Kripto Para

Kripto Para Madenciliği ile Para Kazanma

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Kripto Para Madenciliği Nedir?

Bitcoinlerin nasıl üretildiğini hiç merak ettiniz mi?

Geçtiğimiz bir kaç yıl içerisinde, bitcoin gibi kripto para çeşitleri hızla popülerlik kazanmaya başladı. Giderek bu popülaritenin artması ile birlikte çok fazla sayıda kişi bu kripto paraların alış-satışını yapmaya başladı. Günümüzde, Bitcoinin çok hızlı değer kazanması ile birlikte dünya çapında bir fenomen ve akım haline geldi. Hiç olmadığı kadar büyük bir insan kitlesi bu kripto para madenciliği oyununa dahil olmak istiyor.

Ancak, kripto para üretimi, günlük hayatımızda kullandığımız normal paraların üretimi gibi değildir. Kripto para madenciliğinde paranın durumunu belirleyen merkezi bir otorite yoktur. Bunun yerine, ”madencilik” olarak adlandırılan bir süreç vardır. Bu süreçte bitcoinler ( litecoin ya da alt-coin olarak adlandırılan herhangi biri) üretilir. Peki bu kripto madenciliği nedir ve süreç nasıl işlemektedir?

Kripto Para Madenciliği ve Blok Zinciri (Blockchain)

Bu süreci anlatmadan önce, blockchain nedir ve nasıl çalışır sorularını açıklığa kavuşturmamız gerekiyor. Blockchain, hemen hemen her türlü kripto para birimini destekleyen bir teknolojidir. Bu teknoloji, kripto para birimi ile ilgili gerçekleşen her işlemin bir kamu defteridir(merkezi olmayan kayıt).

Bu işlemlerin her biri ”blok” olarak adlandırılmaktadır. Bu bloklar, madenciler tarafından meşru olduklarından emin olmak amacıyla doğrulanır. Bu doğrulama işlemi, işlem tamamlanmadan önce aynı kripto para miktarının tekrar tekrar ödenmemesini ve giren-çıkan miktarların eşit olup olmadığını kontrol etmektedir. Daha sonra sıralı alışveriş bloğu bu doğrulama işlemine bağlanır. İşte bu süreç kripto para birimlerinin ve yeni kripto paraların nasıl yaratıldığını ve oluşturulduğunu tanımlamaktadır.

Kripto para

Yeni Bloklarda Madencilik

Bu sistemde merkezi bir otorite veya bir merkez bankası olmadığından dolayı, yeni bir blok oluşturabilmek için bir kripto paranın birimi ile yapılan her işlemin toplama yöntemi olmalıdır. Bu görevleri yerine getiren ağ düğümleri ”madenciler” olarak adlandırılmaktadır. Her bir dizi işlem bir blok halinde toplandığı zaman, bu blok zincirine eklenir. Bloğu her kim eklerse, ekleyen madenci o kripto para biriminin bir kısmı kadar ödüllendirilir.

Blok zinciri kurulduğundan bu yana madencilerin çok sayıda bloklar inşa etmesi ile birlikte kripto paraların değer kaybını önlemek için bu görevleri yerine getirmek gittikçe zorlaşmaktadır. Bu, madencilerin yaptıkları işin zorluğunun bir göstergesi olarak karmaşık matematik problemlerini çözmeleri ile başarıya ulaşır.

Karmaların Hesaplanması

Bir bloğu başarılı bir şekilde oluşturabilmek için bloğa belirli gereksinimleri karşılayan şifrelenmiş bir karma eşlik etmelidir. Doğru kriterlere uyan bir karmaya ulaşmanın en uygun yolu mümkün olduğunca çok sayıda hesaplama yapmak ve  blokla eşleşen bir karma elde edene kadar beklemektir. Doğru karma elde edildiğinde yeni blok oluşur. Bu bloğu oluşturan madenci oluşturmuş olduğu bloğun kripto para birimi ile ödüllendirilir.

Bunu, bir kekin ağırlığını tahmin etmek zorunda olduğunuz bir yarışma gibi düşünün, sınırsız tahminlerde bulunabilirsiniz ve doğru cevabı veren ilk kişi kazanır. En hızlı tahmini kim yaparsa, kazanma şansı dahada artmaktadır.

Kripto Para Madenciliğinin Limitleri

Pratikte bu durum, madencilerin mümkün olduğunca çok sayıda karma hesaplayıp, doğru olan karmayı ilk bulan olup, blok oluşturup ve kripto para birimi ödülünü kazanmak için birbirleri ile yarışması anlamına geliyor.

Bununla birlikte, karma hesabının zorluğu da artar ve her yeni bitcoin bloğu ile birlikte madencilik dahada zor hale gelmektedir. Teoride, bu durum yeni blokların oluşturduğu bloğun sabit kalmasını sağlar. Ayrıca, birçok kripto para üretilebilecek birim miktar sınırına sahiptir. Örneğin, dünyada sadece 21 milyon bitcoin olacak. Bu sayıya ulaşıldıktan sonra yeni bloklar oluşturmak için bitcoin üretilemeyecektir.

Kripto Para Madenciliği Gereksinimleri

İlk başlarda kendi kripto paralarınızı standart bir PC kullanarak çıkarabilmenize rağmen, bu durum artık geçerli değildir. Madencilik yaparken ihtiyacınız olan donanımın kalitesi ve gücü, insanların madencilik hacmini arttırması ile etkin bir şekilde artmaktadır. Bu özellikler, ilk başta makul güçteki bir işlemciden, üst düzeyde bir GPU’ya oradan, birlikte çalışabilen birden fazla çeşitli GPU’lara buradan, kriptolama için özel olarak üretilmiş çiplere sıçradığı görülüyor.Kripto Para Sistemi

Günümüzde, kripto para madenciliğinde kullanmak üzere uygun bir donanıma sahip olmak için ortalama 1000£ gözden çıkarmanız gerekmektedir. Bu arada enerji tüketimini de göz önünde bulundurmalısınız, çünkü sistemi 7/24 çalıştırmanız gerekmektedir. Madencilerin çoğu, gelirlerinin ve sistemlerinin devamlılığını sağlayabilmek için gelirlerinin büyük çoğunluğunu donanımlarının sürdürebilirliği için harcayacaktır.

Bitcoin olayı az ya da çok toplum bilincine yerleşmiş olduğundan dolayı, kuruluşlar, kripto para madenciliğini hızlı bir şekilde sanayileştirerek, yatırımlarını bu alanda arttırdılar. Büyük depolarda rafları tabandan tavana ve ağzına kadar dolduran pahalı ekran kartları, yeni bir takım Bitcoin, Etherium, Litecoin gibi kripto paralara ve madenciliğe yöneltmek amacı ile çalışarak yeni standartlara dönüşmüşlerdir.

Bitcoin ağı içerisinde bazı içerik işlemleri saniyede 5.5 kentilyon karma eklemek için kullanılır. Buda şu demek, çok kısa bir zaman diliminde çok fazla sayıda hesaplamayı yapabilen bir ekipmana sahip değilseniz, endüstriyel sektörle daha fazla rekabet edemezsiniz.

Yaptığınız çalışmalar onların yanında çok küçük kalır. Bu sebepten ötürü, kripto para madencileri genellikle madencilikten kazanç elde etme şansını en üst düzeye çıkarabilmek için kaynaklarını bir araya getiriyor ve havuzlarını birleştiriyorlar, “maden havuzları” yaratıyorlar ve güçlerini paylaşıyorlar.

Kaynak: ITPRO

Tuna PÜSGÜL

1993 yılında Denizli'de doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Denizli de tamamladıktan sonra 2010 yılında Karabük Üniversitesi Enerjisi Sistemleri Mühendisliği Bölümünü kazandı. 2015 yılında lisans eğitimini tamamladıktan sonra İngiltere'nin Londra şehrinde 8 aylık ingilizce eğitimi aldı. Şu anda Endüstriyel, Havalandırma ve İklimlendirme Filtreleri alanında kariyerini sürdürmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu