Mühendislik Bölümleri

İnşaat Mühendisliği Nedir? İnşaat Mühendisi Ne Yapar? 2023

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Mühendislik dalları arasında en köklü bölüm olan inşaat mühendisliği modern dünyanın inşa edilmesinde oldukça önemli bir rol oynar. Bu yazımızda da inşaat mühendisliği bölümünü sizler için detaylı olarak ele aldık.

İnşaat Mühendisliği Nedir?

En eski ve temel mühendisliklerden biri olan inşaat mühendisliği, insanoğlunun yerleşik yaşama geçişi dönemine kadar uzanan bir geçmişe sahip olduğu kabul edilmektedir. Bununla birlikte, yerleşik yaşama geçmeden önce de sürdürülen göçebe yaşamda, su birikintilerinden veya dar yollardan geçmek için de bu mühendislik dalının kullanıldığı aşikardır.

İnşaat mühendisliği, her türlü yapının inşası sırasında, projeyi yürüten, gelişmesini sağlayan, idare ve koordinasyonunu sağlayan, inşaat standartlarına uyumunu kontrol eden ve tüm projenin genel kontrolünü sağlayan bir mühendislik bölümü olarak tanımlanabilir.

Malzeme ve tekniği en verimli bir şekilde bir araya getiren inşaat mühendisleri, barajlar, kara yolları, boru hatları, köprü ve barajlar gibi büyük mühendislik örnekleri, binalar yapılar, gibi tüm inşa edilen yapılarda planlama ve yönetim başta olmak üzere, analiz, tasarım ve saha mühendisliği görevlerini gerçekleştirirler.

İnşaat mühendisliği bölümünde verilen teorik eğitim, çok geniş bir yelpazede ders programına sahiptir. Bu durum inşaat mühendisi adayının çok genel bir bilgi birikimi oluşturmasını sağladığı gibi, bölüm mezunlarının yöneticilik ve idarecilik gibi pozisyonlarda iş yaşamı seçimi yapmasına neden olabiliyor. Diğer bir deyişle inşaat mühendisliği bölümü mezunları, bu mühendislik alanının dışında da birçok alanda çalışma yapabilme avantajına sahiptir. Bölüm mezunlarının büyük bir kısmının işletme alanında yüksek lisans yapması, bu durumu kanıtlar nitelikte bir bilgidir.

İnşaat Mühendisliği Dersleri

İnşaat mühendisliği bölümünün 4 yıllık eğitim süresi içerisinde her yıl eklenen derslerle giderek ağırlaşan bir ders programı vardır.

İlk yıl inşaat mühendisliğine giriş, bilgisayar programlama, jeoloji, matematik, fizik, kimya ve teknik resim en önemli derslerdir.

İkinci yıl; mühendislik mekaniği ve ekonomisi, mukavemet, ileri matematik, yapı malzemeleri, mühendislik matematiği, malzeme bilimi ve topografya önemli dersler olarak eklenir.

İnşaat Mühendisliği Dersleri

Üçüncü yıl istatistiksel yöntemler, trafik mühendisliğine giriş, ulaştırma mühendisliği, zemin mekaniği, yapı ve akışkanlar mekaniğine giriş, yapı statiği, hidro mekanik, Mühendis bilgilendirme yöntemleri önemli derslerdir.

Dördüncü ve son yıl betonarme ve yapım mühendisliği işletmesi, çelik yapılar, yapı tasarımı ve su kaynakları ve temel mühendislik dersleri alınır.

İnşaat Mühendisliği Taban puanları 2023

İnşaat mühendisliği 2022 yılı taban puanı 248,09630, tavan puanı ise Boğaziçi Üniversitesi’ne ait olup 485,61031’dir. Daha ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

İnşaat Mühendisi Kimdir?

Medeniyet kurmakla mükellef bir mühendislik olarak da açıklanabilecek olan inşaat mühendisliği, eski olmasından da kaynaklı olarak, en çok bilinen ve tanına mühendislik disiplinlerinden biridir. Yollar, hastaneler, barajlar, hava alanları, demir yolları, köprüler, apartmanlar, alış veriş merkezleri ve aklınıza gelebilecek her türlü yapının altında inşaat mühendislerinin imzası bulunur. Tüm bu yapıların, tasarım, analiz, malzeme yönetimi ve kullanımı, inşa süreci ve gelişimi, koordinasyon ve planlama çalışmaları, yasal uyumluluk ve standardizasyon, genel koordinatörlük işlemlerini yöneten kişidir.

İnşaat Mühendisi Ne Yapar?

İnşaatların tüm yapı sürecinde veya yıkılmasında rol alan inşaat mühendisleri, projede kullanılacak malzeme seçimi, malzeme maliyet hesapları, iş ve iş güvenliği, proje hazırlanması, saha mühendisliği, koordine ve yönetim görevlerini yerine getirir. Mühendisliğin alanı gereği ofis ve büro ortamında çalışılmasının yanında açık arazi ve şantiyelerde saha mühendisliği görevleri yerine getirmesini de gerektirir. Bu nedenle bayanlara uygun bir iş olarak görülmez. Yurt dışında da inşaat mühendisliği alanında, saha mühendisliğini seven az sayıda bayan inşaat mühendisi bulunur. Bununla birlikte proje hazırlama ve maliyet hesapları gerçekleştirerek çalışmayı tercih eden bayan inşaat mühendisleri de vardır.

İnşaat Mühendisi Ne Yapar?
İnşaat Mühendisliği Nedir? İnşaat Mühendisi Ne Yapar? 2023 4

Alınan teorik eğitim ve kişisel olarak elde edilen çeşitli bilgi birikimleri, çok çeşitli alanlarda iş bulma olanağı oluşturur. Genellikle çeşitli projelerde ilk birkaç yıl deneyim kazanan inşaat mühendisleri, bu sürelerin sonunda kazançlı ve iyi olarak tabir edilebilecek işler bulurlar. İlk yıllar şantiye ve sahalarda zorlu geçebilir. Ancak bölümün mezunlarının yönetici olarak çok farklı sektörlerde çalışan hatırı sayılır oranda mezunu var. Diplomanın beş taneye kadar olmak üzere inşaat şirketlerine kiralanması da, bölüm mezunu olan kişilerin başvurabileceği bir yöntemdir. Tabi bu yöntemi de meslek etiği olarak da tavsiye etmiyoruz.

Özel sektörde ve kamuda iş bulma olanağı çok yüksektir. Bununla birlikte, inşaat mühendislerinin deneyimleri, bilgi birikimleri ve donanımları, kazandıkları miktarın artmasında çok önemli bir rol oynar. Medeniyetin gelişmesinde önemli katkılar sağlamaya devam eden inşaat mühendisliğinde, istihdam geçtiğimiz yıllarda oldukça fazla olmasına rağmen günümüzde biraz daha azdır. Tabi bu istihdam sorunu şuan geçicidir ve zamanla tekrar artış gösterecektir.

İnşaat Mühendisliği Maaşları

İnşaat mühendisliğinde maaşı etkileyen en önemli faktör tecrübedir. Belki de diğer mühendislik dallarına oranla tecrübe maaşı oldukça fazla etkilemektir. İnşaat mühendislerinin meslekte ilk yılları sancılı geçse de daha sonra ise daha iyi şartlar ile çalışma hayatlarına devam ederler. İnşaat mühendisleri hem devlette hem de özel sektörde çalışma imkanı bulabilirler. Maaş miktarları ayrıca donanıma, tecrübeye ve çalışılan firmaya veya kurumlara göre değişiklik göstermektedir. Güncel inşaat mühendisliği maaşlarına aşağıdaki bağlantıdan erişebilirsiniz.

İnşaat Mühendisliği Maaşları 2023

İnşaat mühendisliği bölümü ile ilgili merak ettiğiniz soruları yorum olarak bize iletebilirsiniz. Sorduğunuz her soru ayrıntılı bir şekilde cevaplanacaktır.

Elif YILMAZ

Ben Elif Yılmaz, Mühendistan platformunda aktif olarak editör, SEO editörü ve SEO uyumlu metin yazarı olarak görev yapmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu