Uzay BilimleriHaberler

Galaksimizin Merkezinin Yakınında Gizemli Bir Yanıp Sönen Dev Yıldız Tespit Edildi!

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Dünya’dan yaklaşık 25.000 ışık yılı uzaklıkta, gökbilimciler yeniden ortaya çıkmadan önce birkaç ay boyunca neredeyse göz kırpan garip bir yanıp sönen dev yıldız buldular! Gökbilimciler, VVV-WIT-08 adlı bu yıldızın yeni bir yıldız sınıfına ait olabileceğine inanıyor.

Ama bu şeyin ne olduğunu söylemek her zaman kolay değildir. Dev bir gezegen mi? Uzay tozu mu? Bozulan bir nesnenin enkazı mı? Kozmik ejderha mı?

VVV-WIT-08 vakasını araştıran uzmanlara göre, diğer yıldızlar da ışıkta benzer duruşlar sergilese de, hiçbiri bu kadar farklı değil. Gökbilimciler, bunun sebebinin VVV-WIT-08 yıldızının etrafında uzun bir yörüngede kalın, opak bir toz diskiyle çevrili başka bir yıldız veya gezegen olabileceğini düşünüyor.

VVV-WIT-08 adını, Via Lactea (VVV) anketindeki VISTA Değişkenleri başlığı altında aynı davranışı sergileyen birkaç aday daha aldı. Bu yıldızlardaki veriler VVV-WIT-08 verileri kadar kesin olmadığından, henüz açıklanmadılar.

VVV-WIT-08 Yanıp Sönen Dev Yıldız

Yıldızın özelliklerinin bir illüzyondan ibaret olmadığını biliyoruz. Parıltı, Şili’deki Varşova Teleskobu kullanılarak yapılan Optik YerÇekimsel Mercekleme Deneyi tarafından da gözlemlendi, dolayısıyla bu da bir aksaklık olmadığı anlamına geliyor

Veriler, karartma olayının yaklaşık 200 gün sürdüğünü ve neredeyse simetrik bir ışık eğrisiyle yıldızın ışığını yüzde 97’ye kadar söndürdüğünü gösteriyor. Yörünge süresi bilinmemektedir, ancak matematiksel modellemeye göre en az birkaç on yıl olmalıdır. Ve keşif, bu tür sistemlerin o kadar da nadir olmayabileceğini gösteriyor.

Cambridge Üniversitesi’nden gökbilimci Leigh Smith bu keşiften sonra, “Kesinlikle bulunacak daha çok şey var, ancak şu anda zorluk, gizli yoldaşların ne olduğunu ve dev yıldızdan bu kadar uzakta yörüngede olmalarına rağmen disklerle nasıl kuşatıldıklarını bulmaktır” dedi. “Bunu yaparken ise, bu tür sistemlerin nasıl geliştiği hakkında yeni bir şeyler öğrenebiliriz.” şeklinde devam etti.

Araştırma, Royal Astronomical Society’nin Aylık Bildirimleri’nde yayınlanmıştır.

Kaynak
Science Alert

Elif YILMAZ

Ben Elif Yılmaz, Mühendistan platformunda aktif olarak editör, SEO editörü ve SEO uyumlu metin yazarı olarak görev yapmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu