Uzay BilimleriBilimTeknoloji

Uzay Şirketleri Serisi 2: Blue Origin Roketleri ve Özellikleri

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Hazırladığımız derleme serisinde, dünya çapında roket imali ve çeşitli yük taşıma görevlerini üstlenen Blue Origin, SpaceX ve Virgin Galactic firmalarının ürettiği roketlerin yapı ve özelliklerine değinilmiştir. Serimizin ikinci yazısında, Blue Origin’in BE-1, BE-2, BE-3, BE-4 ve BE-7 motorları kullanılarak üretilen Blue Origin roketleri, New Gleen ve NewSharped roketleri ve bu roketlerde kullanılan yakıt ve püskürtücü sistemlerden bahsettik.

Kısaltmalar; BE (Blue Engine), VTVL (vertical-takeoff, vertical-landing),

Blue Origin

blue origin launches capsule and rocket lands both again Mühendistan

Maliyetleri önemli ölçüde düşürmek ve güvenirliği artırmak amacıyla özel uzay uçuşu alana erişim sağlayacak teknolojiler geliştiren Blue Origin, Suborbital ve orbital alana erişim için roketle çalışan dikey kalkış ve dikey iniş (VTVL) araçlarına odaklanan çeşitli teknolojiler geliştiren bir uzay roketi üreticisidir. Operasyonel olarak yeniden kullanılabilen roketler, yumuşak inişlerde derinlemesine çalışabilen yüksek performanslı motorlar gerektirir. Birden fazla kullanım için üretilmiş olan motor ailesi, ticari, sivil, ulusal güvenlik için gelecek nesil roketlere güç sağlıyor. 2014 yılında ilk büyük ABD fırlatma sistemi operatörü United Launch Alliance (ULA) için yeni ve büyük bir roket motoru olan BE-4’ü geliştirmek üzere anlaştı.

Blue Origin Roketleri Motor Ailesi

be 1 Mühendistan
BlueOrigin BE3 Diagram Mühendistan
BE-3 roket motoru
BlueOrigin BE4 Diagram Mühendistan
BE-4 roket motoru
Blue Origin hotfire BE 4 engine 2 Mühendistan
BE- 4 roket motoru test çalışması
blueorigin be7diagram Mühendistan
BE-7 roket motoru (Blue Moon uzay aracında kullanılan motor)

Blue Origin Roketleri

New Glenn

Mürettebatı ve kargoyu Dünya yörüngesine ve ötesine taşıyabilecek tek yapılandırmalı ağır kaldırma fırlatma aracıdır. Yeniden kullanılabilir ilk aşamaya sahiptir. 7 metre çapında iki aşamalı olan new glenn, BE-4 motorları ile çalışır. İlk aşaması, yedi adet yeniden kullanılabilir motorlar ve dikey olarak inecek şekilde tasarlanmıştır. İlk aşamasında yedi adet BE-4 motoru, İkinci aşamada ise BE-4 motorunun bir üst versiyonu kullanılmıştır.

Blue Origin Roketleri: New Glenn
New Glenn uçuş aşamaları

New Shepard

New Shepard sistemi, tamamen yeniden kullanılabilir, dikey kalkış, dikey iniş (VTVL) olmak üzere 2 bölüme sahiptir. Sistem bir yükseltici üstünde basınçlı bir kapsülden oluşur. Kapsül ayrılmadan önce alt etap 2.5 dk boyunca hızlanır. Ayrıldıktan sonra alt etap serbest düşüşe geçer. Yüzeye dikey inişi gerçekleştirir. Kapsül’de paraşütle yumuşak iniş gerçekleştirir.

Blue Origin Roketleri: New Shepard
Uzay Şirketleri Serisi 2: Blue Origin Roketleri ve Özellikleri 10

Kaynak

1- Engine, New shepard and new glenn, Blueorigine.com

Fatma Betül ÖZDEMİR

Akdeniz Üniversitesi, Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Bölümü Öğrencisi

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu