Mühendis Kimdir? Mühendis Ne Yapar?

Günümüzde sayıları ciddi oranda artan mühendisler insanlığın gelişmesi konusunda çok büyük bir öneme sahiptirler. Bu yazımızda ise Mühendis Kimdir ? Mühendis Ne Yapar? gibi soruları sizin için cevapladık.
Mühendis Nedir? Kime Denir?
Mühendis kelimesi Arapça’da geometri ya da bilim anlamına gelen hendese kelimesinden gelmektedir.Mühendis, insanlığın ihtiyaçlarını karşılamak için iyi bir estetik tasarım ile fizik,kimya ve matematik gibi bilim dalları çerçevesinde, minimum maliyette maksimum verimlilik ve güvenlikte teknoloji veya sistem geliştiren kişiye denir.
Mühendis olan kişi her zaman estetik,güvenlik, verimlilik ve maliyet parametrelerini göz önünde bulundurmalıdır. Örneğin, mimarlar için önemli olan şey tasarım ve estetiktir. Ancak inşaat mühendisleri mimarın oluşturduğu estetik tasarımı etkilemeden yapıyı veya binayı en uygun maliyet ile yüksek güvenlikte dizayn etmeleri gerekmektedir.
Yazar James A. Michener, “Uzay” adlı romanında yazdığı gibi (Fawcett, 1983), “Bilim insanları, muazzam şeyler yapmanın hayalini kurar. Mühendisler ise onların hayalini gerçeğe dönüştürür.“
James A. Michener
Mühendis Ne Yapar?
Mühendis kavramını tanımlarken bahsettiğimiz parametreleri açarsak, mühendis alanıyla ilgili aldığı bir işin öncelikle teorik analizini yapar. Daha sonra ise yaptığı analize göre sistemi estetik olarak modeller ve projelendirir. Son olarak da projenin uygulanması sırasındaki süreci yönetir ve kalite-kontrol yapar.Kısacası mühendis teorik analiz, modelleme,projelendirme ve kalite-kontrol yapar.
Örneğin, bir makine mühendisine verimli bir rüzgar türbin kanadı dizayn etme görevi verilsin. Bu mühendis ilk olarak kullanılan türbin kanatlarıyla yapılmış analizleri ve verileri kendi yapacağı teorik analiz için toplar. Ardından topladığı bu veri ve analizleri kullanarak bu kanatların veriminin nasıl arttırılacağı konusunda gerekli teorik akış analiz hesaplamalarını gerçekleştirerek, modelleyeceği kanadın fiziksel özelliklerini belirler.
Daha sonra da bunu bilgisayar ortamında çizerek görsel hale getirir. Ansys-Fluent gibi akış analiz programı kullanarak tasarladığı kanadın simülasyonunu yaparak gerçeğe yakın verimini görür ve bunu klasik kanatlarla karşılaştırır. Eğer yeterli verimi elde edemiyorsa tekrar teorik analiz kısmına dönerek hatalarını düzeltir ve sistemi tekrar dizayn eder. En son ise sistemi tüm haliyle projelendirerek maliyetini çıkarır ve üretime hazır hale getirir. Tabi iş burada da bitmiyor bir de ortaya çıkan bu ürünün üretim ve kontrol kısmı da yine mühendisin sorumluluğundadır.
Neyse ki yukarıda belirttiğim tüm bu aşamalar için ar-ge, üretim, kalite kontrol mühendisi gibi farklı mühendisler çalışır. Bu şekilde oluşturulan ürün bir ekip çalışması ile yapılan hatalar en aza indirilerek ortaya çıkar.

Mühendislik Dalları
Makine,mekatronik,elektrik,bilgisayar,çevre,gıda,enerji ve kimya mühendisliği gibi birçok mühendislik dalı olmasına rağmen genel olarak hemen hemen her sektörde bulunan mühendislik pozisyonlarını bu başlık altında belirteceğim. Mühendislik dalları üzerine yazılmış ayrıntılı yazıya burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Firmalarda çalışan mühendislerin iş pozisyonları genellikle aşağıdaki gibidir.
- Ar-Ge Mühendisi
- Satış Mühendisi
- Kalite Kontrol Mühendisi
- Üretim Mühendisi
- Proje Mühendisi
- Satın Alma Mühendisi
- Saha Mühendisi
Mühendis Maaşları
Bir mühendisin maaşı tecrübesine ve bilgi birikimine göre belirlenir. Mühendislerin kendilerini sürekli geliştirmesi gerekmektedir. Sadece kendi alanında değil diğer alanlarda da bilgi sahibi olması gerekir. Mühendis maaşları çalışılan şirkete,sektöre, mühendislik türüne, kişisel özelliklere ve ülkeye göre değişse de ortalama olarak aşağıdaki gibidir.
- Yeni mezun –> 2500 TL- 4000 TL
- 1-2 sene tecrübeli –> 3500 TL – 5000 TL
- 2-5 yıl tecrübeli –> 4000 TL – 6000 TL
- 5+ tecrübeli –> 5000 TL+
Bu belirttiğim maaş aralıkları özel sektörde çalışan mühendislerin genellikle kazandığı miktarlardır.
Mühendislere ve Adaylara Tavsiyeler
Mühendislik bölümlerini okuyanlar üniversiteden mezun olduklarında mühendis unvanını alırlar. Ancak hiç kimse üniversiteden mezun olsa dahi tam olarak genel mühendislik vasıflarını kazanamıyor. Bu yüzden de bir mühendisin kendini alanında ve disiplinler arası sürekli olarak geliştirmesi gerekiyor. Mühendislik mesleğinin en zor tarafı da bu, hayat boyu araştırma ve öğrenme ile geçmesi gerekiyor.
Alanınızla ilgili bilgisayar yazılımlarını iyi bir şekilde öğrenin, yabancı dil öğreniminde İngilizceyi zaten üniversitede iyi bir seviyeye getirmeniz şart aynı zamanda ikinci bir dil de öğrenmeye çalışın. Projeler gerçekleştirin, makaleler yazın, yarışmalara,seminerlere ve konferanslara katılın. Bol bol okuyun araştırın, araştırma yeteneğinizi üniversitede güçlendirin.
Ülkemizde mühendis iseniz maalesef kendinizi sadece mühendislik alanında geliştirmeniz de yetmez. Belirlediğiniz alanda bağlantı kurup referanslar edinmeye çalışmalısınız. Kalifiyeli bir mühendis olsanız dahi eğer bir firma da bağlantınız yoksa maalesef mülakat aşamasına bile çağrılmanız kolay değil.
Mühendis Yemini
Her mühendislik öğrenici üniversiteden mezun olurken diplomalarını ve unvanlarını alabilmeleri için doktorların ettiği hipokrat yemini gibi mühendis yemini ederler. Bu yeminin yazılı olduğu bir kağıda imza atarlar.
Mühendis Yemini aşağıdaki gibidir.
Bana verilen mühendislik unvanına daima lãyık olmaya; onun bana sağladığı yetki ve yüklediği sorumluluğu bilerek, hangi şartlar altında olursa olsun, onları ancak iyiye kullanmaya; yurduma ve insanlığa yararlı olmaya, kendim ve mesleğimi maddi ve manevi alanlarda yükseltmeye çalışacağıma namusum ve şerefim üzerine yemin ederim.
Mühendis Yemini