Mühendislik Bölümleri

Maden Mühendisliği Nedir? Maden Mühendisi Ne Yapar?

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

İnsanlık tarih boyunca hep maden aradı, çıkardı ve işledi ve günümüzde madenler hala çok büyük bir öneme sahip. Bu yüzden madencilik konusunda kendini geliştirmiş mühendislere ihtiyaç duyulmaktadır. Maden mühendisliği de bu bağlamda çok önemli bir konumda yer alıyor. Bu yazımızda ise maden mühendisliği bölümünü sizler için inceledik.

Maden Mühendisliği Nedir?

Maden mühendisliği zaman içerisinde değişen ve kapsamı genişleyen mühendisliğe nazaran, geleneksel mühendislik alanlarından biri olarak, halk arasında daha fazla bilinen meslek gruplarından biridir. Maden mühendisleri, yer üstü ve yer altında bulunan maden ve enerji türlerinin işletilmeye, çıkarılmasına elverişli olup olmadığını araştırmalar yoluyla belirleyen, buna karar veren, çıkarılması ve işlenmesi için gerekli tesislerin tasarlanmasını ve kurulmasını sağlarlar. Madenler ve enerjinin yaşamsal açıdan önemi, mesleğin ne denli önemli ve her geçen gün artan öneme sahip olduğunu anlayabilmek için önemli bir detaydır.

Çağımızın yaşam standartlarının sağlanmasında ve geleceğin dünyasının oluşturulması için yapılan araştırmalarda enerji ve madenler en önemli unsurlar olarak öne çıkar. Buna paralel olarak enerji ve maden kaynaklarının verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayan maden mühendisleri, dünyanın yaşam kalitesi açısından çok önemli bir rol üstlenirler.

Maden Mühendisliği Dersleri

Maden mühendisliği bölümünün ilk yılında Matematik, Genel Fizik, Genel Kimya gibi temel dersler, zorunlu olarak alınır. 2. Yıldan itibaren alan dersleri bunlara ek olarak başlar. Maden Mühendisliğine Giriş, Genel Jeoloji, Kaya Mekaniği, Alternatif Enerji Kaynakları, Mineraloji ve Petrografi, Temel Bilgi Teknolojisi Kullanımı, Diferansiyel Denklemler, İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı, Açık İşletme Yöntemleri, Harita Bilgisi, Mühendislik Etiği, Deniz ve Gelecek Madenciliği, Endüstriyel Hammaddelerin Zenginleştirmesi, Teknik İngilizce, Raporlama ve Sunum Teknikleri, Doğaltaş Tesis Planlama ve Üretim, Agrega Madenciliği ve Üretimi, Agrega Deneyleri, Maden Arama ve Değerlendirme, Maden Ekonomisi, Ocak ve Tesis Tasarımı, Atık Yönetimi, Çimento Teknolojisi bölümün diğer dersleridir.

Maden Mühendisliği Taban puanları 2019

2019 yılı için Maden Mühendisliği taban puanı 291,75771 olarak, başarı sıralaması ise 173192 olarak belirlenmiştir. Tavan puan ise 357,72518 olarak Orta Doğu Teknik Üniversite’sine aittir. Bu taban puan ve üzerindeki puanlara sahip olanlar tercihleri sırasında maden mühendisliği bölümünü tercih edebilir. Daha ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Maden Mühendisi Kimdir?

Maden mühendisleri, bilimsel veriler ve teknolojinin desteğini, kendi becerileri ve teorik alt yapılarıyla birleştirerek, yeryüzünde var olan tüm enerji ve madenlerin analizlerini gerçekleştirirler. Bu analizlerin sonucunda enerji veya madenin işletilmeye değip değmeyeceği konusunda kesin sonuca ulaşan raporlamalar hazırlarlar. Bu aşamadan sonra maden veya enerjinin çıkarılması ve işlenmesiyle ilgili ihtiyaç duyulan tesislerin tasarlanması ve bu tesislerin yapılmasını sağlarlar. Mühendisliğin bir gereği olarak hem projenin her safhasında yer alırlar ve hem de proje aşamasına gelinmesini sağlamış olurlar.

Maden Mühendisi kimdir

En çok bilinen , elmas, kömür, demir gibi madenlerin ekonomik değerleri, mesleğin önemine vurgu yapsa, endüstriyel değerlere ve paralel olarak ekonomik değerlere sahip olan daha pek çok maden ve enerji türünün, çıkarılması, işlenmesi aşamalarının oluşmasını maden mühendisleri sağlarlar.

Maden Mühendisi Ne Yapar?

Günümüzde alan haline dönüşmüş olan jeoloji mühendisliği ve petrol mühendisliği, önceleri maden mühendisliği kapsamındaydı. Bu anlamda maden mühendisleri, petrol, doğalgaz gibi önemli ve hem ekonomik ve hem de endüstriyel değere sahip enerjilerin ve hem de ekonomik ve endüstriyel değere sahip madenlerin inceleme, analiz, raporlama, tesis tasarlama ve işletme aşamalarının tümünde yer alabilme potansiyeline sahiptir. İş tanımlarının bu anlamda geniş olması, iş bulma konusunda da sorun olmayan bir meslek dalı olmasına neden olur. Maden ve enerjinin dünyamızın ekonomik ve yaşam standartları açısından değerinin yanı sıra, gelişmesine devam etmesinde sağladığı katkı, maden mühendisliğinin de sürekli daha değerli bir meslek grubu olmasına vesile oluyor.

Maden mühendisleri özel sektörde yoğun talep gören bir meslek gurubu olmakla birlikte, kamuda da çok yoğun talep gören bir meslek grubudur. Yanı sıra Çeşitli bilimsel araştırma veya üniversitelerde akademik çalışma olanaklarının her zaman olması da, bu bölümün en gözde bölümlerden biri olmasına neden oluyor. Yıllar içerisinde değeri artmaya devam eden hatta başka alt dallar oluşmasına rağmen değerlenmeye devam eden bir mühendisliktir.

Matematik, fizik kimya, jeoloji gibi bilim dallarına karşı ilgi ve merak sahibi olmak, sayısal düşünme becerisi, arazi ve yer altı koşullarına dayanıklılık gösterebilecek fiziksel durum, bölüm için gerekli ön özellikler olarak kabul edilebilir. Çalışma ortamının büro, laboratuvar olmasının yanında, şantiye, yer altı, açık arazi ve benzeri alanlarda da olabilmesi, bu türlü çalışma ortamını hedefleyen kişilerin meslek olarak bu bölümü tercih etmesinde önemli rol oynamalıdır.

Maden Mühendisliği Maaşları 2019

Maden mühendisleri yıllar boyunca devlete bağlı kurum ve kuruluşlarda çalıştılar. Ancak günümüzde kurumlar özelleşince ve yabancı firmalarda ülkemizde faaliyet göstermeye başladıkça, maden mühendisleri özel sektörde daha çok boy göstermeye başladılar. Tabi ki de maden mühendislerinin maaşı da çalıştığı firma veya kurumlara, mesleki tecrübelerine, bilgi birikimleri ve yeteneklerine göre farklılık gösterebilir. Aşağıda ise Türkiye şartlarında 2019 yılına göre maden mühendislerin özel sektörde aldığı maaş aralıkları belirtilmiştir.

  • Yeni mezun bir maden mühendisi: 2750 TL – 5000 TL
  • Alanında 2 yıllık tecrübeye sahip olan bir maden mühendisi: 3750 TL – 6500 TL
  • Alanında 5+ yıllık tecrübeye sahip bir maden mühendisi: 5500 TL – 10.000 TL

Maden mühendisliği hakkında görüşlerinizi, merak ettiklerinizi ve önerilerinizi yorum olarak belirtmeyi unutmayın. Bütün sorularınıza elimizden geldiğince cevap vereceğiz.

Elif YILMAZ

Ben Elif Yılmaz, Mühendistan platformunda aktif olarak editör, SEO editörü ve SEO uyumlu metin yazarı olarak görev yapmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu