Yerli ve Milli İhtiyaçlar: Solar Mühendisliği

Solar Mühendisliği Nedir ?
Güneş veya Solar mühendisleri güneş ışınlarını toplayan ve depolayan güneş hücrelerini tasarlarlar. Şehirler, iş yerleri ve ev sahipleri için güneş enerjisi projeleri tasarlar, planlar ve uygularlar. Bu mühendisler büyük ölçekli şehir projelerinden evlerin çatıları için yapılacak kurulumları yönetebilirler. Solar mühendisliği bu temeli konu alan bir disiplindir.
Mühendis tipik olarak işe müşteri ile görüşerek, saha değerlendirmesi ve finansal değerlendirme ile başlar. Bu ona projenin bağlamını anlamada yardımcı olur. Mühendis daha sonra tüm ilgili faktörleri işin içine katarak bir plan hazırlar. Mühendis planın uygulanmasını veya denetlenmesinden de sorumlu olabilir. Solar mühendislerin verim, fiyat ve projenin güvenliği ile ilgili rapor vermeleri de gerekebilir. Mühendise ayrıca kesinti, acil durum ve sistem bakımında da ihtiyaç duyulabilir.

Solar mühendisler finansal değerlendirme, mevzuata uygunluktan emin olunması, kurulum sahalarının denetimi ve teknik raporların yazılması konularında da yer alabilirler. Bilgisayar kabiliyeti tasarımların yapılması ve fotovoltaik sistemlerin test edilmesi için önemlidir. Çoğu mühendis ofislerde çalışır ama çeşitli şantiyelere, kurulum yerlerine sıklıkla seyahat etmeleri gerekebilir, buna kıtalar arası yolculuklarda dahildir. Sıklıkla çatı üstlerindeki kurulumları denetlemek için merdiven çıkmaları gerekir ve bazen kısa mesafeler içerisinde ağır yük taşımaları gerekebilir.
Makina, elektrik veya enerji mühendisliği alanında lisans diplomasına sahip olmak solar mühendislik için genellikle gereklidir. Bazı bölgelerde daha ileri sertifikasyon gerekebilir. İnşaat, kimya, yazılım mühendisliğinde derece yapmak da yardımcı olabilir.
Toplam kurulu gücümüzün 88,000 MW’a yaklaşırken, 2018 Haziran ayı sonu itibarıyla ülkemizde lisanssız 4,703 MW, lisanslı 23 MW olmak üzere toplam PV güneş enerjisi santrali kurulu gücü 4,726 MW’tır. Bu toplam içerisinde çok görünmeyebilir ancak bu seviyeye sadece son birkaç yıl içerisinde ulaşılmıştır.
Sonuç
Ülkemizde hızla gelişen rüzgar ve güneş enerjisi alanlarında önemli bir mühendis açığı bulunmakta, bu iki sektörde de neredeyse tamamen ithal ağırlığı mevcut. Sayıları bir elin parmağını geçmeyecek kadar üretici hücreler dahil olmamak üzere yerli üretim yapmaktalar. Acilen rüzgar ve güneş enerjisi mühendisleri yetiştirmeliyiz. Ülkemizde maalsef enerji mühendisliği son yıllarda popülerleşirken ve üniversitelerimizde sistemleri yeni yeni otururken, güneş veya solar mühendisliği alanında bir tek Ege Üniversitesi’nde güneş enerjisi enstitüsü bulunmaktadır.
YENİLENEBİLİRADAM Facebook sayfası için tıklayın.
Kaynak: Environmental Science