Güneş EnerjisiEnerjiYenilenebilir Enerji

Şebekeden Bağımsız Güneş Enerji Santraliyle İlgili Bilinmesi Gerekenler (Video İçerik)

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Şebekeden bağımsız güneş enerji santrali çok sayıda elektrik tüketicisinin istediği türden bir elektrik üretim sistemidir. Öyle ki elektrik şebekesini sadece zor durumlar için bir yedek güç olarak kullandığınızı düşünün. Elektrik kesintilerinden etkilenmediğiniz ve hemen hemen hiç fatura ödemediğiniz bir şebekeden bağımsız güneş enerji santrali hayal edin. Bu aslında bir hayal değil. İhtiyacınız olan güneş panelleri, akü, invertörler ve bol bol güneş ışığıdır.

Güneş enerji sistemleri konutlarda kurulum tiplerine göre üç farklı türe ayrılmaktadır. Bunlar şebekeden ayrı depolamalı (Off-Grid), şebekeye bağlı (On-Grid) ve Hibrit sistemlerdir.

Burada şebekeye bağlı sistemlerin en büyük dezavantajı ise şebekede elektrik kesintisi olduğunda eğer bir depolama sisteminiz yoksa elektriğinizin kesilmesidir. Diğer dezavantajı ise şebeke bağlantısı için çok teferruatlı ve uzun süren izin süreçleri vardır.

Tabi şebekeden bağımsız off grid sistemlerde, şebekeye bağlı sistem ile ilgili belirttiğimiz sorunların hiç birisi söz konusu bile değildir. Off grid sistemlerde herhangi bir izin süreci yoktur ve şebekedeki elektrik kesintilerinden de etkilenmez. Bu sistemlerin dezavantajlarına baktığımız zaman ise aküler sebebiyle oluşan görece yüksek maliyet ve üst üste çok fazla bulutlu gün olduğu zaman yaşanabilecek güç düşümleridir.

Şebekeden bağımsız güneş enerji santralleri için belirttiğimiz dezavantajlar pek tabi azaltılabilmektedir. Bulutlu gün sayısı fazlalaştığında şebeke elektriği bir jeneratör gibi kullanılabilir. Bu şekilde sistem daha konforlu olur ve yıllık elektrik faturasından büyük bir oranda kurtulursunuz. Üstelik elektriğiniz de hiç kesilmez. Bu şekilde yapılan bir uygulama mevcut şimdi gelin bu sistemin ayrıntılarına bir göz atalım.

Şebekeden Bağımsız Güneş Enerji Santrali ile Enerji Bağımsız Ev

Technicall_TR Youtube kanalı da Kerem Çilli’nin sunumu ile aşağıdaki videoda Ankara’da yer alan örnek bir uygulama ile şebekeden bağımsız bir güneş enerji santralinin tasarımından kurulumuna, maliyetinden elektrik üretimine kadar tüm bilinmesi gerekenleri bulabilirsiniz.

Videodaki şebekeden bağımsız güneş enerji santrali ilgili bazı öne çıkan bilgiler.

  • Sistem 11 kWp güneş kurulu gücüne, 30 kWh akü kapasitesine ve 20 kW da invertör gücüne sahiptir.
  • Sistem kullanıcının yıllık toplam faturasından yaklaşık olarak %80 oranında bir tasarruf sağlamaktadır.
  • Kurulan santral şebekeden bağımsız olduğu için evin kendi sayacı değiştirilmemiştir. Sadece şebekeden elektrik çekiş yapan standart tek yönlü bir sayaç vardır.
  • Kış aylarında bulutlu gün sayısının fazla olduğu zamanlarda şebeke elektriği bir jeneratör görevi görerek kullanılabilmektedir. Hem akü şarjı hem de doğrudan bazı zamanlarda şebeke elektriği kullanılabilmektedir.
  • Sistem maliyeti 360.000 TL+KDV‘dir. ve sistem kullanıcıya yılda 50.000 TL gibi bir tasarruf sağlamaktadır. Her yıl elektrik fiyatlarının arttığı düşünüldüğünde sistem geri ödeme süresini 6-7 yıl arası gibi düşünebiliriz.

Bu içeriğimizde sizlere enerji yönünden bağımsızlığa ulaşmış bir evde kurulan şebekeden bağımsız güneş enerji santrali ile ilgili bilmeniz gereken bilgileri derledik.

Anlattığımız şebekeden bağımsız güneş enerji santrali ile ilgili sorularınızı ve görüşlerinizi de bize yorum olarak belirtmeyi unutmayınız.

Emre LEBLEBİCİOĞLU

Emre Leblebicioğlu, enerji sistemleri ve mekatronik mühendisliği lisans ve makine mühendisliği yüksek lisans mezunudur. Enerji modelleme, rüzgar enerji santral tasarımı ve güneş enerjisi üzerine akademik çalışmaları vardır. Şuanda da aktif olarak güneş enerji sektöründe çalışmakta ve enerji üzerine de mühendislik danışmanlık hizmetleri sağlamaktadır. İyi düzeyde İngilizce ve temel düzeyde de Almanca bilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu