Yenilenebilir Enerji

8 Başlık ile Yenilenebilir Doğalgaz Nedir?

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Isınma denilince aklınıza ne geliyor? Pek çoğunuz bunun cevabına doğalgaz diyecektir. Belki kullanım yaygınlığından belki de yüksek faturalar buna sebep oluyor. Fakat bir gerçek var ki, her ne kadar doğalgaz kömüre göre daha çevreci olsa da sonuçta o da belli bir emisyon oluşturmaktadır. Bu da ısınma talebi arttıkça sera gazı salınımını arttıracaktır. Ama artık geleneksel doğalgaz için de bir alternatif var. Yenilenebilir gaz veya yenilenebilir doğalgaz olarak bilinen bu gaz türü geleneksel doğalgazın yerini almaya başlıyor. Şimdi gelin 8 başlık ile yenilenebilir doğalgaz nedir açıklayalım.

Yenilenebilir Doğal Gaz Nedir?

Yenilenebilir gaz veya yenilenebilir doğal gaz olarak bilinen bu yakıt türü yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen doğal gaz olarak tanımlanabilir. İngilizce olarak “Renewable Natural Gas” kısa olarak RNG olarak da isimlendirilmektedir. Genellikle hayvansal ve bitkisel kaynaklı biyokütle ile üretilen yenilenebilir doğalgaz ısınma amacıyla kullanılan geleneksel doğalgazın gelecekte yerini alabilecek en iyi sürdürülebilir kaynak olarak görülmektedir. Yenilenebilir doğal gaz kavramına biyogaz da diyebiliriz. Biyokütle ile üretilen bu doğal gaz hep ısınma hem de elektrik üretim ihtiyacı için kullanılabilir.

Yenilenebilir Doğal Gaz Nereden Geliyor?

Doğal gaz yüksek oranda metan içerir. Metan organik maddelerin ayrışması sonucu oluştuğundan, doğal gaz üretmenin toprağın altından çıkarılmasından daha farklı yöntemleri vardır. Biyogaz, tarımsal, hayvansal, evsel ve endüstriyel atıklar olmak üzeri çeşitli atık tipleriyle üretilebilir. Mandıralardaki büyükbaş hayvan atıkları ve tarlalardaki atıklar ile biyogaz üretilebilir. En yaygın biyogaz kaynağı ise organik atıkların doğal yolla biyolojik olarak ayrıştığı atık su artıma tesisleri ve çöp sahaları gibi tesislerdir.

Biyogaz
Biyogaz

Yenilenebilir Doğal Gaz Nasıl Üretilir?

Biyogaz yani yenilenebilir doğal gaz, biyokütlenin piroliz yani havasız ortamda doğal yollar ile parçalanması ile üretilir. Bu işlem sonucu açığa çıkan gaz karışımı metan, karbondioksit ve diğer gazlardan oluşmaktadır. Bu biyogazın hem ısınma hem de elektrik üretimi için kullanılabilmesi için de metan oranının %98 oranına kadar yükseltilmesi gerekmektedir. Gazın neminin alınması ve basınç yükseltme ve düşürme işlemleri ile de karbondioksidin eleminasyonu gerçekleştirilir ve yüksek oranda metan gazı elde edilmiş olur. Bu açığa çıkan yenilenebilir doğal gaz ise ister doğalgaz boru hattına verilerek ısınma amacıyla veya elektrik üretimi amacıyla kullanılır. Kojenerasyon sistemleri ile de yenilenebilir doğalgaz ile hem elektrik hem de ısı üretimi yapılabilmektedir. Biyogaz ile ayrıntılı teknik bilgiye aşağıdaki link ile ulaşabilirsiniz.

Biyokütle ile Yenilenebilir Gaz

Çöp, kanalizasyon atıkları, hayvan dışkısı, mısır, şeker kamışı, pancar, hindistan cevizi gibi bitkisel atıklar ile yenilenebilir gaz üretimi sağlanabilir. Bu yöntemler de genellikle bakterilerin atığı ayrıştırması ile gaz üretimi meydana gelir. Oluşan gaz içerisindeki metan yüzdesi de çeşitli işlemler sonucu arttırılarak, gazın nemi de alınıp kullanıma hazır hale getirilir. Oluşan bu yenilenebilir gaz hem ısınma hem de elektrik üretimi için kullanılabilir.

Dizel Yakıtın Yerini Alabilir

Dizel emisyonu sadece çevre için değil, ayrıca insan sağlığı için de oldukça tehlikelidir. Birçok hastalıkla doğrudan ilişkilidir. Ayrıca dizel emisyonu, etkili bir kirleticidir ve su, toprak ve havaya olumsuz etkileri vardır.

Biyodizel
Biyodizel

Dizel motorlarının, düşük hızlarda yüksek tork sağlaması nedeniyle ağır endüstriyel makineler için kullanımı oldukça yaygıntır. Fakat dizel motorları yenilenebilir doğal gaz motorları ile değiştirilerek aynı etki elde edilebilir.

ABD’nin bazı bölgelerinde, ağır vasıtalarda RNG kullanımı Kaliforniya’nın Düşük Karbonlu Yakıt Standardı gereğince zorunlu hale getirilmiştir.

RNG, ABD’nin Doğal Gaz İhtiyacının %10’nunu Karşılayabilir

RNG, üretim miktarını, biyokütle veya atık depolama alanları, tarım, hayvancılık, evsel ve endüstriyel atık yönetimi gibi birçok faktör etkilemektedir. Öyle ki ABD gibi büyük bir enerji tüketim devinin bile doğalgaz tüketiminin yaklaşık %10’nu yenilenebilir gaz ile karşılanabilir.

İklim Değişikliğinin Etkisi İki Yolla Azaltılabilir

İlk olarak tarım ve hayvancılıkta açığa çıkan sera gazları yakalanıp gerekli işlemlerden geçirildikten sonra yenilenebilir doğalgaz olarak kullanılabilir. Bu da tarım ve hayvancılık kaynaklı sera gazı salınımını düşürmektedir ve dolayısıyla iklim değişikliğinin zararlı etkilerinin azaltılmasına katkı sağlamaktadır.

Bir diğer yol ise RNG dizel yakıtı ve doğal gaz yerine kullanılabilir. Bu da karbon emisyonunun ciddi oranda düşmesini sağlayacaktır.

Yenilenebilir Gazın Yan Ürünleri

Yenilenebilir gaz üretiminin bir diğer faydası da oluşturduğu yan ürünlerdir. RNG, LNG (Sıvı doğal gaz) ile kıyaslandığında en büyük avantajı, çeşitli amaçlar ile kullanılabilecek yan ürün oluşturmasıdır. Oluşan yan ürünler tarımsal gübreleme başta olmak üzere birçok alanda kullanılabilir.

Kaynaklar

Emre LEBLEBİCİOĞLU

Emre Leblebicioğlu, enerji sistemleri ve mekatronik mühendisliği lisans ve makine mühendisliği yüksek lisans mezunudur. Enerji modelleme, rüzgar enerji santral tasarımı ve güneş enerjisi üzerine akademik çalışmaları vardır. Şuanda da aktif olarak güneş enerji sektöründe çalışmakta ve enerji üzerine de mühendislik danışmanlık hizmetleri sağlamaktadır. İyi düzeyde İngilizce ve temel düzeyde de Almanca bilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu