Mühendislik Bölümleri

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Nedir?

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Mühendislikte doğru malzeme seçimi oldukça önemlidir ve hayat kurtarır. Bu yüzden malzeme biliminde uzman kişilerin mühendislik ürünlerinin imalatına katkıda bulunması önemlidir. Bu bağlamda da metalurji ve malzeme mühendisliği önemli bir yere sahiptir.

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Nedir?

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği
Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Birçok Mühendislik Dalı İle Doğrudan Bağlantılıdır.

Metal bilimi ve malzeme bilimci olarak da bilinen dalların birleşiminden oluşan metalurji ve malzeme mühendisliği, metal ve seramik başta olmak üzere kompozit ve polimer bazlı malzemelerin mekanik özellikleri, geliştirilmesi, tasarımı, üretimi, kalite kontrolü aşamalarının tümünde yer alırlar. Her mühendislik alanında zorunlu ve gerekli olan malzemelerin tasarlanması ve üretimini gerçekleştiren mühendislik bölümünün, bu sebeple hem çok geniş bir iş alanına sahip olması avantajı ve hem de çok bölümünün öneminin altını çizen detaydır. Havacılık ve Uzay mühendisliğinden, makine mühendisliğine, inşaat mühendisliğinden, imalat mühendisliğine kadar, tüm mühendislik bölümleriyle doğrudan bağlantılıdır.

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Dersleri

4 yıl boyunca değişen ders yapısı içerisinde, Metarlurji ve Malzeme Mühendisliğine Giriş, Malzeme Bilimi, malzeme bilimi ve temel kavramlar, mühendislik malzemeleri, malzeme bilimi ve mühendislik esasları, malzeme ve termodinamik, malzemeler laboratuarı, çelik kimyasal metalurjisi, malzeme üretiminin kimyasal prensipleri, fiziksel metalurji, malzemeler işleme laboratuarı, kimyasal metalurji, mühendislik metaryelleri, metalografi, malzeme bilimi ve mühendislik, malzemelerin mekanik davranışları, yakıtlar ve fırınlar, malzeme araştırması, bilgisayar uygulamaları metalurjisi, faz dengeleri, temel işlemler ve ön arıtma işlemleri, katılaşma ilkeleri, faz dönüşümleri, mekanik şekilleme temelleri, cam bilim ve teknoloji, taşıma olayları, yapısal seramik ve seramik kompozitler, malzeme karakterizasyonu, çelikler ve çelik üretim teknolojileri, malzeme mühendisliği tasarımı, gibi çok geniş bir alana yayılan dersler bulunuyor.

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Başarı Sıralaması

Bu bölüm ile ilgili en güncel başarı sıralaması ve taban puanlarına “Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Sıralaması ve Taban Puanları” içeriğimizden ulaşabilirsiniz.

Metalurji Malzeme Mühendisi Kimdir?

Metaller, kompozitler, seramikler ve polimerlerden oluşan malzeme dünyasının mekanik özelliklerini inceleyen, tasarlama ve üretimlerinin yanında kalite kontrollerini gerçekleştiren Metalurji Malzeme Mühendisleri, bu malzemelerin yaşamın ve endüstrinin her alanında vazgeçilmez olması nedeniyle çok önemli bir role sahiptir. Bu durum yanı zamanda bölüm mezunlarının çok geniş bir iş seçeneğiyle karşılaşmasına neden olur. Öyle ki alan belirlemesi daha önce düşünülmemiş olduğunda, bu kadar fazla iş seçeneği, yeni mezun kişinin kafasının karışmasına ve hangi alana yönelmesi gerektiğine karar vermesi konusunda sorunlar bile oluşturur.

Metalurji Malzeme Mühendisi Ne Yapar?

Endüstrinin her alanında ve dolayısıyla mühendisliğinde her alanında kullanılan malzemelerin tasarlanması, mikro boyuttan makro boyuta kadar malzemelerin mekanik özelliklerinin incelenmesi, yeni malzeme türlerinin tasarlanması ve üretilmesi, bu malzemelerin kalite kontrolünün yapılması Metalurji malzeme mühendisliği iş kapsamındadır. Dolayısıyla bir uçağın üretiminde kullanılan malzemeden, alelade bir inşaatta kullanılan inşaat demirine kadar her alanda yaşamsal öneme sahiptir.

Bu durum en kolay ve hatta birden fazla iş bulabilme şansı oluşturur. Bölüm mezunlarının öncelikle özel sektörde olmak üzere, kamuda da kolaylıkla iş bulabilmesi mümkündür. Seçeneğin fazla olması, mezun olmadan önce belirli bir alana yönelme yapılması sayesinde daha bilinçli bir kariyer yapma şansı oluşturur.

Bu sebeple alınacak çeşitli derslerle alansal yönelimler gerçekleştirilebilir.  Daha dayanıklı, daha hafif, daha kolay üretilebilen, daha az maliyetle üretilebilen, yüksek veya düşük dirence sahip malzemelerin tasarlanması, üretilmesi ve kalite kontrolünün yapılması, tüm sektörler için sürekli yeni katma değerler oluşturur. Aynı zamanda mühendislik alanında sürekli daha yeni gelişmelerin önünü açan, dolayısıyla teknik bilimler başta olmak üzere teknik ilerlemenin en önemli aşamalarından birini oluşturur.

Dünyamızın bugünü ve geleceği açısından çok büyük önemi bulunan metalurji malzeme mühendisliğinin bu özelliği, sürekli artan uzman talebinin oluşmasına da neden oluyor. Çalışma alanları genel olarak ofis, atölyeler, doğrudan açık araziler şeklinde olabiliyor. Hammadde ve malzeme konusunda söz sahibi olan metalurji malzeme mühendisleri, ofisten, yer altına kadar uzanan çok geniş bir çalışma alanı içerisinde faaliyet gösterebilir. Alana göre sadece Ar-Ge ve ofis çalışmaları da sürdürüyor olabilir. Bu bölümü seçecek kişilerin bu detayları göz önünde bulundurması hayal kırıklıklarının önüne geçebilir.

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Maaşları

Metalurji ve malzeme mühendisliği maaş aralıkları özel sektör, devlet, üniversite ve yurt dışında olmak üzere değişiklik göstermektedir. Bu konuyla ilgili ayrıntılı bilgi için “Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Maaşları Ne Kadar?” içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Herhangi bir ürün üretimi veya cihaz yapımı sırasında doğru malzemenin kullanımı, doğru üretimin gerçekleşmesi açısından büyük bir önem taşır. Bu kapsamda doğru ve yeni malzeme üretimlerini gerçekleştiren Metalurji Malzeme Mühendisliği önemli ve gözde mühendislik bölümlerinden biri olmayı sürdürüyor. Bölümden mezun olunca iş sorunu olmayacağı gibi, yüksek kazançlı işler bulabilme şansınızın olduğunun da altını çizmek gerekir.

Tuna PÜSGÜL

1993 yılında Denizli'de doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Denizli de tamamladıktan sonra 2010 yılında Karabük Üniversitesi Enerjisi Sistemleri Mühendisliği Bölümünü kazandı. 2015 yılında lisans eğitimini tamamladıktan sonra İngiltere'nin Londra şehrinde 8 aylık ingilizce eğitimi aldı. Şu anda Endüstriyel, Havalandırma ve İklimlendirme Filtreleri alanında kariyerini sürdürmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu