Uzay BilimleriHaberler

Gökbilimciler, Samanyolu’nun Tümünden Daha Büyük Bir Kozmik Bulut Tespit Ettiler!

Uzayın genişleyen boşluğunda, büyük bir şey gizleniyor!

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Son çalışmalar ışığında, galaksiler arasındaki boşlukta devasa bir küme şeklinde toplanmış, Samanyolu’ndan daha büyük ve gazdan oluşan geniş bir kozmik bulut keşfedildi. Bilim adamları bu kozmik bulutun, şimdiye kadar gördüğümüz türlerden farklı bir tür gaz bulutu olduğunu düşünüyor. Daha da şaşırtıcı bir şekilde bu gaz kümesi dağılmamış, yüz milyonlarca yıl boyunca bir araya toplanmış halde kalmıştır.

Bu bize yalnızca galaksi kümelerinin içindeki ortamlar hakkında yeni bir şey söylemekle kalmıyor, aynı zamanda bu devasa yapıları keşfetmenin ve anlamanın yeni bir yolunu da sunuyor.

Alabama Üniversitesi’nden fizikçi Ming Sun, “Bu heyecan verici ve aynı zamanda şaşırtıcı keşif, astronomide her zaman yeni sürprizlerin olduğunu gösteriyor” dedi.

Gökada kümeleri, adından da anlaşılacağı gibi, kütle çekimsel olarak birbirine bağlı gökada gruplarıdır. Keşfedilen bu gaz dolu gökada grubu ise, Güneş’in yaklaşık 10 milyar katı kütleye sahip Samanyolu galaksisinden bile daha büyük. Ve küme, bilinen herhangi bir galaksiyle ilişkili görünmüyor. Ancak verilerin zenginliği, araştırmacıların gazın sıcaklığını almasına ve dolayısıyla kaynağına ilişkin ipuçları sağlamasına izin verdi.

Kozmik Bulutun Özelliği

Kozmik Bulutun sıcaklığı 10.000 ila 10.000.000 Kelvin arasında değişiyor, yani yıldızlararası ortam olan galaksilerde bulunabilen gazla tutarlı bir seviye. Bu da gaz bulutunun uzayda hareket ederken bir galaksiden sıyrılmış olabileceğini gösteriyor.

Bu büyüleyici, fakat biraz garip bir olay. Çünkü araştırmacılar, yakın zamanda meydana gelen bu olayı açıklayabilecek herhangi bir yakın gezegen veya gökada bulamadılar. Ekip bunu çözmek için hesaplamalar yaptı ve bir manyetik alanın gaz bulutunu, onun parçalanmasını sağlayabilecek dengesizliklere karşı uzun süre bir arada tutabileceğini buldu.

Bulutun yüksek kütlesi göz önüne alındığında, ekip, bulutun parçalandığı ana gökadanın büyük ve oldukça kütleli olduğu sonucuna vardı. Bu da hangi galaksi olduğunu bulmalarına yardımcı olacak bir ipucu olabilir.

Çalışma Monthly Notices of the Royal Astronomical Society dergisinde yayınlandı.

Elif YILMAZ

Ben Elif Yılmaz, Mühendistan platformunda aktif olarak editör, SEO editörü ve SEO uyumlu metin yazarı olarak görev yapmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu