Türkiye Elektrik İletim A.Ş. TEİAŞ, 2021 Haziran Ayı Elektrik Kurulu Güç Raporu’nu yayınladı. Bu rapora göre Türkiye’nin elektrik kurulu gücü Haziran Ayı sonu itibariyle Mayıs ayına göre, 472,5 MW artarak 98162,4 MW seviyesine ulaştı. 186 adet yeni güç santraliyle toplam güç santral sayısı da 9954 oldu.
Birincil Enerji Kaynaklarına Göre 2021 Haziran Ayı Elektrik Kurulu Güç Kapasitesi ve Aktif Santral Sayısı
Birincil kaynaklara göre santral adetleri ve kurulu güç değerlerine baktığımız zaman göze çarpan bilgiler şu şekildedir:
- Güneş enerji kurulu gücü Mayıs ayına göre 65 MW artış göstererek 7219,7 MW seviyesine yükselmiştir. Rüzgar enerji kurulu gücü de 158 MW artarak 9818,7 MW olmuştur.
- Toplam yenilenebilir enerji kurulu gücü de Mayıs ayı sonuna göre 761,5 MW artarak 51849,4 MW seviyesine yükselerek toplam kurulu gücün %52,82’sini oluşturmuştur.
- Elektrik üretiminde hala bağımlı olduğumuz fosil yakıtlı güç santrallerinin kapasiteleri de arz talep değişimindeki farklılıklardan kaynaklanan ufak değişimler dışında sabit kalmıştır.
Yukarıdaki tabloda görüldüğü üzere yenilenebilir enerji kurulu güç bazında %50’yi geçse de elektrik üretimindeki payı %35-40 arasında seyretmektedir. Diğer yandan da fosil yakıtlı santraller hala elektrik üretimini domine etmekte ve elektrik üretiminde dışa bağımlılığımızı devam ettirmektedirler.
Kurum ve Kuruluşlara göre 2021 Haziran Ayı Elektrik Kurulu Güç Dağılımı
TEİAŞ’ın her ay düzenli olarak bir önceki ay sonunu baz alarak yayınladığı elektrik kurulu güç raporlarında ayrıca kurum ve kuruluşlara göre kurulu güç dağılımına ve santral sayılarına da yer vermektedir. Bu kurum ve kuruluş türleri ise EÜAŞ, İşletme Hakkı Devredilen, Serbest Üretim Şirketi, Yap İşlet Devret ve Lisanssız Santraller olarak listelenmektedir.
Yukarıdaki tablolarda da görüldüğü üzere kurulu güç en fazla 66608,4 MW ile Serbest Üretim Şirketi Santralleri’ne ait olmasına rağmen santral sayılarına bakıldığında da 8161 adet santral ile Lisanssız Santraller ön plana çıkmaktadır. Bunun en temel nedeni ise Lisanssız olarak kurulan güneş enerji santralleridir. Küçük kapasitede çok sayıda kurulan GES’ler de sayıyı arttırmaktadır. Sonuçta evinize kurabildiğiniz 5 kW’lık küçük bir sistem şebekeye elektrik satmaya başladığı anda bir santral görevi görür.
Türkiye’de Yıllara Göre Kurulu Güç Dağılımı
TEİAŞ, ayrıca raporda 1970 yılından bu yana Türkiye’nin elektrik kurulu gücündeki değişimi de bir grafikle göstermektedir. Bu grafiğe baktığımız zamanda kurulu güçteki değişimin ne kadar hızlı gerçekleştiğini görebilmekteyiz. Tabi tüm bu artışın yanı sıra ülkemiz hala elektrik üretiminde dışa bağlıdır. İthal kaynaklar elektrik üretimimizde hala büyük bir paya sahip ama yenilenebilir enerji kaynakları ve depolama sistemleriyle dışa bağımlılığımızı azaltmak gayet mümkün.