Matematik Mühendisliği Nedir? Matematik Mühendisi Kimdir?
Matematik,fizik ve kimya gibi temel bilimlerin mühendislik eğitiminde önemi çok büyüktür. Bu bilimlerin fizik mühendisliği, kimya mühendisliği ve matematik mühendisliği gibi mühendislik dalları da bu temel bilimlerin uygulamalı hali olarak değerlendirilir. Bu yazımızda matematik mühendisliği nedir, matematik mühendisi ne yapar ve nerelerde çalışır gibi soruların cevaplarını derledik.
Matematik Mühendisliği Nedir?
Matematik mühendisliği, mühendislik, ekonomi, endüstri alanlarında matematiksel modelleme geliştirmek, teori üretmek ve bunların uygulamaları sırasında karşılaşılan problemleri matematiksel olarak çözmeye odaklanmış bir mühendisliktir. Matematiksel düşünme yapısı ve analitik sistemli yaklaşımları, modelleme ve algoritma becerilerinin oluşturduğu avantajlar, özellikle bilgisayarların doğrudan akla gelmesine sebep olur. Dolayısıyla Matematik mühendisliği her ne kadar bununla sınırlı değilse de bilgisayar ve yazılım alanlarıyla doğrudan bağlantılıdır.
Elbette matematik ve analitik düşünme bu mühendislik bölümü için olmazsa olmaz beceriler arasındadır. Matematiği sevmeyen bir kişinin, bu bölümden mezun olması neredeyse olanaksızdır. Bunların dışında Fen bilimlerine karşı bir ilgi olması, matematik alt yapısının belirli bir düzeyde olması da, bölümü tercih edecek adaylar için gereklidir.
Matematik Mühendisliği Dersleri
Matematik mühendisliği bölümü, 4 Yıllık eğitim süresi içerisine dağılmış bir şekilde matematik analizi, işletme ekonomisi, analitik geometri, maliyet muhasebesi, bilgisayar tasarımı, lineer cebir, iş hukuku, genel ekonomi, genel muhasebe en önemli dersler olarak verilir. Ders yapısı ekonomi, endüstri, matematik ve bilgisayar alanlarını kapsayacak şekildedir. Sadece bu derslere bakılınca bile, bölümün iş alanlarıyla ilgili ne denli geniş bir olanağa sahip olduğu anlaşılabilir.
Matematik Mühendisliği Taban puanları 2019
Sınırlı sayıda üniversitede kontenjanı bulunan matematik mühendisliği bölümü, taban puanı en yüksek bölümlerden biridir. 2019 yılı için Yıldız Teknik Üniversitesi 400, 29967 taban puanla en düşük puana sahip. Puan ve sıralama ayrıntıları için buraya tıklayınız.
Matematik Mühendisi Kimdir?
Matematiğin yaşamımızda her şeyle ilgili olduğu gerçeğinden yola çıkarak, her alanda çalışmalara yapabilen Matematik mühendisleri, sektörel veya alansal olarak var olan veya ortaya çıkan problemlerin matematiksel modellerini kurarak, çözümlemesini gerçekleştirir. Uygulama sırasında oluşan problemlerin çözümleri için yöntemler geliştirir. Finans ve ekonomi, Bilgisayar, Bankacılık gibi sektörlerde doğrudan aranan nitelikli iş gücü olması, bu alanların dışında çalışma olanağı bulunmadığı gibi bir algı oluştursa da, matematik mühendislerinin iş bulma konusunda, diğer tüm mühendislik bölümlerinden daha avantajlıdır.
Matematik Mühendisi Ne Yapar?
Her sektörde ve alanda çeşitli pozisyonlarda görevler alabilen Matematik mühendisleri, Uygulamada ihtiyaç duyulan her konuda matematiksel modellemeler ve teoriler geliştirir. Hazırlanan modellemelerin çözümlemesini yapar ve uygulamaya geçildiğinde karşılaşılan tüm sorunlar için çözüm yöntemleri oluşturur. Her alanda ortaya konulan matematiksel modellemeler, yapılan işin bilimsel temeller üzerine oturmasını sağlar.
Yaşamın her parçasında bulunan matematik, matematik mühendisliği bölümü mezunlarının da yaşamın her alanında kolaylıkla uzman sıfatıyla var olabilmelerini sağlıyor. Yazılım ve bilgisayardan ayrı düşünülmeyen bir bölüm olması, algoritma ve modelleme alanlarının bilgisayarında temellerini oluşturmasından ileri gelir. Bir matematik mühendisi için, özel sektörde veya kamu alanında pek çok seçenek arasından iş bulmak mümkündür. Bunların dışında da akademisyenlik, TÜBİTAK ve benzeri araştırma kuruluşlarında bilimsel çalışmalar sürdürme olanağınız her zaman var.
Bankacılık, iktisat, finans, gibi alanlarda faaliyet gösteren şirketler, matematik mühendislerinin aldıkları teorik temeller nedeniyle kendi alanlarında çalışmaları için tam tabiriyle sıraya girmiş durumdadır. Diğer mühendislik alanlarından çok farklı bir yapıya sahip olan Matematik mühendisliği, genel olarak ne iş yaptığı pek bilinmeyen meslek gruplarındandır. Bunun ana sebebi her alanda bir şeyler üretebilmesidir. Bu sebeple çok çeşitli alanlar ve çok farklı pozisyonlarda görülen matematik mühendisleri, geniş odakları nedeniyle ne iş yaptığı bilinmeyen meslekler gurubunda görülür.
Yüksek öğrenim sonrası matematik mühendisliği bölümünün ve mezun olan kişi sayısının azlığı matematik mühendislerini daha değerli kılar. Bununla birlikte, bu bölüm için matematik ve fen bilimleri konusunda bir alt yapı olması, bu alanların sevilmesi zaruridir. Bölüm mezunlarının bilgisayar ve özellikle yazılım alanına yatkınlığı ve bu alanda duyulan nitelikli iş gücü ihtiyacı, matematik mühendislerinin software alanında yoğun bir şekilde faaliyet göstermesine neden oldu. Bu durum günümüzde de halen devam ediyor ve yoğunluklu olarak bu alanlarda faaliyet gösteriliyor. Bu seçenek aynı zamanda yurtdışı seçeneklerinde ortaya çıkmasına neden oluyor.
Alanınızda oluşturduğunuz başarılı sonuçlar, zamanla yurt dışı bağlantıların oluşmasını sağlıyor. Mezun olunduğunda herhangi bir şekilde iş bulma sıkıntısının yaşanmayacağı bir bölüm aradığınızda matematik mühendisliği ilk olarak incelemeniz gereken bölümlerden biridir. Buna karşın matematik ve sayısal bilimlere karşı yatkın olmanız ve belirli bir alt yapıya sahip olmanız gerektiğini unutmamalısınız. Bunun yanında elbette yüksek taban puanı bölümü tercih etmek için diğer bir zorluğu oluşturuyor.
Matematik Mühendisliği Maaşları 2019
İstatistik, bankacılık ve yazılım gibi alanlarda iş imkanlarına sahip olan matematik mühendisleri, sayılarının azlığı sebebiyle diğer mühendislere oranla biraz daha fazla kazanç elde edebilirler. Aşağıda Türkiye şartlarında özel sektör için matematik mühendisliği maaşları 2019 ortalamasına göre kazandıkları maaş aralıkları görülmektedir.
- Yeni mezun bir matematik mühendisi: 3000 TL – 5000 TL
- Alanında 2 yıllık tecrübeye sahip olan bir matematik mühendisi: 4000 TL – 6500 TL
- Alanında 5+ yıllık tecrübeye sahip bir matematik mühendisi: 6000 TL – 10.000 TL
Matematik mühendisliği hakkında görüşlerinizi, merak ettiklerinizi ve önerilerinizi yorum olarak belirtmeyi unutmayın. Bütün sorularınıza elimizden geldiğince cevap vereceğiz.
Matematik mühendisliğinden mezun olan birisi yazılım uzmanı olabilir mi?
Merhabalar, yazılımların hemen hemen hepsi belirli bir matematik alt yapısı gerektirir. Matematik mühendisliği bölümünden mezun biri zaten okul döneminde belirli yazılım dersleri de almış olması gerekir. Öğrencilik döneminde ve sonrasında belirli programlama dillerinde ve alanlarında kendisini geliştirmiş bir matematik mühendisi bir yazılım mühendisinden daha kalifiyeli olabilir.
Yani yazılım uzmanı olabilirim 🙂 peki itü matematik mühendisliği mi yoksa ytü matematik mühendisliği mi? Birde aselsan tusaş gibi yerlerde matematik mühendisliğinden mezun okup yazılım uzmanı olarak çalışabilir miyim veya ne olarak çalışabilirim? Şimdiden çok teşekkür ederim
İki üniversite arasında itü daha iyi ve eğitim dili de İngilizce olduğu için size çok katkı sağlayacaktır. Matematik mühendisliği bölümünü bitirdikten sonra yazılım mühendisliği alanında yüksek lisans yaparsanız çok daha etkili olur. Başta savunma sanayi olmak üzere birçok alanda çalışabilirsiniz. Ancak sadece yazılım alanı istiyorsanız direk yazılım veya bilgisayar mühendisliği okuyabilirsiniz. Hatta doğrudan yazılım mühendisliği okusanız sizin için çok daha iyi olabilir.
Yok ben ytü matematik mühendisliği hazırlık öğrencisiyim araştırmalar yapmaya devam ediyorum. yüksek lisans yapmasamda aselsanda çalışabilir miyim? 🙂
Tabi hatta geçtiğimiz günlerde savunma sanayi ile ilgili birkaç ilan gördüm yazılım, bilgisayar ve matematik mühendisliği bölümlerinden alım yapıyorlar. Tabi kendinizi ilerleyeceğiniz alana göre geliştirmelisiniz yazılım alanında çalışmak istiyorsanız lisans bitene kadar en az 2 veya 3 programlama diline hakim olun ve İngilizcenizi geliştirin.
Çok fazla yardımcı oldunuz teşekkür ederim bu sıralar feryal özele bakıyorum kendisi türkiyenin önemli isimlerinden biri ve Colombia Üniversitesi’nde fizik ve matematik mühendisliği bölümlerinden çift anadal yaparak ve “Yüksek Onur Derecesi” ile mezun olmuş. Onun adımlarını takip etmeyide aklımdan geçiriyorum bakalım bölümüme geçince belirleyeceğim inşallah