Behram Kurşunoğlu Kimdir? Hayatı ve Çalışmaları
Bu yazımızda Albert Einstein’ın meşhur çalışması genel görelilik kuramı ile elektromanyetizmayı birleştiren yakın tarihimizin en önemli fizikçilerinden biri olan Behram Kurşunoğlu, hayatını ve çalışmalarını derledik.
Behram Kurşunoğlu Kimdir?
Behram Kurşunoğlu Türkiye’nin yetiştirdiği en önemli fizikçilerden bir tanesidir. Kurşunoğlu ayrıca Miami Üniversitesi Teorik Araştırmalar Merkezi’nin de kurucusu ve direktörüydü. Kurşunoğlu, birleştirilmiş alan teorisi, enerji ve küresel sorunlar üzerine yaptığı çalışmalar ile tanınmıştır. Ayrıca, 1950’lerde iki farklı nötrinonun keşfinde önemli bir rol oynamıştır. Miami Üniversitesi’ndeki kariyeri boyunca, Nobel Ödülünü kazanmış Paul Dirac, Lars Onsager ve Robert Hofstadter gibi birçok ünlü isme ev sahipliği yapmıştır. Fiziğin farklı yönlerini ele alan birçok kitap yazmış ve en kayda değer kitabı ise 1962 yılında yayınlanan Modern Kuantum Teorisi kitabı olmuştur.
Behram Kurşunoğlu’nun Hayatı
Behram Kurşunoğlu, Trabzon’un Çaykara ilçesinde 14 Mart 1922 tarihinde dünyaya gelmiştir. İstanbul Yüksek Öğretmen Okulu Astronomi ve Matematik Bölümü’nde daha 3. yılındayken, Milli Eğitim Bakanlığı bursu ile 1945 yılında Edinburgh Üniversitesi’ne gönderildi.
Edinburgh Üniversitesinden mezun olduktan sonra, Cambridge Üniversitesi Fizik Bölümünde doktorayı tamamladı. 1956-1958 yılları arasında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Nükleer Bilimler ve Teknoloji Fakültesinde dekan olarak görev aldı ve Genelkurmay Başkanlığında danışmanlık yaptı.
Kurşunoğlu, ABD’de birçok üniversitede dersler verdi ve 1958 yılından itibarende Miami Üniversitesinde profesörlük yaptı. 1965 yılına gelindiğinde ise Kurşunoğlu, Miami Üniversitesi Teorik Araştırmalar Merkezi’nin kurucularından biri ve ilk direktörü oldu. Aynı zamanda da Avrupa’daki bazı araştırma organizasyonları ve laboratuvarları için danışmanlık pozisyonunda çalıştı. Rus Akademisinin daveti üzerine 1968 yılı boyunca Sovyet Rusya’da ziyaretçi profesör olarak görev aldı.
Kurşunoğlu, Miami Üniversitesi Teorik Çalışmalar Merkezinde 1992 yılına kadar devam etti. Kurşunoğlu, 25 Ekim 2003 yılında 1964 yılından bu yana organize ettiği bir konferansa katılamadan hayata gözlerini yumdu. Behram Kurşunoğlu’nun eşi Sevda Arif’den İsmet, Sevil ve Ayda isminde 3 tane de çocuğu vardır.
Behram Kurşunoğlu ve Albert Einstein
Alber Einstein’ın genel görelilik kuramının elektromanyetizma ile birleştirmesi üzerine yaptığı çalışmalar ile bilinen Behram Kurşunoğlu Cambridge Üniversitesinde fizik doktorasını yaparken Albert Einstein ve Erwin Schrödinger ile beraber simetrik olmayan yerçekimi kuramları üzerine önemli araştırmalar gerçekleştirmiştir. Bu sayede çok genç yaşta dünya fizikçileri arasında saygın bir yer edinmiştir.
Kaynak: Vikipedi