VPN Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
D: Günümüzde tüm dünya tarafından kullanılan internet, veri hırsızları sayesinde çok tehlikeli bir yer olabiliyor. Burada da devreye internet kullanıcılarının korunmasına yarayan VPN hizmetleri giriyor. Webtekno olarak VPN hakkında merak edebileceğiniz soruları cevapladığımız yazılara ve çeşitli platformlar için VPN öneri listelerimize bir bakalım.
MD: Webtekno üzerinde VPN hakkında gerek merak edilen sorular gerekse çeşitli platformlar için uygulama önerilerini görmek için tıklayın.
VPN (Virtual Private Network – Sanal Özel Ağ), isminden da anlaşılacağı üzere sanal bir ağ oluşturarak o ağ üzerinden veri alışverişi yapmaya yarayan bir hizmet. VPN bazen yasaklı sitelere giriş için kullanılsa da asıl çıkış amacı insanların kendilerini internette gizli tutmak istemesi olabiliyor.
Çevrimiçi ortamda VPN konusunda tonlarca seçenek mevcut ve hangisini seçeceğinize karar vermek biraz zor. Tek sorun VPN servisi seçmekte de değil, ne kadar güvenli bu VPN? Ne gibi etkileri vardır.
VPN nedir?
VPN (Virtual Private Network), temel amaç olarak bulunmadığınız bir konumda bulunuyormuş gibi göstererek sizi ağda izleyebilecek olan kişilerden koruyan bir hizmettir. İnternete bağlandığınız anda cihazınız sanal olarak farklı bir konumda görünür. Bunun için hizmet karşı ağın içinden kriptolu bir tünel açar.
Aktarılan bilgiler bu tünel üzerinden gider gelir. Örneğin VPN aracılığıyla ülkenizi Almanya olarak gösterir ve bir siteye giriş yaparsanız, asıl konumunuz olan Türkiye’yi kimse bulamayacaktır çünkü Almanya aracılığıyla ağ üzerinde şifreli bir tünel açmış olursunuz.
Oyun oynarken VPN kullanmak ping düşürür mü?
Oyun sektörü, özellikle 2010’lu yıllardan sonra neredeyse tamamen çevrimiçi bir yöne kaydı. Bununla birlikte oyunlar internet kullanımımızın önemli bir parçası oldu. İnternet kullanımının güvenliği de bildiğiniz gibi VPN hizmetleri ile sağlanıyor ve bu da akıllara bir soruyu getiriyor, VPN kullanmak ping’e etki eder mi?
Çevrimiçi bir oyun oynarken bilgisayarınız ile oyun şirketinin sunucuları arasında bir bağlantı kurulur. VPN kullandığınız zaman bu bağlantıya 3. bir köprü eklemiş olursunuz. Aynı gerçek hayattaki gibi hayal edin; 3 adet köprü var ve hepsinin giriş çıkışları birer boğum. Zaten ilk köprüden 2. köprüye geçerken o boğumlardan sıkışıyorsunuz, araya bir de 3.yü eklediğiniz zaman gecikme süreniz daha da artıyor.
Yabancı VPN ağları ne kadar güvenli?
VPN dedik, internette güvenli gezinmek dedik, verilerimiz çalınmasın dedik de VPN ağları ne kadar güvenli? Hele yabancı olanlar? Bildiğiniz gibi VPN hizmetleri, hizmeti kullanan tüm kullanıcıların hareketlerini takip ediyor. Biz VPN kullanarak başkalarından gizlediğimizi düşünüyoruz VPN hizmetleri bizi ne kadar gizliyor?
Tabii ki VPN’lerin sadece yabancı olanları tehlikelidir diye bir söylem saçma zira herhangi bir VPN hizmeti de güvensiz olabilir. Ancak yabancı VPN servisleri biraz daha tehlikeli zira ABD’de bulunan bir VPN hizmeti sizi izleyebilir ve bilgilerinizi ABD hükümeti ile paylaşabilir. Yasalar gereği boyun eğerek bilgileriniz birdenbire yabancı bir hükümetin elinde olabilir. Ancak bu yaşadığınız ülke için de geçerli tabii ki.
Anonim olmak isteyenlere VPN dışında bir başka seçenek: TOR Browser nedir, nasıl kullanılır?
Belki de direkt olarak bir VPN hizmeti önerisi veya VPN’e dair bir yazı değil ancak sadece VPN kullanarak indirip giriş yapabileceğiniz Tor Browser nedir, nasıl kullanılır ve ne işe yarar sorularını yanıtladık. Tor Browser için aslında kendi başına bir VPN demek de mümkün.
‘The Onion Routing’ isimli anonim iletişim imkanı sunan bir ağ ve yazılım projesi olan Tor browser, gizliliğe öncelik veren ve internetin karanlık kısımlarında gezinebileceğiniz ücretsiz bir tarayıcıdır. Çok katmanlı şifrelemesi sayesinde takip edilmesi de zor bir yapıya sahiptir. Tor browser’a ulaşmak ise birkaç adım ile gerçekleştirilebilecek kadar kolay:
- Adım #1: Buradan Tor Browser’ı indirin,
- Adım #2: İndirdiğiniz dosyayı açın ve kurulumu gerçekleştirin
- Adım #3: Tor Browser’u açın, ‘Yapılandır’ butonuna tıklayın,
- Adım #4: ‘Bulunduğum ülkede Tor ağı engelleniyor’ kutucuğunu işaretleyin
- Adım #5: ‘torproject.org üzerinden bir köprü istensin’ seçeneği üzerinden, ‘Köprü İsteğinde Bulun…’ butonuna tıklıyoruz.
- Adım #6: Açılan pencerede güvenlik kodunu giriyoruz ve ‘Gönder’ butonuna tıklıyoruz.
- Adım #7: .org üzerinden köprü IP adresleri gönderildikten sonra ‘Bağlan’ butonuna tıklıyoruz.
- Bağlantı sağlandı! Artık özgür, hiçbir erişim engeline takılmadan ve ayrıca oldukça güvenli bir şekilde internete erişebilirsiniz.
Webtekno’nun ücretsiz VPN uygulama tavsiyeleri:
- VPNPro.com
- Surfshark
- TunnelBear
- ProtonVPN
- Hotspot Shield
- Windscribe
- NordVPN
- ExpressVPN
- IPVanish
Büyük bir kitleye ulaşan listelerimizden biri olan en iyi ücretsiz VPN programları listemizde özellikle PC platformu için güvenilir ve popüler VPN programlarını sıralıyoruz. Sizler için araştırarak kendi seçtiğimiz PC için ücretsiz VPN programları listemize göz atmayı unutmayın.
Engellenen site ve servislere ulaşmakl için VPN eklenti ve uygulamaları:
- Uygulamalar (Android – iPhone)
- Ufo VPN
- VPN Proxy Master
- Hotspot Shield
- Nord VPN
- Tarayıcı Eklentileri
- ZenMate VPN
- Touch VPN
- Hola VPN
- Betternet VPN
- Tarayıcılar:
- Opera
- Opera GX
PC platformuna program olarak VPN indirmek istemiyorsanız veyahut PC için bir VPN hizmeti aramıyorsanız onun da çözümü bizde. Detaylı araştırmalarla hazırladığımız bu listede Android ve iOS platformları için uygulama olarak, tarayıcılar için eklenti olarak VPN hizmetlerini ve direkt olarak VPN’li tarayıcıları sıraladık.
Google Chrome için VPN eklentileri:
- Hola,
- ZenMate VPN,
- Hotspot Shield,
- uVPN,
- Betternet,
- DotVPN,
- TunnelBear,
Eğer yukarıdaki karma listemizde aradığınızı bulamadıysanız ve özellikle bir Chrome kullanıcısı olarak Chrome tarayıcısı için bir VPN hizmeti arıyorsanız, onun için de bir listemiz var tabii ki. Bu Webtekno özel listesinde Google Chrome için en popüler VPN eklentilerini sıraladık.
Android ve iPhone kullanıcıları için VPN uygulama tavsiyesi: 1.1.1.1
Webtekno’da VPN hizmetlerine dair yazdığımız içerikleri önerdiğimiz listemizin son sırasında olan bu yazımızda, reklamsız ve ücretsiz olarak kullanabileceğiniz harika 1.1.1.1 DNS VPN’i nasıl kullanabileceğinizi anlatıyoruz ve uygulamadan detaylıca bahsediyoruz.
Böylelikle Webtekno üzerinde VPN hakkında bilmeniz gereken her şeyi derlediğimiz içeriğimizin sonuna gelmiş bulunmaktayız. Düşüncelerinizi ve önerilerinizi aşağıdaki yorumlar kısmında belirtmeyi lütfen unutmayın.