En Güncel Mühendislik Maaşları [2024]

En Güncel İnşaat Mühendisliği Maaşları Ne Kadar? 2024

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

İnşaat mühendisliği bölümü en köklü mühendislik bölümleri arasındadır. Türkiye’de de hemen hemen her üniversitede inşaat mühendisliği bölümü bulunmaktadır. Bundan dolayı da çok fazla mezun sayısına sahiptir. Bu içeriğimizde de devlette, özelde ve yurt dışında inşaat mühendisliği maaşlarını sizler için derledik.

İnşaat mühendisleri, her türlü binanın, köprülerin ve yolların inşasını insan güvenliğini sağlayacak bir şekilde tasarlanmasından sorumludurlar. İnşaat mühendisliği ile ilgili ayrıntılı bilgilere İnşaat Mühendisliği Nedir? adlı içeriğimizde yer vermiştik. Bu içeriğimizde inşaat mühendisliği maaşları konusu üzerinde duracağız.

Devlette İnşaat Mühendisliği Maaşları

Kamuda çalışan mühendislerin maaş oranları kademe-derece ve pozisyona bağlı olarak çok fazla değişiklik göstermemektedir. Devlette yeni başlayan bir mühendis bölüm fark etmeksizin sabit bir maaşla işe başlar. İnşaat mühendisleri için de bu durum aynıdır. Tabi inşaat mühendisliğinde ek görevlendirmeler yurt içi ve yurt dışı şantiye projelerinde maaş miktarları daha da artabilmektedir. 2024 yılı Ocak ayından itibaren devlette net mühendis maaşı 50.869 TL  olarak belirlenmiştir.

MeslekDereceGüncel Net Maaş (Ocak 2024)
Mühendis1/450.869 TL
Teknisyen (Lise Mezunu)11/135.490 TL
Profesör1/472.422 TL
Araştırma Görevlisi7/148.003 TL
Uzman Öğretmen1/444.085 TL
Öğretmen1/439.781 TL
Tablodaki maaşlar net maaş tutarlarıdır.

Üniversitede İnşaat Mühendisliği Maaşları

İnşaat mühendisleri diğer mühendislik bölümlerinde olduğu gibi akademik hayata da yönelebilirler. Bunun ilk adımı da üniversitelerdeki inşaat mühendisliği ile ilgili bölümlerde araştırma görevlisi pozisyonunda çalışmaktır. Araştırma görevlileri de bölüm fark etmeksizin aynı maaşı kazanmaktadırlar. Yukarıdaki tabloda da gösterildiği gibi araştırma görevlilerinin 2024 yılı Ocak ayından itibaren net maaş tutarı da 48.003 TL olarak belirlenmiştir.

Devlette çalışan mühendis maaşları da, akademik düzeye, derece farkına ve pozisyona göre değişebilmektedir. Yüksek lisans ve doktora dereceleri, yabancı dil puanı ve çalışma pozisyonuna göre maaşınız artış gösterebilmektedir.

Özel Sektörde İnşaat Mühendisliği Maaşları

Türkiye’nin inşaat sektörüne yaptığı yatırımların tavan yaptığı 2008-2015 yılları arası inşaat mühendisliği bölümü de oldukça popülerleşmişti. Ancak günümüzde özellikle özel sektörde en çok sıkıntı mühendislerin başında belki de inşaat mühendisleri geliyor. Öyle ki tecrübeli inşaat mühendisleri bile asgari ücretin biraz üstünde kazanıyorlar. Tabi bu herkes için de geçerli değil. Kurumsal büyük inşaat firmalar ve yurt dışı şantiyeleri olan firmalarda çalışan inşaat mühendislerinin kazançları tatmin edici düzeylere ulaşmaktadır. Özel sektörde mühendis maaşları, tecrübe, bilgi birikimi, sektör, firma ve iş pozisyonuna göre çok fazla değişiklik göstermektedir. Bundan dolayı aşağıdaki tabloda tecrübeye göre özel sektörde minimum, maksimum ve ortalama inşaat mühendisliği maaşları aşağıdaki tablodaki gibidir.

PozisyonMinimum (TL)Ortalama (TL)Maksimum (TL)
Yeni Mezun İnşaat Mühendisi22.31326.77533.863
Kıdemli İnşaat Mühendisi (2-5 yıl tecrübe)33.46937.01342.328
Uzman İnşaat Mühendisi (5-10 yıl tecrübe)40.95045.47870.088
Tecrübeli İnşaat Mühendisi (+10 yıl tecrübeli)53.23559.12291.144
Bu tutarlar net maaş aralıklarıdır.

Yurt Dışında İnşaat Mühendisliği Maaşları

İnşaat mühendisleri Türkiye’deki firmalar aracılığıyla yurt dışı şantiyelerinde çalışabilir hem de yurt dışına taşınarak orada çalışabilmektedirler. Glassdoor web sitesinin verilerine göre bazı ülkelerdeki inşaat mühendisliği maaşları aşağıdaki gibidir.

  • ABD : 77635 $/yıl
  • Almanya: 61720 €/yıl
  • Kanada: 68000 K$/yıl
  • Fransa: 43647 €/yıl
  • Avustralya: 80000 A$/yıl
  • Rusya: 67.000 RUB/ay
  • Birleşik Krallık: 35266 £/yıl

İlginizi Çekebilir: Almanya Mühendis Maaşları

İnşaat Mühendisliği Maaşlarına Etki Eden Faktörler

Çoğu mühendislik bölümünde olduğu gibi inşaat mühendisliğine etki eden faktörler aşağıdaki gibidir.

  • Tecrübe
  • Bilgi birikimi (Yabancı dil, teknik bilgi, yazılım vs.)
  • Çalışılan sektör
  • İş pozisyonu (Proje mühendisi, Asistan, Yönetici vs.)
  • Çalışma şartları (Şantiye, masa başı vs.)
  • Çalışılan firmanın büyüklüğü

Mühendis maaşları çok fazla etkene bağlıdır. Tabi bu etkenlerden en önemlisi de bilgi birikimi ve tecrübedir. Tecrübeniz olmasa bile bilgi birikiminiz var ise birden çok yabancı dil bilip mesleğiniz ile ilgili yazılımlara hakimseniz tecrübeli mühendislere karşı durumu eşitleme fırsatı yakalayabilirsiniz. Yüksek lisans yaparak inşaat yüksek mühendisi olabilir ve bu da çalıştığını şirket veya kuruma bağlı olarak maaşınızı etkileyebilmektedir.

İnşaat Mühendisliği Maaşlarına Etki Eden Faktörler

İnşaat Mühendisliği Adaylarına Tavsiyeler

Her ne kadar inşaat mühendisliği özellikle günümüzde Türkiye’de popülerliliğini yitirmeye başlasa da hala geçerli bir bir meslektir. İnşaat mühendisliği öğrencisiyseniz gelecek trendlerini takip etmeniz sizin için faydalı olacaktır. Örneğin artık bina inşaatları yerine rüzgar türbin inşaatları veya 3D yazıcı ile ev inşaatı gibi daha gelecek vaadeden konulara yönelmeniz sizin avantajınıza olacaktır. Ayrıca temiz enerjiye geçişin yaygınlaştığı günümüzde bina yalıtımı, güneş enerjisi ile konut ısıtma gibi alanlarda da çalışmalar yapabilirsiniz. Bu şekilde yakın zamanda çok daha fazla istihdam açılacak alanlarda bilgi sahibi olursunuz ve mezuniyet sonrası iş bulma şansınız artacaktır. En azından çalışabileceğiniz alanlar genişleyecektir. Tabi en önemlisi de işinizi ve seçeceğiniz alanda severek çalışabilmenizdir.

Emre LEBLEBİCİOĞLU

Emre Leblebicioğlu, enerji sistemleri ve mekatronik mühendisliği lisans ve makine mühendisliği yüksek lisans mezunudur. Enerji modelleme, rüzgar enerji santral tasarımı ve güneş enerjisi üzerine akademik çalışmaları vardır. Şuanda da aktif olarak güneş enerji sektöründe çalışmakta ve enerji üzerine de mühendislik danışmanlık hizmetleri sağlamaktadır. İyi düzeyde İngilizce ve temel düzeyde de Almanca bilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu