Haberler

DGS’ye (Dikey Geçiş Sınavı) Nasıl Çalışılır?

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

DGS (dikey geçiş sınavı) her yıl 250 binden fazla öğrencinin girdiği bir sınav. Bu yıl 2022 DGS’ye başvuran aday sayısı 289.208 olarak açıklandı. DGS ile geçiş yapılabilecek kontenjan sayısı ise sınava başvuran sayısına kıyasla çok daha sınırlı. Her bir okuldaki bölüm için ortalama 3-4 kişilik DGS kontenjanı açıldığını görüyoruz. Kısıtlı kontenjanlara yerleşebilmek için diğer adayların arasından sıyrılmak önemli.  DGS nasıl çalışılır, DGS çalışma programı nasıl hazırlanmalı sorularının cevabını yazımızda inceliyoruz.

DGS Ne İster:

Dikey Geçiş Sınavı (DGS) hazırlığına başlamadan önce DGS’nin ne istediğini anlamak önemli. DGS iki test içerir. Bunlar Türkçe ve matematik testleridir. İki testte de 60’ar soru adayların karşısına çıkar. DGS’de sorulan toplam soru sayısı 120’dir. Adaylara 120 soru için 180 dakika verilir.

DGS’de doğrudan bilgi soruları sorulmaz. Dikey Geçiş Sınavı’nda aranan beceriler okuduğunu anlama, yorumlama ve bilgiyi soru üstünde pratiğe dökebilme becerileridir. Bu sebeple en genel anlamda Dikey Geçiş Sınavı çalışmalarında konuyu bilmek önemli. Ancak bundan daha önemlisi bol soru çözümü ile pratik yapmaktır. Böylece okuduğunu anlama, bilgileri pratiğe dökebilme ve yorumlama konularında adaylar kendilerini geliştirebilir.

Soru çözerken soru sayısı kadar verimli bir çözüm yapmak da önemli. Adaylar yapılamayan soruların üzerine mutlaka gitmeli. Ancak Dikey Geçiş Sınav öğrencileri YKS sürecindeki gibi okul ortamında olmadığından soruların çözümüne erişmenin zor olabildiğini görüyoruz. Bu sebeple Kunduz soru çözüm uygulaması yapılamayan soruların çözümüne kısa sürede erişmek için faydalı olacaktır.

DGS Nasıl Çalışılır?

DGS Türkçe Nasıl Çalışılır?

DGS Türkçe’de adayların karşına 60 soru çıkar. Bu soruları incelediğimizde anlam bilgisi soruları ve sözel mantık sorularının ağırlıklı olduğu görüyoruz.

  • Öncelikle bir Türkçe denemesi çözerek başlamanızı öneririz. Böylece Türkçe testindeki seviyenizi anlayabilirsiniz.
  • Deneme sonuçlarında 40 netin altındaki bir sonuç için baştan sona bir DGS Türkçe kaynağı bitirmek faydalı olacaktır.
  • 40 net altı adaylar daha kolay Türkçe kaynaklarına konulara ayrılmış kaynaklara yönelebilir. 40 net üstü yapan adaylar ise orta ve üzeri soru bankaları ve denemelere yönelebilir.
  • DGS Türkçe dersinde zaman içinde pratik yaparak gelişebilirsiniz. Ancak daha hızlı ilerlemek isterseniz DGS Türkçe soru çözüm taktiiklerini öğrenmenizi tavsiye ederiz. Bu özellikle sözel mantık ve paragraf sorularında yardımcı olur.
  • Teknikleri bilseniz de kendi kendize bunları uygulayabilmeniz çok önemlidir. Çünkü DGS Türkçe okuduğunu anlama, yorumlara, zihin yürütme testidir. Yalnız ezberlenen yöntemlerle Türkçe sorularını çözmek mümkün değildir.
  • Hem paragraf hem sözel mantık soru çözümünü her güne eklemenizi mutlaka öneririz. Çünkü Türkçe’de çalışmalara ara vermek yavaşlamaya ve soru çözümünde zorlanmaya sebep olabilir.
  • Bir DGS Türkçe soru bankasını bitirdikten sonra çalışmalarınıza Türkçe denemeleri ile devam etmeniz çok faydalı olacaktır. Her gün bir DGS Türkçe denemesi çözebilirsiniz. Dikey Geçiş Sınavı aynı zamanda süre kontrolünü de ölçen bir sınavdır. Bu sebeple süre tutarak düzenli deneme çözmek sınav anında işinizi kolaylaştıracaktır.

DGS Matematik Nasıl Çalışılır?

DGS matematik testinde de adayların karşısına 60 soru çıktığını görüyoruz. Bu soruların yaklaşık 8 tanesi geometri konularından soruluyor. 13 tanesinin sayısal yetenek ve kalan soruların da problemler ve temel matematik konularından geldiğini görüyoruz. DGS matematik soru dağılımını buradan detaylı inceleyebilirsiniz.

  1. DGS matematikte ilk adım Türkçe’de olduğu gibi seviyesi tespiti olmalı. Neyin yapılıp yapılamadığını öğrenmek önemli.
  2. İşlem yeteneğiniz (dört işlem becerisi) yoksa DGS çalışma programında en fazla 1 ay vererek işlem yeteneği kazandıran kitaplardan birini bitirmenizi öneriri. İşlem yeteneği kazanabileceğiniz kitaplar için giriş seviyesi kitapları araştırabilirsini.
  3. İşlem yeteneğiniz var ama konularda geride iseniz kolaydan zora ilerleyen bir DGS ya da TYT matematik soru bankası ile çalışmalara başlayabilirsiniz. DGS matematik TYT matematiğe kıyasla biraz daha farklı bir stil içerir. Ancak TYT matematik sorularını çözen bir aday Dikey Geçiş Sınavı sorularını da çözebilecektir. Kendini zorlamak isteyen adaylar TYT matematik soru bankaları çözebilir.
  4. DGS matematik çalışırken matematik ve geometriyi ayırabilirsiniz. Bazı adaylar geometri çalışmamayı seçebiliyor. Siz de geometri netleri olmaksızın hedefinize ulaşabileceğini düşünüyor iseniz matematik sorularına odaklanabilirsiniz. Ancak matematikte büyük eksikleri olmayan ve hedefleri yüksek olan adayların tüm konuları bakmasını tavsiye ederiz.

Dikey Geçiş Sınavı’na nasıl çalışılır sizler için anlattık. Tekrar hatırlatmakta fayda var ki DGS uzun süreler konu çalışması değil bol soru çözümü ister. Bu soru çözümünü de planlı ve verimli yapmak önemlidir. Soru çözümünde rutin bir düzenin olması, yapılamayan soruları öğrenmek ve sonrası için saklamak faydalı olacaktır. Soru çözümünde pratik kazandıktan sonra düzenli denemelerle pratik yapılmalıdır. Soru çözümünden sonra DGS için en önemli adımlardan biri denemelerdir. Tüm adaylara bol verimli çalışmalar dileriz.

Elif YILMAZ

Ben Elif Yılmaz, Mühendistan platformunda aktif olarak editör, SEO editörü ve SEO uyumlu metin yazarı olarak görev yapmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu