TEİAŞ, Türkiye’nin 2021 Mayıs Ayı Elektrik Kurulu Güç Raporunu yayınladı. Rapora göre Türkiye’nin elektrik kurulu güç kapasitesi Mayıs ayında, Nisan ayına göre 313 MW artarak 97689,5 MW seviyesine yükseldi. Nisan ayına göre devreye alınan 30 yeni güç santraliyle Mayıs ayında aktif güç santral sayısı 9768 seviyesine ulaşmıştır.
Birincil Enerji Kaynaklarına Göre 2021 Mayıs Ayı Elektrik Kurulu Güç Kapasitesi ve Aktif Santral Sayısı
TEİAŞ 2021 Mayıs Ayı Elektrik Kurulu Güç Raporuna göre,
- Doğalgaz ve barajlı hidroelektrik santral kapasiteleri sırasıyla 25719,6 MW ve 23244 MW ile en yüksek kurulu güce sahip birincil kaynaklar olarak Mayıs ayında da öne çıkmaktadırlar. Aktif doğal gaz ve hidroelektrik santral sayısı da bir önceki ay ile aynı olarak sırasıyla 348 ve 133’tür.
- İthal kömür ve linyit santral kapasitesi de Nisan ayı ile aynı kalarak sırasıyla 8986,9 MW ve 10119,9 MW seviyesinde sabit kaldı.
- Yenilenebilir enerji kaynaklarında da bir önceki aya göre gözle görülür bir artış söz konusu. Öyle ki güneş enerjisi kurulu gücü Nisan ayına göre 88,6 MW artarak 7154 MW seviyesine, rüzgar enerji kurulu gücü de 175,7 MW artarak 9660,6 seviyesine yükseldi. Biyokütle santral kurulu güç kapasitesi de 38,8 MW’lık artışla Mayıs ayı sonu itibariyle 1202,5 MW seviyesindedir. Jeotermal ve hidroelektrik santral (akarsu ve barajlı) kapasiteleri de bir önceki ay ile aynı olarak sabit kaldı.
- Yenilenebilir enerji santralleri toplam kurulu gücün %52,2‘sini oluşturmaktadır. Ancak yenilenebilir enerjinin elektrik üretimindeki payı yıllık olarak %31-36 arası değişmektedir.
Yukarıdaki 2021 Mayıs Ayı Elektrik Kurulu Güç tablosunda da görüldüğü üzere Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığı devam etmektedir. Öyle ki ithal kömür ve doğalgaz kurulu gücü toplam kurulu gücün %35,5’ni oluşturmaktadır. Bu ithal kaynakların elektrik üretimindeki payı da hemen hemen %50’yi bulmaktadır.
Kurum ve Kuruluşlara göre 2021 Mayıs Ayı Elektrik Kurulu Güç Dağılımı
TEİAŞ’ın yayınladığı kurulu güç raporlarında ayrıca kurum ve kuruluşlara göre santral adetleri ve kurulu güç kapasitelerini de görebilmekteyiz. Bunlar ise EÜAŞ, İşletme Hakkı Devredilen, Serbest Üretim Şirketi, Yap İşlet Devret ve Lisanssız Santraller olmak üzere beş kurum olarak listelenmektedir.
Yukarıdaki tabloda da görüldüğü üzere kurumlara göre en yüksek kurulu güç 21428,6 MW ile EÜAŞ santrallerine aittir. Bunun en büyük nedeni de EÜAŞ santrallerinin daha çok doğalgaz, hidroelektrik gibi kapasite faktörü yüksek merkezi baz yük santralleri olmasıdır. Ama santral adedine baktığımız zaman ise lisanssız santrallerin 8099 adet ile en fazla sayıda olduğunu görüyoruz. Tabi bunun en büyük nedeni de hiç şüphesiz güneş enerji santralleridir. Çünkü güneş enerjisi ile elektrik üretimi dağıtık olarak gerçekleştirilebilir. Yani elektriğin tüketildiği yerde üretim yapılabilir. İşletmelerin sanayi tesislerin ve konutların çatılarında güneş enerji santrallerini görmekteyiz. Küçük veya büyük kapasitede olsun resmi olarak şebekeye elektrik satışı gerçekleştiği zaman güneş enerji sistemi santral olarak kabul edilir. Bu sebepten de güneş enerji santral sayısı kurulu güce göre oldukça yüksek olabilmektedir.
Yıllara göre Elektrik Kurulu Güç Dağılımı
TEİAŞ’ın raporunda ayrıca 1970 yılından başlayarak günümüze kadar kurulu güçteki değişim görülmektedir. Gelişmekte olan ülkeler arasında değerlendirilen Türkiye’nin elektrik ihtiyacı nüfus ve sanayileşme ile her geçen gün artmaktadır. Buna bağlı olarak da elektrik enerjisi kurulu gücü da ciddi oranda yıllar içerisinde artış göstermektedir. Özellikle de Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığı azaltmak adına ciddi politikaları ve stratejileri vardır. Bu milli enerji planı genel olarak yerli kömür ve yenilenebilir enerji santralleri üzerine kurulsa da Akkuyu Nükleer Güç santralinin devreye alınması ile ithal kömüre olan bağlılığın büyük ölçüde azalacağı öngörülmektedir. Uzun vadeli doğalgaz anlaşmaları nedeniyle doğalgaz santrallerinde kısa vadede tasarruf beklenmese de bu santraller enerjide en önemli ithalat payını oluşturmaktadır.