Mühendislik Bölümleri

Kimya Mühendisliği Nedir? Kimya Mühendisi Ne Yapar? 2023

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Temel bilimler arasındaki kimya biliminin uygulaması olarak düşünülüp oluşturulan kimya mühendisliği, birçok çalışma alanı olan mühendislik dalları arasında az bilinen bir bölümdür. Bu yazımızda kimya mühendisliği bölümünü sizler için derledik.

Kimya Mühendisliği Nedir?

Kimya mühendisliği, matematik, kimya, biyoloji, fizik, mikrobiyoloji, biyokimya, ekonomi gibi bilim dallarını, endüstriyel amaçlar doğrultusunda kullanılan ham madde ve kimyasalların daha değerli ve kullanışlı hale getirilmesi amacıyla çeşitli süreçlere uygulayan mühendislik dalıdır. Belli bir alana odaklanmış olmakla birlikte, çeşitli bilim dallarından bu odağa uygun şekilde faydalanılması, belirli bir donanım, birikim, öngörü, planlama ve araştırma kabiliyetine ihtiyaç duyar. Bu sayede üretimsel verim arttırılabildiği gibi, yaşam standartları ve gelişmenin daha hızlı bir şekilde olması sağlanır. Tüm bu farklı bilim dallarının endüstriyel, çevresel ve teknolojik alanlarda oluşan ve oluşma olasılığı olan problemlerine çözüm geliştirmek kimya mühendisliğinin ilgi alanıdır.

Geçmişte maddelerin fiziksel ve kimyasal değişimlerinin söz konusu olduğu üretim işlemlerinin uygulama ve gelişimi kimya mühendisliğinin iş kapsamını açıklayan en iyi tanımlardan biriyken, günümüzde iş tanımı “ Her türlü malzemenin kimyasal yapılarının, enerji içeriklerinin, fiziksel durumlarının değişime uğradığı süreçlerin, geliştirilmesi ve uygulanmasına odaklanmış çok yöne sahip bir mühendislik alanıdır” şekline dönüşmüştür.

Hızla değişmeye devam eden yaşamsal dinamikler ve gelişim düzeyi, yaşam standartlarıyla birlikte, ihtiyaçlara odaklı olarak nitelikli iş gücüne ihtiyaç duyuyor. Kimya mühendislik bu anlamda en çok ihtiyaç duyulan mühendisler olarak iş tanımını genişletmeye devam ediyor. Yaşanan teknik ve bilimsel ilerlemelere bağlı olarak, Kimya biliminde yaşanan değişikliklerine hızı da diğer bir değişken olarak mühendisliğin odak alnını genişletiyor.

Kimya mühendisliği uygulamalı kimya olarak da kabul edilmektedir.
Kimya mühendisliği uygulamalı kimya olarak da kabul edilmektedir.

Kimya Mühendisliği Dersleri

Kimya mühendisliği için iyi bir matematik temeli olması kaçınılmazdır. Matematik kimyanın her alanında ağırlıklı bir rol oynar. Malzeme Bilimi, İstatistik, Matematik, Genel Kimya, Matris Kuramı, Mekanik ve Termodinamiğe Giriş, Diferansiyal Denklemler, Fizik, Kimya Laboratuvarı, Biyosisteme Giriş, Kimyasal ve Biyokimyasal Süreçler, Kütle ve Enerji Denklemleri, Kimya Mühendisliğinde Termodinamik Isı Aktarımı, Fizokimyasal Sistemler mühendisliğin, teknik resim, sayısal bilgisayar programlama, endüstriyel kimya, proses kontrol ve lisans araştırma projesi, en önemli dersleri arasında yer alırlar.

Bir Kimya mühendisinin odaklandığı alanda hizmet sunabilmesi için gerekli olan donanım ve becerilere odaklanmış olan dersler, çeşitli derslerle de desteklenebilir. Eğitim almayı düşündüğünüz üniversitenin hangi alanlardaki derslere yoğunlaştığını önceden tespit etmeniz, seçimlerinizde faydalı bir ayrıntı olacaktır. Kimya mühendisliği dersleri hafife alınamayacak ve yüksek çaba göstermenize neden olacak geniş bir yelpazeye sahiptir. Farklı branş ve bilim dalları hakkında da eğitim alınması, yetkin bir kimya mühendisi eğitilebilmesi için zorunludur. Bunun yanında belirli becerilerin kazandırılması ve geliştirilmesine yönelik bir ders programı mevcuttur.

Kimya Mühendisi Kimdir?

Genel bir açıklamayla Kimya Mühendisi, üretim süreçlerinde kullanılan tüm kimyasalların, daha işlevsel ve kullanışlı olmasını sağlayan kişilerdir. Özellikle havacılık ve uçak sanayi, savunma sanayi, uzay araştırmaları, elektronik teknolojisi gibi alanlarda yüksek oranda ihtiyaç duyulan mühendislerdir. Bununla birlikte sanayinin farklı alanlarında oluşan ihtiyaçlara paralel bir biçimde, kimya mühendisliğinin eğitim perspektifinde değişikler yapılmaya devam ediliyor. Buna göre zaten hayli geniş olan iş alnının yakın bir gelecekte en çok ihtiyaç duyulan ve geniş bir alanda hizmet sunan meslek grupları arasında olması bekleniyor.

Kimya Mühendisi Ne Yapar?

Kimya mühendisleri, kimyagerlerden farklı olarak laboratuar ortamında bileşenlerin davranışlarına odaklanmazlar. Bu bileşenlerin davranışlarının ve laboratuar çalışmalarının sonuçlarını, ekonomik açıdan değerli ürünlere dönüştürme konusunda planlama, fabrika ve üretim tesisi oluşturma, tüm bunları gerçekleştirirken hem kimya ve hem de mühendislik birikimlerini kullanan kişiler Kimya mühendisleridir.

Kimya mühendisleri ülkemizde genellikle rafinerilerde çalışırlar.
Kimya mühendisleri ülkemizde genellikle rafinerilerde çalışırlar.

Petrokimya, ilaç, sabun, kozmetik, temizlik malzemeleri, gübre, boya, gıda, çimento, enerji, genel kimyasallar, tarım ilaçları, tekstil ve benzeri sektörlerin araştırma ve geliştirme bölümleri ile idari bölümleri, Kimya mühendislerinin ülkemizde iş alanlarının çoğunluğunu oluşturmaktadır. Çalışma alanının geniş olmasının yanında, sürekli gelişen teknik ve bilim nedeniyle de daha fazla genişlemeye devam ediyor. Bu durum Kimya mühendisliğinin gelecekte daha da parlak bir meslek dalı haline gelmesine de sebep olmaktadır.

Kimya Mühendisliği Sıralaması ve Taban Puanları

Kimya mühendisliği sıralaması ve taban puanlarını üniversitelere göre güncel olarak detaylı anlattığımız “Kimya Mühendisliği Sıralaması ve Taban Puanları” içeriğimizden ulaşabilirsiniz.

Kimya Mühendisliği Maaşları

Kimya mühendisliği maaşları, devlette, özel sektörde, üniversitede ve yurt dışında çalışma durumuna göre değişiklik göstermektedir. Bu konuyu ayrıntılı olarak ele alıp sizin için derlediğimiz “Kimya Mühendisliği Maaşları Ne Kadar?” başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz.

Kimya mühendisliği bölümü ile görüşlerinizi ve merak ettiğiniz soruları yorum olarak belirtmeyi unutmayınız. Sorulan her soruya ayrıntılı cevap verilecektir.

Elif YILMAZ

Ben Elif Yılmaz, Mühendistan platformunda aktif olarak editör, SEO editörü ve SEO uyumlu metin yazarı olarak görev yapmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu