Yeni Nanotech OLED Elektrot, Daha Fazla Işığı Serbest Bırakarak Pil Ömrünü Artırıyor
Michigan Üniversitesi araştırmacıları, akıllı telefonların ve dizüstü bilgisayarların pil ömrünü uzatmaya veya yeni nesil televizyonları ve ekranları çok daha verimli hale getirmeye yardımcı olabilecek yeni bir nanoteknoloji OLED elektrot oluşturdular. Buluş, organik ışık yayan diyotlardan %20 daha fazla ışık yayıyor.
Şu anda, bir OLED tarafından üretilen ışığın yaklaşık % 80’i, cihazdan dik bir açıyla çıkmayan ışık ışınlarının geri yansıdığı ve cihaz boyunca yanlara yönlendirildiği dalga kılavuzu olarak bilinen bir etki nedeniyle cihazın içinde kaybolur ve sıkışıp kalır.
Guo ve ekibi, ışık yayan malzeme ile cam arasında duran şeffaf elektrodu değiştirerek bu sorunu çözmeyi başardı, çalışma süresince tipik olarak indiyum kalay oksit (ITO) yapıldı. Sadece beş nanometre kalınlığında bir gümüş tabakasıyla değiştiren ekip, bakırı tohum tabakasında biriktirdi ve dalga kılavuzu problemini ortadan kaldıran elektrot fonksiyonunu korumayı başardılar.
UM elektrik ve bilgisayar mühendisliği profesörü ve çalışmanın ilgili yazarı L. Jay Guo yaptığı açıklamada, “Sorunun kök nedenini ortadan kaldırmak istiyoruz” dedi. Bu da çalışmanın hedefini ortaya koyan bir açıklama oldu.
İlk yazar ve doktora öğrencisi Changyeong Jeong, “Endüstri, kısmen geleneksel indiyum kalay oksit elektrotlarını nano ölçekli şeffaf gümüş tabakamızla takas ederek ışığın %40’ından fazlasını serbest bırakabilir” diye ekledi.
Guo’nun ekibi daha sonra dalga kılavuzluğunu tamamen ortadan kaldırıp kaldırmadıklarını test etmek için de bir çalışma yürüttü. Bunu, mekanizmaya yandan bakmalarına ve herhangi bir ışığın yana doğru çıkıp çıkmadığını değerlendirmelerine izin veren deneysel bir kurulumla başardılar. Işık yayan katmanın kenarının neredeyse tamamen karanlık olduğunu ve camdan gelen ışığın yaklaşık %20 daha parlak olduğunu öğrenmek ise ekibi en mutlu eden şey oldu.