Mühendislik Bölümleri

Yazılım Mühendisliği Nedir? Yazılım Mühendisi Kimdir? 2023

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Bu yazımızda çağımızın en önemli mühendislik dallarından biri olan yazılım mühendisliği bölümünü yazılım mühendisliği nedir, yazılım mühendisliği dersleri, yazılım mühendisliği taban puanları, yazılım mühendisi kimdir, yazılım mühendisi ne yapar ve yazılım mühendisliği maaşları başlıklarıyla sizler için ele aldık.

Yazılım Mühendisliği Nedir?

Her alanda kullanılan bilgisayar yazılımlarını tasarımlarını gerçekleştiren, kullanıcı ihtiyaçlarını belirleyerek yazılım tasarımları yapan, geliştiren ve uygulama sürecinde etkin şekilde rol alan yazılım mühendislerinin önceliği kullanıcı odaklı yazılım oluşturmasıdır. Farklı alanlarda ihtiyaçların analizi, bu ihtiyaçlara odaklanmış yazılım tasarlanması, bu ihtiyaca yanıt verecek yazılımın hangi dile sahip olacağının belirlenmesi ve geliştirilmesinin ardından, bu yazılımın pratikteki faaliyetlerinde karşılaşılan sorunların çözümlerine kadar geniş bir alanda faaliyet gösterirler.

Yaşamlarımızın her alanında vazgeçilmez olarak kullanılan bilgisayarların, daha işlevsel kullanılması için geliştirilen tüm yazılımlarda yazılım mühendislerinin imzaları bulunur. Diğer bir deyişle günümüz yaşam standartlarının oluşmasında ve bunun sürekli olarak artmasında yazılım mühendislerinin payı çok yüksektir.

Alansal olarak ihtiyaçların analiz edilmesi süreci, en az bu alana yönelik olarak yazılım tasarımı ve geliştirmesi süreçleri kadar zorludur. Bu konuda alınan teorik eğitimin yanı sıra, çeşitli beceriler gerektirir.

Yazılım Mühendisliği Dersleri

Yazılım mühendisi adayları, 4 yıllık eğitim süresince, çok geniş bir yelpazede teorik alt yapı ve becerilerin oluşmasını sağlayan dersleri almak zorundadır. Genel olarak yazılım mühendisliği dersleri aşağıdaki gibidir.

  • Ayrık matematik,
  • İletişim Becerileri ve Akademik Raporlama,
  • Diferensiyel ve İntegral Hesap,
  • Fizik,
  • Genel Kimya,
  • Programlamaya Giriş (Java),
  • Olasılık ve İstatistik,
  • Lineer Cebir,
  • Nesneye Dayalı Programlama (Java),
  • İletişim Becerileri ve Akademik Raporlama,
  • Programlama Dilleri, Veri Yapıları ve Algoritmalar,
  • Bilgisayar Sistemleri,
  • MS C# Laboratuvarı,
  • Yazılım Proje Yönetimi,
  • Veritabanı Yönetim Sistemleri,
  • Veri Yapıları ve Algoritmalar,
  • Türk Dili ve Edebiyatı,
  • Yazılım Mühendisliği Analiz ve Tasarımı,
  • Nümerik Analiz,
  • Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi,
  • Yazılım Mimarisi,
  • Capstone Project,
  • İnsan Bilgisayar Etkileşimi,
  • Yazılım Ölçme ve Sınama

Yazılım Mühendisliği Sıralaması ve Taban Puanları

Bu bölüm ile ilgili başarı sıralaması ve taban puanlarına güncel olarak hazırladığımız “Yazılım Mühendisliği Sıralaması ve Taban Puanları” içeriğimizden ulaşabilirsiniz.

Yazılım Mühendisi Kimdir?

Yazılımın geliştirilmesinde, çalışmasında ve bakım aşamalarında sistemli, ölçülebilir ve düzenli bir yaklaşımı sergileyen, mühendisliği yazılıma uygulama becerisine sahip kişidir. Bilgisayar mühendisinden farklı olarak, yazılıma odaklı özelleştirilmiş bir uzmandır.

yazılım mühendisi ne yapar Mühendistan

Yazılım Mühendisi Ne Yapar?

