Yürüyen Robot Kolu 20 Yıllık Gecikmeden Sonra 15 Temmuz’da Fırlatılacak!
Inceptive Mind tarafından yayınlanan bir rapora göre, Avrupa Robotik Kolu (ERA) nihayet 15 Temmuz’da Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) fırlatılacak ve teknik sorunlar nedeniyle yirmi yıl süren gecikmelerin ardından 23 Temmuz’da iniş yapacak.
ISS’nin Rus segmentinin dışında “yürüyecek” olan robot, ‘Nauka’ adı verilen yürüyen robot kol Çok Amaçlı Rus Laboratuvar Modülünü de taşıyacak bir Rus Proton roketiyle uzaya gönderilecek. Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) bir gönderisinin açıkladığı gibi, 36 fit uzunluğundaki (11 metre) uzay robotu, kendisini ISS’nin dışına demirleme ve sabit noktalar arasında hareket etme yeteneğine sahip.
ERA, uzay yürüyüşleri sırasında astronotlara yardımcı olacak, aynı zamanda ISS’nin dışındaki unsurların kurulmasına ve değiştirilmesine de yardımcı olabilir.
Robot, Uluslararası Uzay İstasyonunun içinden veya dışından astronotlar tarafından gerçek zamanlı olarak kontrol edilebilir veya bir dizi işlevi yerine getirmek için önceden programlanabilir. Ayrıca tasarım harikası robot, ISS’nin dışındaki incelemelere yardımcı olabilecek dört kızılötesi kameraya sahiptir.
Büyük ölçüde Hollanda hükümeti tarafından finanse edilen robot, Airbus Defence, Space Hollanda ve ESA dahil olmak üzere Avrupa şirketlerinden oluşan bir konsorsiyum tarafından yapıldı. Incentive Mind’a göre, ERA’nın lansmanı, yirmi yıllık teknik ve programla ilgili sorunlar nedeniyle ertelendi.
Robotik kol, Bose-Einstein Kuantum durumu veya “maddenin beşinci hali ” ile yapılan son deneyler de dahil olmak üzere çığır açan araştırmalara imza atan Uluslararası Uzay İstasyonu için garip bir zamanda fırlatılıyor. Bunların dışında, ISS çalışması üzerine uluslararası anlaşmalar 2024 yılında sona erecek, Rusya ise bu durumda kendi uzay istasyonunu inşa etmeyi planladığını şimdiden duyurdu.
Belki de ERA, uluslararası uzay ajansları önümüzdeki yıllarda ISS’nin insan operasyonunu aşamalı olarak devre dışı bıraktıkça belirli operasyonları otomatikleştirmeye yardımcı olabilir.