Verimli Çalışmanın Anahtarı: Pomodoro Tekniği
Birçoğumuz derslerimize veya öğrenmek istediğimiz herhangi bir konuya çalışmak istediğimizde sürekli olarak odaklanamama problemi yaşarız. Pomodoro Tekniği ise bu probleme çözüm olabilecek etkili bir çalışma yöntemidir. Bu yazımızda sizlere Pomodoro Tekniği ile nasıl verimli çalışabileceğinizi derledik.
Pomodoro Tekniği Nedir?
Pomodoro tekniği, 1980’li yılların sonlarına doğru Francesco Cirillo tarafından geliştirilen bir zaman yönetimi metodudur. Pomodoro tekniği, çalışmanızı belirli zaman dilimlerine ayırarak yapmanızı baz alır. Genellikle bu teknik 25 dakikalık çalışmalar ve 5 dakikalık molalarla gerçekleştirilir. Her zaman dilimine ise İtalyanca’da domates anlamına gelen pomodoro denir. Böyle anılmasının sebebi de Cirillo’nun öğrenciyken geliştirdiği bu tekniği uygularken, zaman tutmak için kullandığı domates biçimindeki zamanlayıcı kullanmasından dolayıdır. Evet aslında bu tekniği tam Türkçe karşılığı olarak Domates Tekniği olarak bilinir. Tabi bu kendi dilimizde biraz absürt kaçacağından dolayı bizler bu tekniği genellikle Pomodoro Tekniği olarak duyarız. [1]
Pomodoro tekniğinin uygulanmasında ise süre tutmak oldukça önemli olduğu için genellikle telefonların kronometreleri veya harici zamanlayıcılar kullanılır. Bu teknik aslında daha önceki yazılarımızda da bahsettiğimizi Elon Musk’ın Timeboxing yöntemi ile de benzerlik gösterir.
Pomodoro Tekniği ile Ders Çalışma
Pomodoro tekniğinin uygulanması oldukça basit ve bir o kadar da verimlidir. Gerçekten de bu yöntem ile çok daha konsantre olmuş bir şekilde verimli çalışabilirsiniz. Öncelikle telefonunuzun veya harici bir zamanlayıcınızı 25 dakikaya ayarlayın ve bu süre içerisinde tamamen çalışmanız gereken konuya odaklanın. Dikkatinizi dağıtabilecek sosyal medya ve mesaj bildirimlerinizi kapatın.
25 dakika dolduktan sonra, 5 dakika mola verin ve bu mola sürecinde su içip lavabo ihtiyacınızı giderebilirsiniz. Ancak molalarda kesinlikle sosyal medya gibi dikkat dağıtıcı şeylerle ilgilenmeyin eğer bir ihtiyacınız yoksa bile mutlaka yerinizden kalkın. Daha sonra bu 25 dakika çalışma ve 5 dakika mola düzeninize 4 defa daha devam edin. Bu şekilde 2 saatlik bir çalışma gerçekleştirmiş olursunuz. Eğer hala çalışmanız gerekiyorsa da bir 30 dk uzun mola verip tekrar 25 dk+5 dk çalışma düzeninize geri dönün ve unutmayın ki bu kuralın dışına asla çıkmamalısınız. 25 dakika dolduğu zaman hemen çalışmanızı bırakın ve yerinizden kalkıp hareket edin. Pomodoro tekniğinin temel amacı da sizlerin çalışma süreniz içerisinde sıkılmamanız ve molalarda da gevşememenizi sağlamaktır. Bu sebepten süreler kısadır.
Pomodoro tekniğinin uygulamasını bize canlı olarak sunan Youtuber Barış Özcan’ın bu yayınını aşağıdan izleyebilirsiniz.
Pomodoro Tekniğinin Faydası Nedir?
Pomodoro tekniği ile çalışmalarınızı kısa zaman aralıklarında gerçekleştirdiğinizden dolayı zihninizin sıkılmasına izin vermeden vereceğiniz kısa molalarla kendinizi ve zihninizi rahatlatıyorsunuz. Bu şekilde uzun süre boyunca sıkılmadan verimli bir şekilde çalışabilirsiniz.
Ayrıca bu şekilde çalışmanız sadece zihinsel açıdan değil, fiziksel açıdan da sizin için faydalıdır. Çünkü uzun süre aynı pozisyonda sabit bir şekilde oturmuyorsunuz her 25 dakikada bir hem zihninizi hem de vücudunuzu dinlendirmiş oluyorsunuz.
Pomodoro tekniğinin sağlık açısından sağladığı faydaların yanı sıra, çalışacağınız dersi veya yapacağınız bir işi belirli bir hedef ve planlama doğrultusunda yapacağınız için büyük bir oranda görevinizi en verimli şekilde gerçekleştirebileceksiniz. Kısacası, Pomodoro tekniği çalışmanızda size planlama, görevlendirme, zamanlama, çalışma ve yaratıcılık gibi faydalar sağlar.
Bu yazımızda sizlere Pomodoro tekniğini kısa ve öz bir anlatım ile derledim. Hadi bu tekniği uygulayarak çalışmalarınızı yapın ve tekniğin verimli olup olmadığını yorum kısmında bize belirtin.
Hangi işe/derse ne kadar çalıştığını görmek ve performansını takip etmek isteyenler, görev yöneticisi & Pomodoro özelliklerini tek uygulamada birleştiren Masterlist’e göz atabilirler. Tamamen Türkçe ve ücretsiz…
İyi çalışmalar…