Makine Mühendisliği Nedir? Makine Mühendisi Ne Yapar? 2023
Makine mühendisliği, hemen hemen herkesin isim olarak bildiği ancak çoğu kişinin tam olarak açıklayamadığı mühendislik dalları arasında demirbaş olan bir bölümdür. Bir çok alt disiplin barındıran bu mühendislik bölümünü gelin hep birlikte inceleyelim
Makine Mühendisliği Nedir?
Makine mühendisliği, mühendislik, fizik, mühendislik matematiği ve malzeme bilimini, mekanik sistemlerin bakımı, analizi, tasarımı ve üretimi için uygulayan bir disiplindir. Makine mühendisliği en eski ve en geniş kapsamlı mühendislik bölümüdür.
Makine mühendisliği, mekanik, dinamik,termodinamik, malzeme bilimi, yapı analizi ve elektrik gibi temel disiplinleri özümsemeyi gerektirir. Bu temel disiplinlerin yanında makine mühendisi, bilgisayar destekli tasarım (CAD), bilgisayar destekli üretim (CAM) programlarını kullanarak endüstriyel ekipmanların, makinelerin, ısıtma ve soğutma sistemleri, ulaşım sistemleri, hava araçları, robotik sistemler, medikal cihazlar ve silahlar gibi sistemlerin dizaynını ve analizini yaparlar. Makine mühendisliği, mühendisliğin makine üretimi, dizaynı ve işletimini içeren bir dalı olarak düşünülebilir.
Makine mühendisliği bir disiplin olarak 18. yüzyılda Avrupa’da Endüstriyel Devrimi süresinde ortaya çıktı. Ancak gelişimi tüm dünya için biraz daha geriye gidersek bir kaç bin yılı bulmuştur. 19. yüzyılda fizik biliminin gelişmesi makine mühendisliğinin gelişimine olanak sağladı. Bu disiplin ilerlemelere sürekli uyum sağlayarak gelişti. Günümüzde makine mühendisleri ayrıca kariyerlerini, kompozit, mekatronik ve nano teknoloji alanlarında da sürdürmektedirler. Bu disiplin ayrıca uzay, imalat, malzeme, otomotiv, enerji, mekatronik, biyomedikal ve çevre mühendisliği gibi disiplinleri de kapsar.
Makine Mühendisi Kimdir?
Makine mühendisliğini tanımladığımıza göre makine mühendisinin kim olduğundan da bahsedelim. Makine mühendisi, iş üreten veya harcayan mekanik veya termal bir makinenin dizaynını ve analizini temel mühendislik bilimlerini kullanarak, çeşitli bilgisayar programları ile gerçekleştirip, ortaya koyduğu makinenin üretim süreçlerini takip ederek, makinenin üretimden sonraki bakım ve kontrollerini yapan kişidir.
Makine Mühendisliği Eğitimi
Dünya üzerinde birçok üniversite makine mühendisliği bölümünü barındırmaktadır. Bu bölüm ülkemizde hazırlık programı varsa 5, yoksa da 4 yıl sürmektedir. Bu bölümü bitirenler makine mühendisi unvanını alarak kendilerine tanımlanan tüm yetkileri almaya hak kazanmış olurlar.
Makine Mühendisliği Dersleri
Makine mühendisliği müfredatı her ne kadar üniversitelere göre değişiklik gösterir. Müfredatı, temel mühendislik dersleri ve uzmanlık dersleri oluşturur. Genellikle 1. ve 2. sınıfta ağırlıklı olarak temel mühendislik dersleri öğrencilere verilirken, 3. ve 4. sınıfta da öğrencilerin yönelmek istedikleri alana göre spesifik dersler verilir. Bu spesifik dersler genelde ülkelere ve üniversitelere göre değişiklik gösterse de temel dersler genellikle aynıdır.
Bu bölüm genel olarak aşağıdaki derslerden oluşmaktadır.
- Mühendislik Matematiği
- Mühendislik Fiziği
- Lineer Cebir
- Temel Elektrik ve Elektronik
- Bilgisayar Programlama
- Statik ve dinamik
- Mukavemet ve Katı Mekaniği
- Malzeme Mühendisliği ve Kompozitler
- Termodinamik
- Isı Transferi
- Akışkanlar Mekaniği
- HVAC
- Yakıtlar ve Yanma
- Makine Dizaynı
- Ölçme ve Kalite
- Kontrol Sistemleri
- Titreşim
- Hidrolik ve Pnömatik
- Mekatronik ve Robotik
- Ürün Dizaynı
- Teknik Resim
- Bilgisayar Destekli Tasarım (CAD)
- Bilgisayar Destekli Üretim (CAM)
- Mekanik Tesisat
Makine mühendisleri ayrıca sürtünme ve kimya, elektrik, inşaat mühendisliği konularında da temel bilgilere sahip olmaları gerekmektedir.
Makine Mühendisi Ne Yapar?
Makine mühendisleri çeşitli mekanik ve termal cihazların, makinelerin ve motorların dizaynını ve araştırma geliştirmesi yapar.
Makine mühendisleri tipik olarak aşağıdaki verilen görevleri yerine getirir;
- Mekanik ve termal cihazların problemlerin çözümünde nasıl yardımcı olabileceğini görmek için problemleri analiz eder.
- Mekanik ve termal cihazların veya makinelerin dizaynı için Solidworks,Catia ve AutoCAD gibi bilgisayar destekli dizayn programları, analizi için de, ANSYS Fluent gibi programları kullanır.
- Dizayn ettikleri makinenin prototipini geliştirir ve test eder.
- Test sonuçlarını analiz eder ve değişiklik gerekiyorsa, yapar.
- Ortaya konan makinenin, üretim süreçlerini kontrol eder.
- Bu makinenin çalışma anındaki kontrollerini yapar.
Makine mühendisleri, araçlarda kullanılan içten yanmalı motorlar, buzdolapları, klimalar, medikal cihazlar, elektrik motorları, havalandırma sistemleri, buhar ve gaz türbinleri ve enerji üreten veya tüketen tüm makinelerin ve bunların parçalarının dizaynını, analizini ve takibini yapar.
Makine Mühendisi Maaşları
Makine mühendisliği maaşları da başlangıçta diğer mühendislik maaşlarına paralellik gösterir. Mühendislikte kazanacağınız ücret miktarı sizin donanımınıza, tecrübenize ve çalıştığınız firmalara göre değişiklik gösterir. Makine mühendisinin kazandığı maaş tutarları için Makine Mühendisliği Maaşları içeriğimizi incelemelisiniz.
Makine Mühendisliği Sıralaması ve Taban Puanları
Makine mühendisliğinin hangi üniversitelerde olduğunu, başarı sıralaması ve taban puanları ile ilgili herşeyi “Makine Mühendisliği Sıralaması ve Taban Puanları” içeriğimizden öğrenebilirsiniz.
Tercih Dönemindeki Öğrencilere Tavsiyeler
Üniversite tercih döneminde makine mühendisliğini tercih etmek isteyen öğrencilerin kesinlikle birinci önceliği ilgi alanlarının ve yeteneklerinin bu bölüm ile uyumlu olup olmadığını belirlemektir. Maalesef ülkemizdeki üniversite sınavları bizleri yeteneğimize uygun alanlara yönlendirmiyor. Bu yüzden öncelikle yazımızın önceki bölümlerinde bahsettiğimiz makine mühendisliği konularına yatkın olup olmadığınızı iyi bir şekilde belirlemeniz gerekmektedir.
Ardından ise tercih yapmak istediğiniz bölümün akademik kadrolarını ve laboratuvar imkanlarını iyi bir şekilde araştırmalısınız. Üniversite ve şehirden ziyade makine mühendisliği bölümünün eğitim kalitesine ve akademik kadronun çalışma ve tecrübelerini değerlendirmelisiniz. Tercih yapmadan önce ileride hangi alanda faaliyet göstermek istiyorsanız tercih yapacağınız üniversitede bu alanda uzman bir akademik kadro olması sizin açınızdan oldukça faydalı olacaktır. Çünkü alacağınız dersler ve eğitim kalitesi akademik kadronun uzmanlığına göre değişmektedir.
Kaynak: Wikiwand
Babamdan biliyorum yurt disinda 10 yil ustu tecrubeli makine muhendisleri 30 bin tl ustu aliyor.