Nükleer Enerji Mühendisliği Nedir? Merak Edilen Her Şey

Türkiye’de açılacak olan nükleer enerji santralleriyle beraber, nükleer enerji mühendisliği bölümü de daha çok konuşulmaya başlandı. Peki Nükleer Enerji Mühendisliği Nedir? Nükleer Enerji Mühendisi Ne Yapar? Çalışma alanları ve alınan dersler nelerdir? Tüm bu soruların cevabını içeriğimizde bulabilirsiniz.
Nükleer enerji mühendisliği bölümünü tanıtmadan önce, nükleer enerjinin ne olduğunu açıklayalım.
Nükleer Enerji Nedir?
Nükleer enerji, atomun çekirdeğinin parçalanması (Fisyon) veya birleştirilmesi (Füzyon) sonucu açığa çıkan bir enerji türüdür. Bu enerji de nükleer güç santrallerinde elektrik üretmek için kullanılır. Radyoaktif atomlar nötron ile parçalanarak açığa çıkan enerji ile çevrim akışkanı su kızgın buhar fazına getirilir ve buhar türbini-jeneratör sistemi ile elektrik üretimi sağlanır. Bu konu ile ilgili ayrıntılı yazılara aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz.
- Nükleer Enerji Nedir?
- Nükleer Enerji Santrali Nasıl Çalışır?
- Nükleer Reaktörler Nasıl Çalışır? Nükleer Reaktör Tipleri Nelerdir?
Nükleer Enerji Mühendisliği Nedir?
Nükleer enerji mühendisliği, nükleer enerji santralleri, nükleer silah sanayi, nükleer yakıtların işlenmesi ve geliştirilmesi, nükleer tıp, atık yönetimi, nükleer enerjinin çevresel etkilerinin incelenmesi gibi konularda uzman kişiler yetiştiren bir mühendislik dalıdır.
Nükleer enerji mühendisliği bölümü sadece nükleer güç santrallerinin tasarlanması ve geliştirilmesi ile alakalı eğitim vermez. Ayrıca nükleer yakıtların santrallerde veya nükleer bomba amacıyla kullanılması için gerekli işlenme aşamalarını da konu alır. Nükleer enerjinin tıpta kullanılması, nükleer ölçüm ve analiz cihazlarının üretimi gibi konularda nükleer enerji mühendisliğinin kapsamına girer.

Nükleer Enerji Mühendisliği Dersleri
Nükleer enerji mühendisliği, Türkiye’de şuan devlet üniversiteleri içerisinde bir tek Hacettepe Üniversitesi bünyesinde yer almaktadır. Bu üniversitede verilen lisans dersleri de aşağıdaki gibidir.
- Fizik I-II
- Matematik I-II
- Temel Kimya
- Nükleer Mühendisliğe Giriş
- Mühendislik Çizimi
- Fizik Laboratuvarı
- Malzeme Bilimi
- Mühendislik Mekaniği
- Mühendislik Matematiği I-II
- Bilgisayar Programlama
- Atom ve Radyasyon Fiziği
- Termodinamik
- Nükleer Mühendislik I-II
- Nümerik Analiz
- Akışkanlar Mekaniği
- Isı Transferi
- Mühendislikte Ölçme Teknikleri
- Nükleer Reaktör Teorisi
- Radyasyon Algılama ve Ölçme Laboratuvarı
- Nükleer Reaktör Mühendisliği I-II
- Nükleer Yakıt Çevrimi
- Nükleer Mühendislik Proje Çalışması
- Nükleer Reaktör Analizi
- Nükleer Yakıt ve Malzemeler
- Enerji Teknolojisi
- Nükleer Bilgi Yönetimi
- Plazma Fiziğine Giriş
- Nükleer Elektroniğe Giriş
- Nükleer Mühendislikte Matematiksel Yöntemler
Nükleer Enerji Mühendisi Kimdir?
Nükleer enerji mühendisi, yakıt zenginleştirmeden, nükleer güç santrallerine, nükleer tıptan silah üretimine kadar nükleer enerji ile ilgili hemen hemen her konuda uzman olan kişidir. Bu mühendisler nükleer güç santrallerinin reaktör tasarımını yapan, kullanılması gereken yakıt türü ve miktarını belirleyen kişilerdir. Ayrıca nükleer yakıtların santraller veya silah üretimi için kullanılmasını sağlayan yakıt zenginleştirme prosesleri ile ilgili analiz ve geliştirme çalışmaları yaparlar.
Nükleer enerji mühendisleri, nükleer silahların tasarlanıp, üretiminin yapılması konusunda da kilit rol oynarlar. Dünya’da birçok ülke maalesef nükleer silahlanmaya büyük yatırım yapmaktadır ve bu konuda nükleer enerji mühendislerine de dünya genelinde büyük görevler düşmektedir.
Nükleer enerji santralinde kullanılan atıklar, enerji üretim etkinliğini kaybettiklerinde atık olarak depolanırlar. Ama bu nükleer atık depolama sistemlerinin tasarımında da nükleer atığın yüksek oranda radyasyon yayması sebebiyle nükleer enerji mühendislerine çok büyük iş düşüyor.

Nükleer enerji mühendisleri, akademisyen olmadıkları sürece sürekli yüksek dozda radyasyon içeren yerlerde çalışmak zorundalar. Bu da ilerleyen yaşlarda çok çeşit sağlık problemlerine sebep olmaktadır. Bu sebepten bu bölümü gerçekten idealist biri iseniz seçmenizi öneririz.
Nükleer Enerji Mühendisleri Nerelerde Çalışabilir?
Ülkemizde henüz aktif bir nükleer enerji santrali bulunmadığından, nükleer sanayi ve dalları da ülkemizde gelişmemiştir. Bu sebepten Türkiye için nükleer enerji mühendisliği çalışma alanları oldukça kısıtlıdır. Günümüzde inşa halinde olan Mersin Akkuyu Nükleer Güç Santrali ve Sinop’da planlanan güç santrali devreye alındığında, nükleer enerji mühendisliğine olan ihtiyaç da büyük oranda artacaktır. Genel olarak nükleer enerji mühendisliğini çalışabileceği yerler şunlardır:
- Nükleer Enerji Santralleri
- Nükleer Analiz ve Ölçüm Araştırma Kurumları
- Türkiye Atom Enerjisi Araştırma Kurumu (TAEK)
- Nükleer Elektronik Cihaz Üretimi Yapan Yerler
- Nükleer Tıp Sektörü (Xray, kemoterapi cihazları vb.)
- Üniversitelerde Akademisyenlik
Sonuç
Nükleer enerji mühendisliği, nükleer enerji santrallerinin bulunduğu ve silah üretiminin yapıldığı ülkelerde çok popüler bir mühendislik olsa da maalesef ülkemizde çok fazla bilinmemektedir. Ama Türkiye’nin nükleer enerji de yaptığı atak düşünüldüğünde gelecekte ülkemizin bu alanda kalifiye mühendislere ihtiyacı vardır. Kendinizi nükleer enerji alanında meraklı ve idealist buluyorsanız, bu bölümü tercih edebilirsiniz. Unutmayın sevdiğiniz ve inandığınız bir alanda çalışıyorsanız mutlaka başarıya ulaşırsınız.
Nükleer enerji mühendisliği ile ilgili sorularınızı, görüşlerinizi ve önerilerinizi bizlere yorum olarak belirtmeyi unutmayınız.
Matematiğim çok iyi değil ama bu alana ilgiliyim,gerekli çalışmayla bu açığımı telafi edebilir miyim?