Yeşil Bina Sertifikaları Nelerdir? 2023
Yeşil Binalar, tüm dünyadaki temiz enerjiye geçiş konusunda daha çok öne çıkmaya başlamıştır ve bu binaların yeşil bina sertifikaları ile de akredite edilmesi önemlidir. Bu içeriğimizde yeşil bina sertifikaları ile ilgili bilmeniz gerekenleri derledik.
Yeşil Bina Sertifikaları Kaç Adettir?
Türkiye içerisinde Yeşil bina kavramını tanımlayan yeni yeni gerçekleştirilen çalışmaları zaman zaman görebilmekteyiz. Sadece Türkiye için değil tüm dünya ülkelerini kapsayan bir sürdürülebilirlik projesi olan Yeşil Bina, yürürlükte olması düşünüldüğünden dolayı birtakım belgeleri mevcut olacaktır elbette. Yeşil bina Sertifikaları, bu süreci tamamlayan binalara verilir.
Yeşil bina sertifikaları farklı isimlerde geçerliliğini korur. Sertifikaları derlediğimiz liste içerisinde bulabilirisiniz.
- Green Globe Sertifikası
- Green Star Sertifikası
- Leed Sertifikası
- B.E.S.T Sertifikası
- DGNB Sertifikası
- Well Sertifikası
- HQE Sertifikası
- Breeam Sertifikası
- ITACA Sertifikası
- Active House Sertifikası
Yeşil Bina Sertifikalarının ayrı ayrı özellikleri bulunmaktadır. Her sertifikanın önceliği sürdürülebilirliği sağlamak olsa da içerdiği kriterler bakımından farklılıklar göstermektedir. İçeriğimizde yer alan yeşil bina sertifikalarını ayrı ayrı açıklayarak bilinenleri bilinmeyenler ile beraber gün yüzüne çıkarması sağlanmıştır.
Green Globe Yeşil Bina Sertifikası Nedir?
Green Globe yeşil bina sertifikası, “Yeşil Küre” olarak tanımlanan aynı zamanda turizm ve seyahat alanında faaliyet gösteren binaların sürdürülebilirlik kapsamına girmesini ifade eden bir yeşil bina sertifikasıdır.
Peki turizm ve yolculuk faaliyet alanlarındaki binalar nelerdir? Otel, pansiyon, havaalanları, spa merkezleri, termal kaplıcalar vb. yapılar örnek verilebilir. Bu tarz yapıların neden sürdürülebilirlik içine girdiği hususuna baktığımızda harcanan elektrik, su, müşterilerin taşınması amaçlı harcanan yakıtın aşırılığından dolayı olduğunu görürüz.
Green Globe sertifikası turizm amaçlı yapılan işlemlerde ortaya çıkacak atıkların kontrolünü gerçekleştirmek, yapılan işlemlerin daha az enerji harcamasını sağlamak, oluşan atıklardan geri kazanım ya da geri dönüşüm elde etmek süreçlerini kapsar.
Birçok firma için hem enerji tasarrufu sağlarken hem maliyet azlığına sebep olabiliyor. Bunun yanı sıra rekabet piyasasında firmalara global çapta bir prestij kazandırması da en önemli özelliği olmaktadır. Green Globe sertifikası alan birçok turizm kuruluşu, müşterilerinin desteğini de yanlarına çekmektedir.
Peki Green Globe Sertifikası Nasıl Alınır?
- Green Globe kendi site içerisinde sertifikasyon süreçlerini anlatmıştır. Bu süreçlerin başında sizden bir üyelik beklenir.
- Üyelik sonrasında gerçekleştirilen işlemlerin ardından elinizde bir faturanız olması gerekiyor.
- Green Globe Solutions kısmına erişim sağlayarak faaliyet gösteren yapı için sertifikanızı talep edin.
- Talep isteği sonrası denetim gerçekleştirilir ve kriterlere uygunluğunuz geçerli olursa Green Globe sertifikasını kazanmış olacaksınız.
LEED Yeşil Bina Sertifikası Nedir?
LEED kavramına gramer olarak bakıldığında “Enerji ve Çevre Dostu Yapı Tasarımlarında Liderlik” manasına gelir. İçerisinde kapsamış olduğu birtakım kategorileri bulunur. Kategoriler arasında:
- Yapıya Dair Tüm Entegre Süreç
- Yapının Konumunun Çevreye Karşı Sorumluluğu ve Binanın Ulaşım Erişebilirliği
- Yapının Bulunduğu Arazinin Sürdürülebilir Şekilde Kullanımı
- Yapıda Leed Sertifikasyonun Kriterlerine Uygun Malzemenin Kullanılması
- Enerji ve Atmosferin Korunması
- Yapının İçerisindeki Canlıların Yaşam Konforunu Sağlayabilmek Amacı ile Dikkat Edilmesi Gereken Bir Kategori, İç Mekân Yaşam Kalitesi,
- Su, Elektrik, Yenilebilir ya da Yenilemez Enerji Kaynaklarının Verimliliği,
- İnovasyon Kavramı ve İnovasyon Süreçleri
Her ne kadar Amerika’nın öne çıkardığı bir çalışma olsa da ülkemiz Türkiye dahil hemen hemen tüm ülkelerin kabul gördüğü bir yeşil bina projesidir. Diğer sertifikalar ile karşılaştırma ya da kıyaslama yapıldığında kriterlerinin, söz konusu olan binanın sahipleri için daha uygulanılabilir olması nedeniyle tercih edilmektedir.
LEED Yeşil Bina Sertifikası Puanlama Sistemi Nedir?
Bu sertifika kapsamında çeşitli örgün eğitim okulları, hastaneler, kültürel miras gibi yapılar katılır. Geçerlilik süresine göz gezdirdiğimizde ise LEED sertifikası almış bir binanın ömrü kadar olduğunu görülmektedir. LEED sertifikaları ise dört aşamadan oluşur.
- Yalın Sertifika (40 Puan ve Üzeri Alan Yapılar İçin)
- Gümüş Sertifika (50 Puan ve Üzeri Alan Yapılar İçin)
- Altın Sertifika (60 Puan ve Üzeri Alan Yapılar İçin)
- Platin Sertifika (80 Puan ve Üzeri Alan Yapılar İçin)
LEED sertifikası diğer sertifikalara göre puanlama konusunda daha düşük bir puanlaması bulunur. Bu düşük puanlama sayesinde az gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelerin yapılarının tasarımında ilk süreç için ülkeyi bir miktar geliştirmede katkısı olur.
LEED Yeşil Bina Sertifikası Nasıl Alınır?
Peki LEED sertifikası nasıl alınır? LEED sertifikası için ön değerlendirme aşamasına geçilir. Ön değerlendirme zamanında yapılması gerekenler belirlenir. Sonrasında binanın tasarımında gerekli sürdürülebilir çalışmaları yapmış olması gerekir. Planlanan sürdürülebilir tasarımın, bina inşası gerçekleştirilmelidir.
B.E.S.T. Yeşil Bina Sertifikası Nedir?
B.E.S.T. yeşil bina sertifikası genellikle sektör fark etmeksizin konutlar için geçerliliği bulunan hem çevreye hem barındırdığı insan yapısına aykırı özellikleri bulunmayan bir yapıdır.
B.E.S.T sertifikasının asıl amacı birden fazla binanın birkaç önemli kriterler eşliğinde değerlendirmeye alınıp çevre dostu olup olmadıklarının kontrolünü gerçekleştirmektir. Peki bu kriterler nelerdir?
- Binaların ya da konutların projelerinin gerçekleştirilmesi planlanan arazide, çevreyi düşünülerek mevkinin uygun şekilde kullanılması beklenir. Daha ayrıntılı olarak anlatalım. Bir yere yapı inşa edilecek ise bu inşaat sürecinde molozlardan tutun çevreye verilebilecek en ufak zararı minimuma indirmek, B.E.S.T’ in istediği bir tutumdur.
- Binaların inşaatı öncesinde, inşaat süresince kullanılacak suyun tahmini bir rakamı bulunmalıdır. Ayrıca binanın içeresinde bulunan tüm canlıların kullanmış olduğu su da unutulmamalıdır. Bu rakamlara göre sürdürülebilirlik ön planda olarak gelişmiş yeşil bina tasarımı yapılmalıdır.
- Yeşil bina gözüyle bakılan yapının hem çevre hem canlı sağlığını düşünmeli, konforunu sağlamalıdır.
- Sıralanan bu kriterler arasında iş sahibi için en önemlisi malzeme ve malzemeleri temin edebilmesini sağlayacak kaynaklardır. Geri dönüşümü sağlanabilecek, daha az enerji harcanmasını sağlayacak ya da doğada kendiliğinden kaybolma süresi oldukça kısa olan malzemeler kullanılması iş sağlayan için daha az maliyet demektir.
- Su ve enerji kullanımına, binanın inşaat sürecince ve canlıların atıklarına bağlı olarak verimlilik sağlanacak şekilde geri kazarım ve geri dönüşüm eldesi yapılmalıdır.
Akla gelebilecek birden fazla üniversite, dernek ve vakıf tarafından destek gören yeşil bina sertifikasıdır. Ayrıca Türkiye’nin gelişmişlik derecesi ile uyuşması benimsenmesini sağlamıştır.
B.E.S.T. Yeşil Bina Sertifikası Aşamaları Nedir?
B.E.S.T yeşil bina sertifikası diğer sertifikalarla benzeştiği bir özelliği bulunmaktadır. Bu da dört aşamada puanlamalarına göre değerlendirilir. Aşamalar:
- Onaylı B.E.S.T. Sertifikası (46-66 Puana Sahip Yapılar)
- İyi B.E.S.T. Sertifikası (66-80 Puana Sahip Yapılar)
- Çok İyi B.E.S.T. Sertifikası (80-99 Puana Sahip Yapılar)
- Mükemmel B.E.S.T. Sertifikası (100-110 Puana Sahip Yapılar)
B.E.S.T. Yeşil Bina Sertifikası Nasıl Alınır?
B.E.S.T. sertifikasının alım sürecine dair ÇEDBİK’ in yayımladığı kılavuzdan bilgi edinebilirsiniz. Bu kılavuzda aşamalar ve nedenleri tek tek anlatılmış olmaktadır.
Green Star Yeşil Bina Sertifikası Nedir?
Green Star, kavram olarak bakıldığında puanlama sisteminde dereceler yıldızlarla tabir edilmesi nedeniyle Green Star adını alır. Yeşil bina sertifikalarından biri olarak bilinir ve bir başka benzer versiyonu Green Stars, Türkiye’deki bir üniversite tarafından geliştirilmiştir.
Binaların toplam dokuz kritik noktaya göre değerlendirilerek 100 puan üzerinden aldıkları çeşitli puanlamaya göre sertifika süreçleri gerçekleşir. Peki kritik noktalardan kasıt nedir?
- Binanın Faaliyetlerini ve Faaliyetlerinden Ortaya Çıkacak Her Türlü Atıkların Yönetimi
- Yapının İç ve Dış Kapsamda Gerçekleştirilen Kalite Çalışmaları
- Ulaşım Erişebilirliği ve Yapının Arazi Şartlarını Etkin Olarak Değerlendirme
- Yapı Çevresinde Yapılan İşlemlerde Enerji ve Su Verimliliğini Sağlayacak Geri Kazanım Çalışmaları Tasarlamak
- Malzemelerin Sürdürülebilir Teknolojiye Uygun Olandan Seçilmesi
- Yapının İçerisinde Gerçekleşen Üretimlerden Dolayı Ortaya Çıkacak Salımların Kontrolü ve Mümkün Olduğu Kadar Azaltımı
- Yapıya Dair Tüm Tasarım Odak Noktalarını Yeniliklerle Güncellemek
Green Star Sertifikası Alım Süreci Nasıl İlerler?
Green Star yeşil bina sertifikası, alım süreci bir liste halinde aşağıdaki gibi derlendi.
- GBCA veri tabanına sahip siteye girilmekte ve sonrasında bu sisteme yapının proje bilgileri girilmelidir.
- Projenin çevre dostu olup olmadığına gerekli yetkililer tarafından bakılabilmesi için gerekli belgeleri, yapının sahibi tarafından hazırlanması beklenir.
- Hazırlaması yapılan belgelerin GBCA’ ya sunumu gerçekleştirilir.
- Bu sunum, birkaç sürdürülebilir uzman tarafından denetlenir, incelenir ve sonrasında puanlama yapılır.
- En son ki adım ise yap sahiplerinin sertifika alabileceğine dair onayın verilmesidir.
DGNB Yeşil Bina Sertifikası Nedir?
DGBN kentsel arazilerin ve konutların sürdürebilirliğini kapsayan bir yeşil bina sertifikasıdır. Bu sertifikaya göre binanın iç etkilerinden çok dış etkileri daha ön plandadır. Almanya’nın öne çıkardığı bir süreç olsa da tüm dünyanın kurumsal bazlı yapılarda kullandığı bir felsefedir.
DGNB Yeşil Bina Sertifikası Nasıl Alınır?
DGNB altı demirbaş odak noktası bulunmaktadır. Bu odak noktalara göre yapıların belli başlı sertifikasyon süreçlerinden geçmesi gerekir.
- Bu süreçlerden ilki yapının sürdürülebilirliğini sağlayacak projenin sahipleri, DGBN yetkilileri ile iletişime geçer.
- DGNB yetkilileri uygunluğunu kabul gördüğü projeyi, taraflar arası sözleşme yapıldıktan sonra sisteme geçirir.
- Proje için gerçekleştirilecek plan ve tasarımların mevcut tasarımlardan oluşturulabileceği gibi yeni planlardan da faydalanabilir.
- DGNB yetkilileri projenin onaylamasından sonra projenin çevre ile uyumuna ve proje sahiplerinin vaatlerinin yerine getirip getirmediğine bakar.
- 4. Aşamayı da tamamlayan projeler sertifika sahibi olmayı başarırlar. Puanlamalarına göre bronz, gümüş, altın olarak ayrılır.
Green LEED Yeşil Bina Sertifikası Nedir?
Green Leed, Türkçe içerisinde “Enerji ve Çevre Dostu Tasarımlarda Liderlik” anlamı kazanır. Pek çok binanın yeşil binaya dönüşümünü inceler ve denetler. Amerika hükümetinin ortaya çıkardığı bir sürdürülebilir çalışmayla daha karşınızdayız. Birçok ülkenin kabul edip kullandığı bir yeşil bina sertifika olmasının yanı sıra Türkiye içinde geçerliliği bulunan bir çevre dostu uygulamadır.
Green Leed Yeşil Bina Sertifikası Alım Süreci Nasıl Gelişir?
Green Leed sertifika yetkili kişileri, bazı kriterlere odaklı olarak projelerin denetimlerini gerçekleştirirler. Bu kriterler arasında su ve atık suyun verimli kullanımı, enerjiyi yenilenebilir enerjilerden kazanma, inşaat ve dekorasyon malzemelerinin neon teknolojiden olması, yapının konumlandırılacağı mevkiinin ağaçlandırma ya da yeşillendirme çalışması yapılarak onarılması bulunur.
Projenin ilk başta dikkat edilen noktası konumunun ormanlık alana yakınlığı ya da yeraltı sularına açılan atık su kanallarının olması, doğal kaynakların korunmaması, bina içerisinde geri dönüşümün sağlanamaması hem bina içinde hem bina dışında hangi sektör olursa olsun fark etmeksizin sıfır atık uygulamalarının gerçekleştirilememesi gibi durumlar istenmeme durumudur. Proje sahiplerinin bu hususlara dikkat etmesi gerekir.
Tüm kriterler göz önüne alınarak tasarımı yapılan projenin, denetimlerden geçerek onay sürecine geçmesinin ardından puanlama tablosunda aldığı yere bakılarak sınıflaması yani derecelendirilmesi gerçekleşir. Bir dönem çerisinde proje, Green Leed yeşil bina sertifikasını yetkili kişilerden ya da online olarak alır.
LBC Yeşil Bina Sertifikası
LBC yeşil bina sertifikası Türkçe dilinde “Yaşayan Bina Değerlendirilmesi” anlamına karşılık gelmektedir. LBC sertifikası piyasadaki en disiplinli sertifikadır.
LBC’ i istemek kolay fakat alımı çok güçtür. Zira çıkacak atıkların bir miktarda olsa azaltılmasından bahsedilirken LBC için atıkların %100 geri dönüşümü gibi bir rakam söz konusudur.
LBC Yeşil Bina Sertifikası Nasıl Alınır?
Peki LBC nasıl alınır? Bu sertifika için üyelik gerekmektedir. Online platforma kayıt olan firmalar, kendilerine ait projelerin sürdürülebilirliğini sağlama amacı ile topluluğa üye olurlar. Firmanın projesi hakkında hazırladığı belgeleri buraya yüklemeli ve yetkili kişiler ile iletişime geçmelidir.
Proje için alınacak tüm uygunluk onayları tamamlandıktan sonra 12 ay gibi bir süre içerisinde bir denetimin ardından süreç eksiksiz olarak sona ermiş olur. Her şeyi tamam olan projenin sonunda amacına ulaşıp sertifikasına erişim sağlayabilecektir.
Casbee Yeşil Bina Sertifikası Nedir?
Casbee şu ana kadar Japonya’ da kullanılması ile hep ön planda kalan bir yeşil bina sertifikasıdır. Lakin sadece Japonya için değil tüm Asya kıtasında bulunan ülkeleri için hazırlanmıştır. Binaların yeşil binaya dönüşümünün ardından etiketleme için Casbee sertifikası verilir. Japonya sınırları içerisinde gerçekleştirilmiş proje Nissan Headquarters binası, Casbee sertifikasına örnek olan projelerdendir.
Casbee Yeşil Bina Sertifikası Alım Süreci Adımları Nelerdir?
Yeşil bina sertifikaları arasından Casbee, S, A, B+, B-, C olarak toplam 5 sınıfa ayrılır. BEE puanlamasına göre farklı dereceye giren projeler, puanlamalarına göre sınıflamaya katılırlar. Bu puanlamalara hâkim olan sadece bir tane denklem bulunur. Bu denklem içerisinde etken maddeler ise çevresel kalite ve çevresel yüktür. Doğru oranlama ile formül sağlanılabilir.
Active House Yeşil Bina Sertifikası Nedir?
Active House kavramı bir binanın bazı kriterler çerçevesinde değerlendirilip, uygulamaya geçilmesini kapsar. Bu sayede müşteri memnuniyetini sonuna kadar kazanmış olur.
Active House yeşil bina sertifikası için değerlendirme kriterleri:
- Binanın Havalanma Kanalları ve Bina İçerisinde Kapalı Alandaki Atmosfer Kalitesi
- Güneş Işığından Yararlanılarak Enerji Kazanım Yollarının Sağlanması
- Bina Tasarımı İçin Konfor Ortamının Aranması
Active House Yeşil Bina Sertifikası Nasıl Alımı Yapılır?
Active House yeşil bina sertifikası için en başta aynı adlı web siteye üyelik gerçekleştirilmelidir. Üyeliğin ardından web site içerisinde projelerin yüklenebileceği bir alana üzerinde çalışmaların yürütüldüğü projeyi, belgeleri ile yüklenmelidir. Buna bağlı olarak hali hazırda eklenilmiş projenin incelenerek değerlendirme aşamasına geçişi sondan ikinci basamaktır. Son basamak ise Actıve House sertifikasını almak oluşturur.
Sonuç: Hazırlanan bu metin kapsamında “Green Globe”, “LEED”, “B.E.S.T” gibi yeşil bina sertifikalarına değinilmiş bulunulmaktadır. İlgili okuyucular için yeşil bina sertifikaları ile ilgili bilgilere yer verildi.