Mühendislik Bölümleri

Fizik Mühendisliği Nedir? Fizik Mühendisi Ne Yapar?

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Mühendislik dalları arasında çok bilinmeyen ama önemli bir yere sahip olan fizik mühendisliği bölümünü bu yazımızda sizler için ele aldık. Gelin bu mühendislik branşını hep beraber inceleyelim.

Fizik Mühendisliği Nedir?

Fizik bilimi doğada bulunan her türlü maddenin yapısını ve birbirleriyle olan etkileşimlerini inceleyen bilim dalıdır. Bu bulguların teknolojiyle uyumlu bir şekilde kullanılmasını sağlayan kişiler ise fizik mühendisleridir. Fizik mühendisliği kısaca, fizik bilimini teknolojiye uyumlu hale getirilmesini sağlayan bir mühendislik dalıdır.

Fizik mühendisleri kendilerini mühendisten daha çok uygulamalı fizikçi olarak tanımlarlar. Bilim ve teknolojinin bir arada oluşturduğu tüm ileri sonuçlar, farklı bilim dallarından destek almış olsa da, büyük oranda fizik mühendisleri tarafından gerçekleştirilmiştir. Uydular, bilgisayarın günümüzde ulaştığı teknolojik aşama gibi konularda, büyük ölçüde fizik mühendisliğinin imzası bulunur. Maddelerin birbirleri arasında ki etkileşim, maddelerin enerji ile arasında ki etkileşim, enerji ile enerji arasındaki etkileşim gibi üç temel sınıfta toplanan araştırma alanları, hemen her sektörü içerisine alan bir çalışma alanının da oluşmasına neden olur. Çalışma alanı açısından en geniş perspektife sahip mühendisliklerden biridir.

Fizik Mühendisliği Dersleri

Matematik, geometri ve fizik gibi bilim dallarında belirli bir alt yapıya ve beceriye sahip olmak, Fizik mühendisliği bölümünü tercih edecek kişilerde öncelikli olarak aranan niteliklerdir.

Fizik mühendisliği bölümünde verilen bazı dersler aşağıdaki gibidir.

  • Kimya,
  • Fizik,
  • Matematik,
  • Bilgisayar Programlama,
  • Kompleks Analiz,
  • Lineer Cebir,
  • Elektromagnetik Teoriler,
  • Makine Elemanları,
  • Diferansiyel Denklemler,
  • Nükleer Fizik,
  • Teknik Resim,
  • Statik Malzeme,
  • Katıhal Fiziği,
  • Dinamik,
  • Titreşimler ve Dalgalar,
  • Teknik Elektrik,
  • Atom Fiziği,
  • Elektronik

Fizik mühendisliği bölümünün en önemli derslerini oluşturur. Yukarıda bahsedilen derslerin bazıları uygulamalı ve laboratuvar ortamı desteğinde öğrenciye verilir.

Fizik mühendisliği dersleri
Fizik mühendisliği dersleri üniversite ve akademik kadroya göre değişiklik göstermektedir.

Fizik mühendisliği dersleri ve müfredatı üniversitelere farklılık gösterir. Bu yüzden mutlaka tercih yapılacak üniversitenin bölüm müfredatı ve akademisyenleri de araştırılmalıdır. Bu şekilde size en uygun üniversiteleri belirleyerek tercih yapabilirsiniz.

Fizik Mühendisliği Taban puanları

Bu bölüm için güncel tavan ve taban puanlarına, sıralamasına ve üniversite listesine “Fizik Mühendisliği Sıralaması ve Taban Puanları” sitesinden ulaşabilirsiniz.

Fizik Mühendisi Kimdir?

Bilimsel ve endüstriyel teknolojinin tasarımlanması ve oluşturulmasında aktif olarak rol oynayan Fizik mühendisleri, bunu oluştururken teorik modelleme, deney ve analizler yöntemini kullanırlar. Çok geniş bir altyapıda çeşitli bilim dalları ve branşları da kapsayan eğitim süreçleri sonucunda, elde edilen geniş bilgi birikimi ve beceriler, Fizik mühendislerinin çalışma ve ilgi alanlarının çok geniş bir çerçeveye sahip olmasına neden olur. Bilişim sektöründe, cam üretimine kadar çok geniş bir yelpazede çalışma alanına sahiptirler.

Fizik Mühendisi Ne Yapar?

