Mühendislik Bölümleri

Yüksek Mühendis Nedir? Nasıl Olunur?

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Yüksek mühendis kavramı özellikle ülkemizde bir unvan olarak kullanılmaktadır. Yüksek lisans eğitimlerini tamamlayan mühendislerin aldığı ve kullandığı bu unvan ile ilgili bilmeniz gerekenleri bu içeriğimizde sizler için derledik.

Yüksek Mühendis Ne Demek?

Yüksek mühendis, 4 yıllık mühendislik eğitimini tamamlayan ve mühendis unvanı alan kişilerin ardından 2 yıllık bir yüksek lisans eğitimi tamamladıktan sonra aldıkları bir unvandır.

Yüksek Mühendis Nasıl Olunur?

Yüksek mühendis olabilmek için öncelikle 4 yıllık bir mühendislik programından mezun olmanız gerekmektedir. Mühendislik üzerine tamamladığınız lisans eğitiminden sonra ise ALES ve yabancı dil sınavlarına (YDS veya YÖKDİL) girmeniz gerekmektedir. Üniversite ve bölümlere göre belirlenen baraj sınav puanlarını geçtiğinizde de yüksek lisansa başvurabiliyorsunuz. Ardından ise üniversitelerin kendi yaptığı sınavlara girmeniz gerekmektedir. Bu sınavlar üniversite ve bölümlere bağlı olarak hem yazılı hem de sözlü mülakat şeklinde olabileceği gibi sadece yazılı olarak da yapılabilmektedir.

ALES, yabancı dil puanı, üniversiten yaptığı sınav puanı ve lisans diploma puanınızın belirli yüzdeleri alınarak genel bir puan oluşturulur ve sıralamaya yerleştirilir. Buna göre belirlenen kontenjan içerisine girdiyseniz yüksek lisans eğitimi almaya hak kazanmış oluyorsunuz.

Yüksek lisans eğitiminde de ders ve tez dönemlerini tamamlamanız gerekmektedir. Bu süreci de maksimum 3 yılda tamamlayarak yüksek lisansınızı tamamlamış olursunuz.

Yuksek Lisans Mühendistan

Yüksek Mühendis Ne Yapar?

Yüksek lisans bitiren mühendisler normal mühendislere göre çok farklı görevlerde yer almazlar. Ancak MBa, mühendislik yönetimi gibi alanlarda yüksek lisans yapmış mühendisler bazı ekstra görevler ve terfi alabilmektedirler. Genel olarak yüksek lisans tamamlamış mühendislerin görevleri aşağıdaki gibidir.

  • Proje yönetimi
  • Fabrika organizasyonu
  • Ürün geliştirme
  • Ekip yönetimi
  • İş akış şemalarının hazırlanması
  • Kalite kontrol yönetimi
  • Araştırma geliştirme ekip liderliği
  • Tasarım geliştirme

Yüksek Mühendis Maaşları

Yüksek lisans yapan mühendisler devlette çalışıyorlarsa alanlarına göre belli bir yüzde ile zam alabilirler. Özel sektörde çalışan mühendisler ise eğer kurumsal bir firmada çalışıyorlarsa onlar da mevcut maaşlarının üzerine belli bir oranda zam alabilmektedirler. Ancak genel olarak kurumsal olmayan firmalarda çalışan veya yeni işe girecek yüksek mühendislerin maaşları yüksek lisans yapmamış mühendisler ile aynı olabilmektedir. Bundan dolayı Türkiye’de mühendisler açısından yüksek lisans tamamlamanın maddi karşılığı tatmin edici tutarlarda değildir.

Emre LEBLEBİCİOĞLU

Emre Leblebicioğlu, enerji sistemleri ve mekatronik mühendisliği lisans ve makine mühendisliği yüksek lisans mezunudur. Enerji modelleme, rüzgar enerji santral tasarımı ve güneş enerjisi üzerine akademik çalışmaları vardır. Şuanda da aktif olarak güneş enerji sektöründe çalışmakta ve enerji üzerine de mühendislik danışmanlık hizmetleri sağlamaktadır. İyi düzeyde İngilizce ve temel düzeyde de Almanca bilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu