EnerjiGüneş EnerjisiYenilenebilir Enerji

Çatınızın Güneş Enerji Potansiyelini Nasıl Hesaplayabilirsiniz?

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Güneş enerjisinden elektrik üretimi gün geçtikçe artmakta ve halk arasında da daha da yaygınlaşmaktadır. Büyük güneş enerji santrallerinin yanı sıra ev, işyerleri ve sanayi tesislerinin çatılarında da güneş panellerini görmekteyiz. Peki çatı üstü güneş enerji sistemlerinin kurulumunda merak edilen konulardan birisi de çatınızın güneş enerji potansiyeli veya çatıdan ne kadar elektrik üretilebildiğidir. Bu içeriğimizde de sizlere çatınızın güneş enerji potansiyelini nasıl hesaplayabileceğiniz ile ilgili bilgileri derledik.

Çatınızın güneş enerji potansiyelini hesaplamak için ilk olarak bulunduğunuz bölgenin güneş radyasyonu, çatı alanınız ve ortalama bir güneş paneli verimliliğini bilmeniz gerekmektedir. Şimdi gelin önce bu parametreleri tek tek açıklayalım ve daha sonra bir örnek üzerinden konuyu detaylı inceleyelim.

Güneş Radyasyonu

Güneş radyasyonu, metre kare başına günlük düşen güneş enerjisinin ifade eder ve birimi kWh/m2-gün/ay/yıl olarak gösterilir. Güneş sabiti olarak bilinen ve saatte 1 metre kareye düşen maksimum güneş enerjisi 1 kW/m2’dir. Türkiye’de şehirlere göre aylık ortalama güneş radyasyonu değerlerine de, güneşlenme süresi için de kullanacağınız Güneş Enerjisi Potansiyel Atlası (GEPA) ile ulaşabilirsiniz. Güneşlenme süresinde belirttiğim gibi güneş radyasyonu için de aylık değerleri toplayıp ok ikiye bölerek yıllık ortalama güneş radyasyon miktarını hesaplayabilirsiniz. Örnek hesaplamamızda işlem kolaylığı açısından bu şekilde baz almamız iyi olacaktır.

Çatınızın Güneş Enerji Potansiyelini Nasıl Hesaplayabilirsiniz?
Çatınızın Güneş Enerji Potansiyelini Nasıl Hesaplayabilirsiniz? 3

Güneş Panel Verimliliği

Güneş panelleri, yapısındaki hücrelere göre monokristal, polikristal veya ince film olmak üzere birçok çeşide ayrılmaktadır. Bu çeşitlere göre güneş panel verimliliği değişmektedir. Ayrıca güneş panellerinin verimleri çalışma şartlarında ortam koşullarına göre de değişiklik göstermektedir. Genel olarak %10-15 arası bir değeri verimlilik katsayısını kabul olarak alabiliriz. Örneğin, %15 verimle sahip bir güneş paneli metre kare başına güneş ışınımı çarpı 0,15 değeri kadar enerji üretebilir. Metrekare başına saatlik güneş ışınım değeri 1000 W ise %15 verimle çalışan panel, metrekare başına 150 W güç üretimi yapabilir.

Çatı Alanı

Çatı alanı da çatınızın güneş enerji potansiyelini belirlemede önemli bir faktördür. Güneş radyasyon değeri metre kare başına düşen enerji miktarı olduğu için çatı alnınızı da metrekare cinsinden bilmeniz gerekmektedir.

Şimdi gelin bir örnekle çatınızın güneş enerji potansiyelini nasıl hesaplayacağınızı inceleyelim.

Çatınızın Güneş Enerji Potansiyeli Nasıl Hesaplanır?

Rastgele belirlediğimiz parametrelerle minimum, ortalama ve maksimum güneş enerji potansiyellerini hesaplayalım.

Çatı Güneş Enerji Potansiyeli = (Çatı Alanı x Güneş Panel Verimliliği x Yıllık Ortalama Güneş Radyasyonu)

Minimum Potansiyel

  • Şehir: İstanbul
  • Çatı Alanı: 100 m2
  • Güneş Panel Verimliliği: %15 = 0,15
  • Aylık en düşük güneş radyasyonu: 1,8 kWh/m2-gün

Çatı Güneş Enerji Potansiyeli = (100 m2*0,15*1,8 kWh/m2-gün) = 27 kWh/gün olarak bulunur.

Ortalama

  • Şehir: İstanbul
  • Çatı Alanı: 100 m2
  • Güneş Panel Verimliliği: %15 = 0,15
  • Yıllık ortalama güneş radyasyonu: 4,42 kWh/m2-gün

Yukarıda belirttiğimiz değerleri kullanarak çatınızın güneş enerji potansiyelini aşağıdaki formül ile hesaplayabilirsiniz.

Çatı Güneş Enerji Potansiyeli = (100 m2*0,15*4,42 kWh/m2-gün)= 66,3 kWh/gün olarak bulunur.

Yüksek

  • Şehir: İstanbul
  • Çatı Alanı: 100 m2
  • Güneş Panel Verimliliği: %15 = 0,15
  • Aylık en yüksek güneş radyasyonu: 6,79 kWh/m2-gün

Yukarıda belirttiğimiz değerleri kullanarak çatınızın güneş enerji potansiyelini aşağıdaki formül ile hesaplayabilirsiniz.

Çatı Güneş Enerji Potansiyeli = (100 m2*0,15*6,79 kWh/m2-gün)= 101,85 kWh/gün olarak bulunur.

Yukarıdaki hesaplamada da görüldüğü üzere örneğimizdeki 100 m2 çatının minimum, ortalama ve maksimum güneş enerji potansiyeli sırasıyla 27 kWh/gün, 66,3 kWh/gün, 101,85 kWh/gün olarak hesaplanmıştır. Bu değerler aylara göre minimum, maksimum ve ortalamam değerler baz alınmıştır. Çünkü saatlik ve mevsimsel bakıldığından bulunan güneş enerji potansiyel değerleri yukarı veya aşağı doğru değişebilmektedir. Bu yüzden yaptığımız hesap genel bir hesaptır. Sonuçta güneş panel verimliliği de ortam şartlarına göre de değişebilmektedir.

Kısacası güneşten elektrik üretimi anlık ve çevre koşullarına göre değiştiği için potansiyel hesabı net olarak yapılmak istenirse çok ayrıntılı saatlik verilere gerek vardır. Bundan dolayı yukarıda örneğini verdiğim hesaplama değeri fikir verme amaçlıdır ve size bir aralık sunmaktadır.

Emre LEBLEBİCİOĞLU

Emre Leblebicioğlu, enerji sistemleri ve mekatronik mühendisliği lisans ve makine mühendisliği yüksek lisans mezunudur. Enerji modelleme, rüzgar enerji santral tasarımı ve güneş enerjisi üzerine akademik çalışmaları vardır. Şuanda da aktif olarak güneş enerji sektöründe çalışmakta ve enerji üzerine de mühendislik danışmanlık hizmetleri sağlamaktadır. İyi düzeyde İngilizce ve temel düzeyde de Almanca bilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu