Vaka Analizi (Case Study) Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Firmaların işe alım sürecinde veya kendi çalışanlarının verimini arttırmak için kullandığı bir düşünce biçimi olan, Case Study yani Vaka Analizi kavramını bu içeriğimizde sizlere derledik.
Vaka Analizi Nedir?
Vaka Analizi, işletmelerin gerçek hayatta karşılaştıkları ya da karşılaşma ihtimalleri yüksek olan problemlerin çözülmesi için ortaya konulan bir düşünce süreci olarak tanımlanabilir. Bireysel veya gruplar halinde; canlı ve gerçek iş durumlarını kurgulanabilir gerçeklikteki veriler yardımı ile uygulanabilir şekilde çözümleme ve iyileştirme çalışmaları bütünüdür. Aynı zamanda katılımcıların eğitim hayatları boyunca görmüş oldukları çeşitli teknikleri ve sahip oldukları analitik düşünme becerilerini kullanarak problemler için mümkün çözümler elde etmeye çalıştıkları bir yarışma süreci olarak ifade edilebilir.
İngilizce’de Case Study olarak anılan bu yöntem işletmelerin en çok kullandığı analiz yöntemlerinden birisidir. Özellikle işe alımlarda, kurumsal firmalar genellikle bünyelerine ekip arkadaşı seçerken Case Study (Vaka Analizi) yöntemini kullanmaktadırlar.
Vaka Analizi Örnekleri ve Grup Mülakatı
Adaylar arasından en uygun kişiyi seçmek için adayları optimal sayıda gruplara ayırdıktan sonra, her bir katılımcının bireysel olarak probleme yaklaşım tarzını, olayı nasıl bir açıdan ele aldığını, zamanı nasıl yönettiğini, kriz anında durumla nasıl başa çıktıklarını ve en önemlisi adayların ekip çalışması içindeki iletişim ve davranışlarını gözlemlerler.
Vaka Analizlerinin her aşamasında adaylara belirli süreler verilmektedir. Grup içerisindeki tüm katılımcılara sunumda kendilerini ifade etmeleri için eşit süreler verilir ve tüm katılımcılar eşit sürelerde değerlendirilir. Bu yöntemle adayların zamanı ne derece etkin kullandıkları yani zaman yönetimi becerileri ölçülmektedir.
Kriz fırsatın ta kendisidir.
taiichi ohno
Tüm bu süreçlerde katılımcıların hem uygun, olurlu bir çözüm elde edebilmeleri hem de bu çözümü üst yönetimi ikna edebilecek şekilde sunabilmeleri bu yarışma kapsamında test edilmiş oluyor. Bu noktada problem için sunulan çözüm önerilerinin sağlam bir alt yapıya sahip olması çok önemlidir. Bu nedenle ekibin sunum esnasında eleştiri gelebilecek noktaları önceden öngörüp şirket menfaatleri doğrultusunda en optimal ve en az maliyetli öneriyi sunmaları gerekmektedir.

Örneğin; üretim esnasında tezgahta meydana gelen bir arızayı gidermek için yeni bir tezgah satın alınması önerilmiş olsun. Vaka analizinde ilk yapmamız gereken öncelikle mevcut sistemde tamir ve bakım yapılarak bu sorun giderilebilir mi? Şirket yeni tezgah maliyeti için bütçe ayırabilir mi? Tezgah satın alımı sonrasında mevcut iş akışında bir aksama söz konusu olur mu? vb. soruların cevapları sunum öncesinde yine ekip üyeleri tarafından hazırlanmış olmalıdır. Aksi takdirde tüm çözüm önerileri doğru bile olsa jüriyi ikna etmede yeterli olmayacaktır.
Vaka Analizi Çalışmaları Nasıl İlerler? Nasıl Bir Süreçten Geçilir?

Vaka analizi yarışmalarında genel olarak katılımcı firmalar kendilerine ait bir problemle ilgili olarak verileri katılımcılara sunmaktadır. Katılımcılardan, ilk aşamada bu veriler üzerinden durumu analiz ederek ihtiyaç duydukları gerekli bilgileri oradan süzmeleri ve süreç boyunca kendilerine lazım olacak bilgileri üretmeleri, bu bilgiler ile birlikte de problem için olurlu, optimal bir çözüm elde etmeye çalışmaları beklenmektedir.
Bu sebeple Vaka Analizi sürecini 3 aşamada değerlendirmek mümkündür. İlk aşama eldeki verilerin analiz edilmesi ve bu verilerden bilgi çıkarılmasıdır diyebiliriz. İkinci aşamada elde edilen bilgiler için ortaya koyulan probleme alternatif çözümler üretme kısmı gelmektedir. Son aşamada ise elde edilen çözümün etkin bir sunum tarzı ile karşı tarafa sunulması gerekmektedir.
Vaka analizi çalışmalarında problemin doğru veyahut da yanlış çözümü söz konusu değildir. Burada; jürinin asıl dikkat ettiği kritik nokta sorunun çözümünde nasıl bir yol izlendiğidir. Katılımcının soruna yaklaşımı, analitik düşünmesi, problemin doğru başlıklarına odaklanması vaka analizleri için önemli ve de kritik rollerdir.
Vaka Analizinin Faydaları
Bu kapsamda düşündüğümüz zaman vaka analizleri katılımcıların farklı bakış açıları ile problemler üzerine farklı çözümler üretebilme yeteneğini geliştirmektedir. Bunun yanında onlara verilmiş olan verilerin analizini yapabilmelerini, bu veriler üzerinden ihtiyaç duydukları bilgiyi çıkarabilmelerini sağlamaktadır. Bu da onların veri analizi yeteneklerini geliştirmektedir. Bunların yanı sıra ilk kez karşılaşmış oldukları bir problem üzerinde analitik düşünme teknikleri ile daha geniş bir perspektiften bakmalarını sağlayarak yaratıcı çözüm üretebilme, olurlu çözümlere ulaşabilme becerisini katılımcılara kazandırmaktadır.

Tüm bunlar göz önüne alındığında, vaka analizi yarışmaları aslında günümüz firmalarının yönetici konumunda çalıştırmak istedikleri mühendisleri test etmek istedikleri tüm özellikleri içermektedir. Bu bağlamda; öğrenciler açısından başta Endüstri Mühendisliği öğrencileri olmak üzere diğer tüm bölümlerdeki öğrencilerin de vaka analizi etkinliklerini takip etmeleri ve mümkünse bunlara katılım sağlamaları öğrencilerin akademik gelişimleri ve de gelecek kariyerleri için bir çok faydaları içerecektir.
Başarılı bir yazı olmuş. Final ödevim için kaynak olarak kullandım teşekkür ederim
Çok teşekkürler, ne mutlu bana. 🙂