Proje Mühendisliği Nedir? Proje Mühendisi Ne İş Yapar?
Mühendislik projelerinin hazırlanmasında ve bu projelerin uygulama safhasında yer alan en önemli çalışan sınıfını oluşturan proje mühendisleri teknik ekip ile proje müdürü arasındaki bağlantıyı oluştururlar. Bu içeriğimizde Proje Mühendisliği Nedir? Proje Mühendisi Ne İş Yapar? Proje Mühendisi Maaşları Ne Kadardır? sorularının yanıtlarını bulabilirsiniz.
Proje Mühendisliği Nedir?
Proje, mühendisler, tasarımcılar veya bir ve daha fazla mühendislik alanından gelen kişiler tarafından koordine edilen görev ve aktiviteler bütünüdür. Bir firmada yapılmak istenen iş, belirli bir bütçe, teknik şartlar ve süreye göre bir proje süreci içerisinde yapılır. Proje mühendisliği de bu proje süreçlerinin, en az bütçe ile en verimli ve kısa sürede planlanıp, tamamlanmasını konu alır. Örneğin, bir güneş santrali kurulumu için santralin tasarlanması, malzeme ihtiyacının belirlenmesi, toplam maliyetin çıkarılarak, kurulup devreye alınmasına kadar geçen süreç bir proje olarak değerlendirilir.
Proje mühendisliği, her türlü mühendislik alanında yer alan bir disiplindir. Bir projenin, planlanmasından, uygulanıp tamamlanmasına kadar birçok safhada proje mühendisleri yer alır. Üniversitelerde proje mühendisliği adı altında herhangi bir bölüm yoktur. Proje mühendisliği, iş hayatında mühendisler için firmaların açtığı bir iş pozisyonudur.
Proje Mühendisi Kimdir?
Proje mühendisi, bir projenin tasarımından uygulanmasına kadar geçen süreçte yer alan mühendislerdir. Proje için gerekli ekipmanın ve malzemelerin hazırlanması, gerekli hesaplamaların yapılması ve raporların hazırlanması, çizimlerin oluşturulması gibi birçok alanda proje mühendisleri görevlendirilebilir.
Proje bazlı iş yapan üretim, kurulum ve montaj firmalarında çok sayıda proje mühendisi istihdam edilir. Bu tarz firmalarda projenin gidişatından, malzeme ve maliyet yönetiminden sorumlu mühendisler proje mühendisleridir. Proje mühendislerinin görevi araştırma geliştirme yapmak veya kalite kontrol yapmak değildir. Hazırlanan proje planına uygun olarak projenin en iyi şekilde uygulanmasını sağlamaktır. Kullanılan malzemelerin veya sistemin verimliliğinin arttırılması veya geliştirilmesi gibi konular proje mühendislerinin alanı dışındadır.
Proje Mühendisi Ne İş Yapar?
Proje mühendisinin görevi genel olarak, projedeki teknik işler ile proje yöneticisi arasında bir köprü olarak tanımlanabilir. Proje mühendisinin sorumlulukları genel olarak şu şekilde sıralanabilir:
- Proje takvimi hazırlarlar.
- Gerekli ön hazırlık çalışmalarını gerçekleştirirler.
- Mühendislik ve proje ile ilgili diğer teknik aktiviteler için kaynak tahmini yaparlar.
- Proje mühendisleri ayrıca tedarikçilerin performans yönetiminden de sorumlu olabilir.
- Proje takvimine ve planına bağlı olarak finansal tahminlerin doğruluğunu değerlendirir.
- Projenin, teknik ve ekonomik değerlendirmelerle plana göre tamamlandığından emin olurlar.
- Proje mühendisleri, proje takım kaynaklarını da yönetir.
- Elektrik, mekanik tesisat ve havalandırma gibi projelerde gerekli olan teknik çizimleri gerçekleştirebilir.
- Proje mühendisleri ayrıca projenin ilk yatırım maliyetini ve buna bağlı olarak amortisman süresini de hesaplayabilir.
- Projenin ilerleyişi ile ilgili üstlerine düzenli aralıklarla raporlar oluştururlar.
- Projenin gerçekleştirilmesi ile ilgili varsa resmi evrak, belgelendirme ve sertifikasyon işleri ile de ilgilenebilirler.
Yukarıdaki maddelerde görüldüğü üzere, proje mühendisi çok fazla alanda kullanılabilir. Bu sebepten de firmalar projenin büyüklüğüne bağlı olarak projede birden fazla mühendis görevlendirirler. Herkes proje içerisinde uzman oluğu alanlarda çalışabilir.
Örneğin, bir rüzgar enerji santrali kurulum projesinde makine mühendisine, inşaat mühendisine ve aynı zamanda elektrik elektronik mühendisine ihtiyaç olabilir. Çünkü rüzgar çiftliği kurulumunda, rüzgar ölçümlerinin yapılıp, türbin yerleşim planının yapılması, buna göre maliyet hesabı ve ayrıca kurulum kısmında da türbinlerin inşası elektrik bağlantılarının yapılması gibi çok sayıda safha bulunmaktadır.
Proje Mühendisi Maaşları 2020
Ülkemiz için proje mühendisi maaşları, çalışılan firmaya, kişinin tecrübesine ve bilgi birikimine, projenin büyüklüğü ve zorluk düzeyine göre çok değişiklik göstermektedir. Genel olarak yapılan anketlerde özel sektörde proje mühendislerinin maaşları aşağıdaki gibidir.
İş Pozisyonu | En Düşük | Ortalama | En Yüksek |
Proje Mühendisi (0-5 yıl arası tecrübeye sahip) | 2560 TL | 4660 TL | 6750 TL |
Kıdemli Proje Mühendisi (5 yıldan fazla tecrübeye sahip) | 3790 TL | 7370 TL | 10950 TL |
- Maaş tutarları Kariyer.Net üzerinde 914 kişinin paylaştığı maaş verilerine göre belirlenmiştir.
Kaynak
Benzer İçerikler