Mühendislik

7 Mega Binayla Gökdelenler

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Gökdelenler, demir veya çelik iskelete sahip muazzam uzunluklardaki mühendislik harikası binalardır.  Kent yaşantısına yönelik bu anıtlar, 1800’lü yılların sonunda şekillenmeye başladı ve günümüze kadar devam etti. Bu yazı da sizlere gökdelenlerin tarihinde önemli yer tutan binaları derledik.

En Ünlü Gökdelenler

1) Konut Sigorta Binası, Chicago

gettyimages 530797910 1517507084 Mühendistan

Konut Sigorta Binası 1885 yılında Amerika’nın Şikago şehrinde açılan ve mimar William Le Baron Jenney tarafından tasarlanan Dünya’nın ilk modern gökdelenler arasında gösterilebilir. 55 m yüksekliğe sahip bu gökdelen modern gökdelenlerin yaratıcısı olarak kabul edilir.

2) Amerikan Teminat Binası, New York

mega gökdelenler

İnşaatına 1894 yılında Amerika’nın New York şehrinde başlanan bu gökdelen 1896 yılında açılmıştır. 103 metre yüksekliğinde 26 katlı olan bu bina günümüzde hala ayakta durmaktadır.

3) Empire State Binası, New York

3 Mühendistan

Amerika’nın New York şehri için adeta bir simge haline gelmiş Manhattandaki Empire State Binası’nın inşaatına 17 Mart 1930 yılında başlanmış ve 1931 yılında tamamlanarak açılmıştır. 120 katlı ve 381 metre uzunluğunda olan bu bina New York’taki hem mühendislik hem de mimari açıdan en ikonik figür haline gelmiştir. Bu mega yapı da günümüzde hala en büyük gökdelenler arasında yer almaktadır.

4) Dünya Ticaret Merkezi, New York

4 Mühendistan

Dahili çelik yapı gökdelenlerin ilk jenerasyonunun oluşmasına olanak sağladı. Tek bir bina içine çoklu yapı sistemi düşüncesiyle yeni jenerasyon, daha uzun gökdelenlerin yapılmasına sebep oldu.  1973 yılında açılan ve 413 metre yüksekliğe sahip olan bu bina modern gökdelenler arasında ilk gerçek örnektir.

5) Sears (Willis) Tower, Chicago

5 1 Mühendistan

1973 yılında açılan Sears Tower, 110 katlı ve 442 m uzunluğa sahiptir. Fazlur Kahn’ın kendisi tarafından dizayn edilen bu binayı daha uzun ve dayanıklı hale getirilmek için borulu sütun stratejisi kullanılmıştır. Günümüzde bu gökdelen Willis Tower olarak bilinir. 1998 yılına kadar da gökdelenler arasında dünyanın en uzun binası ünvanına sahipti.

6) Burj Khalifa, Dubai

6 Mühendistan

2010 yılında açılan ve 830 metre yüksekliğe sahip olan bu mega gökdelen Burj Khalifa’nın rekor yüksekliği betonarme, dış cephe kaplaması ve yüksek rüzgarları engellemek için büküm tasarımı ile sağlandı. Sears Tower ve Dünya Ticaret Merkezinin arkasındaki firma olan olan Owings & Merrill şirketi tarafından dizay edilen Dubai’nin bu baş yapıtı şuan dünyadaki tüm gökdelenler arasındaki en uzun binadır.

7) Jeddah Tower, Saudi Arabia

7 Mühendistan

Suudi Arabistan yapılan Jeddah Tower gökdeleninin, toprak koşulları nedeniyle hedeflenen 1 mil (1,6 km) yüksekliğe erişemeyerek daha düşük bir uzunluk rekoruyla tamamlanması planlanıyor. 2020 yılında açılması planlanan bu gökdelen eğer her şey planlandığı gibi giderse 1000 m yükseklikle Dünya üzerindeki tüm gökdelenler arasındaki en uzun bina ünvanını Burj Khalifa’dan alacak. 

Emre LEBLEBİCİOĞLU

Emre Leblebicioğlu, enerji sistemleri ve mekatronik mühendisliği lisans ve makine mühendisliği yüksek lisans mezunudur. Enerji modelleme, rüzgar enerji santral tasarımı ve güneş enerjisi üzerine akademik çalışmaları vardır. Şuanda da aktif olarak güneş enerji sektöründe çalışmakta ve enerji üzerine de mühendislik danışmanlık hizmetleri sağlamaktadır. İyi düzeyde İngilizce ve temel düzeyde de Almanca bilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu