaydır. Çünkü yapılan işin hiçbir maliyeti yok. Freelance çalışan yazılım mühendislerinin aylık kazançları çalışma sürelerine alabildikleri projelere bağlı olmakla beraber 5.000 TL-100.000 TL arası değişebilmektedir. Tabi serbest olarak çalışmanın en büyük dezavantajı da iş alabilmektedir. Bunun için de mutlaka büyük kariyer ve freelance web sitelerini takip etmeleri gerekmektedir.

Yazılım Mühendisi Adaylarına Tavsiyeler

Yazılım mühendisliği okumak isteyen öğrencilere tavsiyem, üniversite döneminden başlayıp programlama dillerine hakim olmalısınız ve öğrendiğiniz bu dillerde projeler geliştirin. İnsan ilişkilerinizi geliştirin sadece bilgisayar arkasında saklanmayın.

Freelancer sitelerden kavradığınız alanlar ile alakalı işler de bulup yapabilirsiniz. Bu hem sizi daha da geliştirecek hem de profesyonel bir proje ortaya koymanızı sağlayacaktır. Yabancı dilin önemini anlatmamıza gerek yok sanırım. Yazılımcılar için profesyonel kariyerleri için iyi düzeyde İngilizce bilgisi çoğunlukla dünyanın her yerinde çalışabilmek için yeterli olacaktır.

Örneğin bir makine mühendisinin Almanya’da alanında iyi bir iş bulabilmesi için Almanca bilmesi gerekirken yazılım alanında Almanya’da çalışacak mühendislerin çoğunlukla Almanca bilmelerine gerek yoktur. Son olarak en önemli tavsiyem ise sektörde kendinizi geliştirdikten sonra serbest çalışın kendi oyununuzu yazın, kendi uygulamanızı oluşturun veya bir start-up kurun. Çünkü yazılım mühendisliğinin bana göre en büyük avantajı budur yani kendi işinizin patronu olmak çok daha kolay.

Yazılım mühendisliği maaşları ile ilgili derlediğimiz içeriğimizin sonuna geldik. Konu ile ilgili sorularınızı, görüş ve önerilerinizi bizlere yorum olarak belirmeyi unutmayın.

Emre LEBLEBİCİOĞLU

Emre Leblebicioğlu, enerji sistemleri ve mekatronik mühendisliği lisans ve makine mühendisliği yüksek lisans mezunudur. Enerji modelleme, rüzgar enerji santral tasarımı ve güneş enerjisi üzerine akademik çalışmaları vardır. Şuanda da aktif olarak güneş enerji sektöründe çalışmakta ve enerji üzerine de mühendislik danışmanlık hizmetleri sağlamaktadır. İyi düzeyde İngilizce ve temel düzeyde de Almanca bilmektedir.

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Ben 35bin alıyorum. İlla üniversite okumaya da gerek yok. İşi öğrenip, işi becermek gerekli. Ben üçüncü binyıl Dan kurs alıp öğrendim. Sonrasında ilerlettim. İnsan ne isterse onu yapar

    1. Merhaba ben lise 3 öğrencisiyim ve yazılım öğrenmek çok istiyorum fakat nasıl başlıyacağımı bilmiyorum. İnglizcem iyi ama ne yapacağımı bilmiyorum çok araştırdım ve hangi siteye baksam paralı. Lütfen yardımcı olur musun?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu