Yaşamın Belirtisi olan Fosfin Venüs Atmosferinde Bulundu
Astrobiyoloji için büyük bir gelişme olarak görülen bu habere göre Venüs gezegeninin atmosferinde yaşam belirtisi olarak bilinen Fosfin bileşiği tespit edildi.
Bugün Royal Astronomical Society’de bugün bir basın toplantısı var. Çünkü bu keşfin ne kadar büyük bir keşif olduğunu herkesin bilmesini istiyorlar. Bu keşfe göre Venüs atmosferinde yaşamın bir belirtisi olan Fosfin tespit edildi.
Fosfin (PH3) Nedir?
Fosfin yani PH3 birçok astrobiyolog tarafından yaşamın bir imzası olarak görülüyor. Bu gaz, renksiz, yanıcı ve toksik bir gazdır. Saf PH3 renksizdir. Fakat teknik dereceli örnekler, değiştirilmiş Fosfin(PH3) ve difosfin (P2H4) varlığı sebebiyle yüksek oranda sarımsak veya çürümüş balık kokusu gibi kokulara sahiptir. P2H4 varlığıyla beraber PH3 havada anında yanabilir ve çok parlak bir ateş açığa çıkarır.
Yapılan araştırmalara göre Fosfin çoğunlukla aneorobik mikroorganizmalar tarafından üretiliyor. Dünya’da da bu gaz bol miktarda bulunuyor. Bu sebepten de bu toksik gaz dünya dışı yaşam formları arayışında bir biyo imza yani yaşam tespit parametresi olarak görülüyor.
Fosfinin tespiti Şili’de Atacama (ALMA) Array ve Havai’de bulunan James Clerk Maxwell teleskobu tarafından yapıldı. Araştırma, Manchester Üniversite’si, MIT ve Cardiff Üniversite’sindeki araştırmacılar tarafından yürütülüyor.
Abyotik yani cansız mekanizmalar da Fosfin üretebilir ama Venüs atmosferinde tespit edilen yüksek miktarlarda oluşturamazlar. Bu kadar yüksek oranda Fosfini ise canlı aneorobic mikroorganizmalar üretir. Bu gaz, zaman zaman canlı yaşama uygun olarak değerlendirilen Venüs atmosferinin içerisinde tespit edildi. Bu büyük keşif ile ilgili detaylar bugün yerel saat ile 15.00’de Türkiye saati ile de 16.00’da bir Zoom Konferansı ile açıklanacak.
Konu ile ilgili aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.
Kaynak: NASA Watch