Herhangi bir konuda yazılımsal eksikliği fark edip, buna yönelik çalışmaya başlayan yazılım mühendisi, ilk aşamada ihtiyaca en uygun yanıtı oluşturacak programlama dilini belirler. Ardından yazılımın tasarlanması ve geliştirilmesi süreçlerini kontrol ve koordine eder. Uygulama aşamasında yazılımın pratikteki başarı oranını belirler, eksiklikleri ve sorunları çözmek için yeni geliştirmeler yapar. Son olarak yazılımın kullanımı sırasında ihtiyaç duyulan desteği ve bakımı sürekli olarak vermeye devam eder. Buna göre planlama, çözümleme, tasarım, gerçekleştirim, bakım aşamalarından oluşan bir sürecin başından sonuna oluşturucusu görevini üstlenir. Buna paralel olarak yazılım hangi amaç ve sektör için üretildiyse, bu sürecin tamamına hakim bir yetkili haline gelir. Alansal ve sektörel yazılımlar konusunda deneyim elde eden yazılım mühendisleri, aynı alanda hangi yazılımlara ihtiyaç duyulduğu konusunda avantaj elde eder.

Müşteri ilişkilerinin kurulması, ihtiyaca odaklı analizlerin gerçekleştirilmesi, yazılımın tasarımının yapılması, yazılımın geliştirilmesi, uygulama testlerinin gerçekleştirilmesi, bakım ve destek sürecinin işletilmesi yazılım mühendislerinin odaklandığı alanlardır. Çok farklı alan ve sektörlerde çeşitli pozisyonlarda görev alabilen yazılım mühendisleri, iş bulma konusunda en sorunun olduğu mühendislik bölümlerinden biridir. Özel sektörde ve kamu da çok geniş bir ölçekte iş bulabilme avantajları bulunur. Bilgisayarların her geçen an daha yoğun bir şekilde yaşamlarımızda yer almasına paralel olarak, yazılım mühendisliği geleceği en parlak meslek guruplarından biri haline gelmiştir. Türkiye ölçeğinde ve dünya genelinde yazılım mühendisliği çağımızın en önemli meslek gruplarından biri olarak kabul ediliyor.

yazılım mühendisi kimdir Mühendistan

Dört yıllık geniş bir yelpazede ancak yazılıma odaklanmış ders programına sahip olan bölümde, matematik ağırlıklı olarak yer alıyor. Bu nedenle matematiğe ilgi duyan ve belirli bir altyapısı olan kişilerin tercihlerini bu bölümde değerlendirmesi mantıklı olacaktır. Analitik düşünce yapısına sahip kişiler, bölümde avantajlı olacaklardır. Yazılım mühendisliği günümüzün ve anlaşılan o ki ilerleyen zamanların en önemli mesleklerinden biri halindedir. Yoğun talep olduğu kadar, eğitimine de yoğun bir ilgi olan bölüm için, yüksek bir taban puanı var. Kontenjanları hemen her yıl dolan yazılım mühendisliğine, bu yılda yoğun bir talep olacağı bekleniyor.

Yazılım Mühendisliği Maaşları

Yazılım mühendisleri özel sektör, kamu kuruluşları ve serbest olarak çalışabilmektedirler. Bu nedenle de yazılım mühendislerinin kazançları da değişkenlik göstermektedir. Ayrıca her mühendislik dalında olduğu gibi mesleki tecrübe, bilgi birikimi, çalışılan firma ve pozisyon yazılım mühendislerinin maaşını etkilemektedir. Yazılım mühendislerinin özel sektörde, devlette ve yurt dışındaki maaş aralıklarını güncel olarak Yazılım Mühendisliği Maaşları içeriğimizden inceleyebilirsiniz.

Yazılım mühendisliği hakkında görüşlerinizi, merak ettiklerinizi ve önerilerinizi yorum olarak belirtmeyi unutmayın. Bütün sorularınıza elimizden geldiğince cevap vereceğiz.

Elif YILMAZ

Ben Elif Yılmaz, Mühendistan platformunda aktif olarak editör, SEO editörü ve SEO uyumlu metin yazarı olarak görev yapmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu