Yeni Tasarım Yoğuşturucu Havadan 7/24 İçme Suyu Toplayabilir!
Küresel ısınma, dünyanın birçok yerinde tatlı su isteğini ciddi şekilde etkiledi. Kıyı toplulukları tuzlu su tesislerine başvururken, uzak iç kısımlarda yaşayan insanların havadan su çıkarmaktan başka seçeneği yok. Bu tekniklerin çoğu oldukça yoğun enerjiye ihtiyaç duyar veya sadece belirli koşullar altında çalışır. Şimdi ise, ETH Zürih’teki araştırmacılar tarafından geliştirilen yeni tasarım yoğuşturucu sistemi, insanlığın 24 saatte ve hiç enerji harcamadan tatlı suya erişmesine yardımcı olabilir!
Yeni tasarım yoğuşturucu sistemi ilk başta bu kadar büyük bir hedefi karşılayamayacak gibi görünebilir ya da basitçe başka bir normal cam bölme olduğu söylenilebilir. Ancak onu geliştiren araştırmacılar, bu cam bölmenin güneş radyasyonlarını yansıtmak ve aynı zamanda doğrudan uzaya ısı yaymak için cam özellikleri veren özel polimerler ve gümüş katmanlarla kaplandığını ifade ediyor.
Bunu yapmak için cam bölme, ısı ve güneş radyasyonun geri çarpmasını önleyen koni şeklindeki özel bir radyasyon kalkanında yer alıyor. Ayrıca cam bölmenin kendi ısısı kızılötesi dalga boyunda dışa doğru yaymasını sağlıyor, böylece Dünya atmosferinde sıkışmıyor. Bu da, cam bölmenin ortam sıcaklığının 59 fahrenheit (15 santigrat derece) altında soğumasını ve nemi alttaki havadan hapsetmesini sağlar. Araştırmacılar bunların yanı sıra, bölmenin alt tarafına yüzeyden akan su boncuklarının oluşumunu kolaylaştıran yeni bir su itici kaplaması da uyguladılar.
Tüm süreç herhangi bir enerji girişi gerektirmiyor ve radyasyon kalkanı sayesinde gün boyunca bile harika bir şekilde sistem çalışabiliyor.
Kaplamalı cam paneller üretmek oldukça basit bir işlem olduğu için yakın gelecekte bir dizi bu tür kondansatörü birbirine bağlayarak su hasat çiftliklerinin inşa edildiğini görebilmemiz mümkün.
teknik detaylari (sitem kapasitesi, uretilen urun miktarti vb) bilgiler vr midir?