  • Fizik mühendisleri kalite kontrol, araştırma ve geliştirme çalışmaları,
  • Moleküler düzeyde geliştirme çalışmaları,
  • Nükleer santrallerde denetim, güvenlik, işletme ve araştırma,
  • Radyolojik cihazlar için kalite kontrolü,
  • Televizyon, radyo, Mobil sistemlerle ilgili sinyalizasyon ve algılayıcılar konusunda gerekli testlerin yapılması, bu tür teknolojilerin tasarımı ve üretimi,
  • Teknolojide kullanılan çeşitli maddelerin verim ve özelliklerinin belirlenmesi için testlerin gerçekleştirilmesi,
  • Oluşabilecek yeni pazarları önceden belirlemek, tanımlamak ve takip etmek

Fizik mühendislerinin çalışma gerçekleştirdiği alanlardan sadece bazı örneklerdir. Ülkemizde alansal olarak iş bulma konusunda sorun olmayan bir mühendisliktir. Her sektöre uyarlanabilecek bir bölüm olan fizik mühendisliğinin üretimleri, yaşam kalitesini ve standartlarını arttıran devrimsel önemde olduğunu kanıtlamıştır. Bu durum Fizik mühendislerinin de doğru motivasyona ve odaklanmayla benzersiz sonuçlara ulaşabilme kapasitesine sahip olduğunun kanıtıdır. Dört yıllık çok zorlu bir eğitim süreci sonucunda alınabilen Fizik mühendisi unvanı, aynı zamanda çok geniş bir çalışma alanı oluşturur.

fizik mühendisi
Fizik mühendisleri takım çalışmasına da yatkın olmalıdır.

Genel olarak Ar-Ge, tasarım, araştırma, analiz ve üretim aşamalarının tamamı hakkında geniş bir bilgi birikimi ve birbirleriyle olan etkileşimin organize edilmesi görevlerini üstlenen fizik mühendisleri, laboratuvar, ofis gibi ortamlarda çalışırlar. Bununla birlikte daha farklı atmosferlerde doğrudan operasyonel çalışma ortamına sahip olanlarda bulunmaktadır.

Bilgisayar, nükleer, elektronik, ısı, ışık, ses, enerji ve benzeri alanlarda, kendi meslek üyeleri, işin planlanması ve yürütülmesinden sorumlu yetkililerle iletişim oluşturma görevini üstlenirler. Modern teknolojinin kullanıldığı her alanda iş bulma olanağına sahip olan fizik mühendisleri, özel sektörde de, kamu sektöründe de aranan nitelikli personeller arasındadır. Faaliyet alanlarının çok yönlü olması, aldıkları eğitimin bu doğrultuda gerçekleştirilmesi, Fizik mühendisliği mezunları çalışma alanlarını kendilerinin seçebilmesi gibi bir özgürlüğü, diğer mühendislik alanlarına göre daha fazla sahiptir. Modern teknolojinin her açıdan daha fazla yer aldığı yaşam tarzımız, fizik mühendisliğine sürekli artan bir ihtiyacın oluşmasına da neden olur.

Fizik Mühendisliği Maaşları

Fizik mühendislerinin maaş aralığı diğer mühendislik dallarına paralel olsa da biraz daha sabittir. Fizik mühendisleri özel ve devlet kurumlarında çalışabilir. Bu yönden bizim aşağıda belirttiğimiz maaş aralığı özel sektöre aittir. Fizik mühendislerinin maaşları tecrübe, donanım ve çalışılan alana veya firmaya göre değişiklik gösterir. Fizik mühendislerinin maaşlarına devlette, özel sektörde, üniversitede ve yurt dışında olmak üzere ayrı ayrı başlıklar altında detaylı bir şekilde derlediğimiz “Fizik Mühendisliği Maaşları Ne Kadar?” içeriğimizden inceleyebilirsiniz.

Fizik mühendisliği bölümü ile ilgili merak ettiğiniz soruları yorum olarak bize iletebilirsiniz. Sorduğunuz her soru ayrıntılı bir şekilde cevaplanacaktır.

Elif YILMAZ

Ben Elif Yılmaz, Mühendistan platformunda aktif olarak editör, SEO editörü ve SEO uyumlu metin yazarı olarak görev yapmaktayım.

İlgili Makaleler

6 Yorum

  1. Fizik mühendisi olarak yazılım ve bilgisayara yönelebilir miyim mezun olunca bu sektörler de çalışabilir miyim? Teşekkürler.

    1. Fizik bölümünün bir mühendislik branşı olan Fizik mühendisliği bölümünde zaten bilgisayar analizleri ve hesaplamaları ile ilgili disiplinler mevcut olduğundan yazılıma da fizik mühendisliğine paralel olarak yönelebilirsiniz.

  2. Yaşım 36 erciyes fizik bölümunü aftan yararlanıp tekrar okumsk istiyorum, odtü itü bogaziçi gibi univer. lerde farabiden vevyurt dişı erasmus gibi hedeflerim var sizce yaşım geç mi daha başka sektorleremi atılmamı tavsiye edersiniz niyetim ciddi tesekkurler

  3. Erciyes fizikte aftan yararlanmak istiyorum okul bitirmemde yaşım en az 39 olur hedefim yüksek ne dersiniz yaşım geçmi?

  4. Ben 20 yaşındayım hayalim bilim insanı olmak fizik mühendisliği okuyarak bu hayalimi gerçekleştirebilir miyim?? Ülkem için birşeyler yapmak istiyorum

    1. Eğer böyle bir idealiniz var ise fizik mühendisliği alanlarına da ilgiliyseniz pek tabi bilim insanı olarak araştırma geliştirme çalışmalarında yer alabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu