Güneş EnerjisiEnerjiYenilenebilir Enerji

Güneş Enerjisinden Elektrik Üretimi ile İlgili Merak Edilenler

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Güneş enerjisinden elektrik üretimi konusunda en temel ve en merak edilen soruları sizler için bu makalede cevaplamaya çalışacağım. Ayrıca video incelememizde de sizlerin basit birkaç tık ile kendi çatınıza kaç adet güneş paneli yerleştirebileceğinizi , faturanızı sıfırlamak için kaç kW kapasiteli güneş enerji santrali kurmanız gerektiğini, yatırım maliyetinizi ve amortisman sürelerini nasıl hesaplayabileceğinizi anlatacağım. Güneş enerjisinden elektrik üretimi ile ilgili en merak edilen sorulara maliyet kısmı ile başlamak istiyorum.

Güneş Enerjisi Kurulum Maliyeti Ne Kadardır?

Güneş enerjisi cebinizdeki bütçe oranında kurulup hayata geçirilebilir. Bir adet güneş paneli ve bir adet mikro inverter ile dahi bu sistemi çalıştırabilirsiniz. Standart 150-200 TL bandında elektrik faturası gelen bir evin ihtiyacını karşılayacak sistem yaklaşık 2 kW veya 3 kW civarındadır. Bu sistemler kullanılan ekipmanların farklı olabileceğini düşünerek size fikir vermesi açısından belirtiyorum; her 1 kW kapasite yaklaşık 1300-1500 $ seviyelerindedir. Evrak süreçleri proje çizimi dahil anahtar teslim fiyatlardır. Tekrar belirtmekte fayda var kullanılan ürünlere firmalara göre daha yukarıda veya aşağıda fiyatlar alabilirsiniz.

Güneş Enerji Sistemi Maliyeti Nasıl Düşürülebilir?

Güneş enerji santrali kurmak için kurulum maliyetini kesinlikle ucuz malzeme alarak yapmaya çalışmayın çünkü bu sistemler senelerce çatınızda duracak ve kesinlikle problem çıkar. Maliyeti aşağı çekmenin yolu ise:

Elektrik İhtiyacınızı Karşılayacak Büyüklükte Güneş Enerji Santrali Kurun!

Güneş enerjisi üretim fazlanızın satış bedeli EPDK nın yayınladığı , elektrik faturanızda yazan abone tarife gurubundaki fiyatlardır. Bu fiyatlara kdv trt btv gibi vergiler ekleyemeyeceğiniz için ham fiyat üzerinden satarsınız yani 1 kWh 32 kuruş gibidir.  Ama siz ürettiğiniz 1 kWh enerjiyi evinizin iç tüketiminde ( buzdolabı , televizyon , aydınlatma vb.. ) kullanırsanız size 71 kuruşluk bir fayda sağlar. Bu sebeple satış odaklı değil öz tüketim odaklı sistem kurarsanız yatırım geri dönüş süresi azalır.

İşyerleri içinde benzer bir durum söz konusudur satış fiyatı 50 kuruş civarındadır ancak işyeri içinde kullanılırsa her 1 kWh enerji 93 kuruş değerinde olur.

  • Doğru teknik analiz ile çatınıza ve ihtiyaçlarınıza en uygun panel adedinin, kullanılacak inverterin ve diğer ekipmanların belirlenmesi. Gereksiz fazla yükleme masraflarınızı arttıracaktır.
  • Kurulum maliyetini aşağı çekmenin bir diğer yolu ise profesyonel hizmet almaktır. Böylece sonradan oluşabilecek maliyetleri en aza indirerek toplamda tasarruf etmiş olursunuz

Çatıma Kaç Adet Güneş Paneli Koyabilirim?

Videoda incelediğimiz web sitesi tabanlı program ile uydu görüntülerinden faydalanarak evinizi bulabilir. Çatısına kurmayı düşündüğünüz bölüme kaç adet güneş paneli sığar kendiniz birkaç tık ile öğrenebilirsiniz. Ayrıca bu alandaki güneş panelleri size yıllar içerisinde kaç paralık elektrik tasarrufu sağlayacak öngörüleri bulabilirsiniz.

Güneş enerjisi maliyet hesaplama aracı

Elektrik Faturamı Sıfırlamak için Ne Kadarlık Bir Güneş Enerji Sistemi Gerekli?

Uygulama ile elektrik fatura bedelinizi girdiğinizde size ne kadar güneş enerji santrali kurmanız gerektiği söyleniyor. Böylece ihtiyacınız olan sistemi ve bunun size ne kadar maliyetle kurulabileceğini çok kısa sürede ( ön bilgi olarak fikir vermesi açısından) öğrenebiliyorsunuz.

Ev veya İş Yerleri için Sistem Fiyatı Farklı mı?

Ev ve iş yerlerinin elektrik satın alma fiyatları birbirinden farklıdır. Evimizde tüm vergiler dahil 1 kWh enerji bedeli yaklaşık 71 kuruş iş yerlerinde her şey dahil fiyat ise 93 kuruş civarındadır. Bu sebeple ne kadar çok öz tüketim ( evde veya iş yeri içinde harcama ) yaparsak enerji daha değerli oluyor.

İşyerlerindeki birim fiyat (93 kuruş) daha yüksek olduğu için aynı sistemi evde değil de işyerinde kurarsak, yatırım geri dönüş süresi daha da kısalıyor.

Günümüzde Güneş Enerjisi Yatırımı Mantıklı mı?

Güneş enerjisinden elektrik üretimi konusu sade vatandaş için şuan biraz lüks olabilir. Özellikle 100 TL 200 TL gibi fatura ödeyen evlerin biraz daha beklemesi bence doğru olacaktır. Bunun yanı sıra mikro sistemler ile de güneş enerji sisteminin çalışma mantığını uygun fiyatlara öğrenmek mümkündür.

Fotovoltaik Güneş Enerji Sistemi Mühendistan

Bugünlerde en mantıklı yatırımcılar bence işyerleri ve fabrikalardır. Özel anlaşmaları yoksa 93 kuruş gibi bir rakamla enerji kullanan işletmeler için ortalama 5 yıl bandında geri dönüş sürelerinden bahsedilmektedir.

Arazim var Güneş Paneli Kurup Satış Yapmak İstiyorum!

Bu konuda biraz geç kaldığınızı söyleyebilirim. Araziniz olsa da yatırım için bütçeniz de hazır olsa , izin almanız mümkün olmayacak. Şuan arazi kurulumlarının devam ettiğini görüyoruz diyebilirsiniz. Bu kurulumlar mesela belediyelere ait olma ihtimalleri yüksektir.

İzin aldığınızı bile düşünsek zaten eski yüksek fiyatlı elektrik satış bedelleri artık yok  ayrıca ödeyeceğiniz dağıtım bedelleri daha da yükseldi yani özetle artık cazip değil. Öneri olarak bütçeniz var ise daha önce yapılmış santrallerin satışta olanlarını araştırıp onlardan alabilirsiniz.

Sonuç

Güneş enerjisi ile ilgili en temek ve ilk aklınıza gelen soruları videomuzu izleyerek kendiniz öğrenebilirsiniz. Fikir vermesi adına önemli olduğunu düşünüyorum. Bugünkü şartlarla ticarethanelerin kendi ihtiyaçlarını karşılama odaklı solar sistem kurmaları bence en mantıklı seçenek olarak görünmektedir. Enerji fazlasının satışı mümkündür ancak eskisi gibi çok para kazandırmayacaktır.

Meskenlerde şuan maddi durumu iyi olan veya teknoloji meraklılarının yapacağı bir uygulama olarak görünüyor. Ancak yüksek elektrik faturası ödeyen ve ürettiği enerjinin tamamını kendisi için kullanmayı düşünen meskenler için de kötü bir yatırım değildir. Videomuzu izleyerek sizin için mantıklı olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu