Üniversite Sınavına Nasıl Çalışılır? YKS Çalışma Taktikleri

Üniversite sınav hazırlığı döneminde Google aramalarına baktığımız zaman öğrenciler üniversite sınavına nasıl çalışılır? veya YKS çalışma taktikleri ile şeklinde çok sayıda arama yapmaktadırlar. Hayatınızda sizi eğitim açısından başka bir yere götürmeye aracı olan üniversite sınavı sadece bir yıllık bir süreyi kapsamaz. Türkiye’deki çoğu öğrenci bu sınava lisenin başında hazırlanmaya başlamaktadır. Sınava planlı, odaklı ve kararlı bir şekilde hazırlanmak oldukça önemlidir. Peki üniversite sınavına nasıl çalışılır? YKS Çalışma taktikleri neler? Bu soruların cevabı aşağıda detaylı bir biçimde anlatılmaktadır.
YKS Çalışma Taktikleri
Üniversite sınavına nasıl çalışılır? Peki herhangi bir şekilde kazandıran taktik veya stratejiler var mı? gelin hep beraber inceleyelim.
Ders Programı Yapın
Üniversite sınavına nasıl çalışmanız gerektiğini düşünürken aslında hangi sınav olursa olsun en önemli ve temel adım planlı olmaktır. Ders programlarını aylık, haftalık ya da günlük yapabilirsiniz. Bu tamamen sizin hayatınızın akışına bağlıdır. Aylık plan yapanlar o ay içerisinde hangi konuları çalışacağına, önceki aylardan çıkardığı eksikleri tamamlamaya odaklanmalıdır. Haftalık programlarda ise o haftaki çalışmanıza ve gördüğünüz konulara bağlı olarak programda oynamalar yapılabilir. Günlük yaptığınız planlarda daha detaycı olunabilmektedir. O gün kaç soru çözdüğüne , hangi konudan ne kadar yanlışın olduğuna bakarak ertesi günlerde telafi yapılması oldukça kolaydır.
Kaynaklarınızı Doğru Belirleyin

Çoğu eğitmenin bu konudaki ilk değindiği şey seviyenizi belirlemek olmuştur. Kaynakları alırken seviyenize uygun olanı seçmek oldukça mühim bir konudur.
Eğer seviyenizden kolay bir kaynak seçerseniz bu sizin için hem yanıltıcı olur hem de zaman kaybı unsuru olmaktan başka bir şey olmaz. Sorular size kolay gelir ve o konuyu hemen kavradığınızı zannedersiniz ama birden fazla deneme olduğu zaman hep o konudan yanlış veya boş çıkarsa yapamama ihtimallerinizden biri doğru kaynak seçimini başaramamışsınız demektir.
Daha zor bir kaynak seçimi ise motivenizi ve netlerinizi oldukça düşürür. Hatta o konu ya da dersten soğumanıza sebep olur.
Kendinize uygun kaynak seçtiğiniz zaman netlerinizdeki buna bağlı olarak da moralinizin oldukça yükseldiğini göreceksiniz.
Tüm bunları yaparken sınav senenizde kesinlikle çözmeniz gereken kitaplar ise MEB kitapları ve MEB´in ilk defa 2022 yılında dağıttığı ek kitaplarıdır. Bunları çözmeden sınava girerseniz eksik girmiş olursunuz.
Kötü Düşünce ve İnsanları Hayatınızdan Çıkarın
Sınav senenizde motiveniz oldukça önemlidir. Çevrenizde sürekli olmayacağını, başaramayacağınızı söyleyen insanlara karşı kendinizi kapatın. Bazen öğrencilerin aklına da böyle düşünceler gelmektedir. O zaman kendinize şunları söyleyin : “ Ben elimden geleni yapıyorum, başaracağım.´´ . Bu sözleri dediğinizde aslında kendinizdeki gücü görmeye başlayacaksınız.
Bol Soru Çözün

En etkili şekilde üniversite sınavına nasıl çalışılır? Çok sayıda soru çözerek. Tabii ki bol soru çözmeden bir sınav senesi mümkün değildir. Her iki sınavda bol soru görmeye dayanır. Elbette bunun da bir sınırı var. Sadece soru çözüp eksiklerini kapatmamak sizi olduğunuz yerde saydırır. Soru kalıpları ezberlemeyin. Bu da size hiçbir şey katmamakla birlikte yorumlama yeteneğinizi köreltir bu yüzden ezberlemek yerine mantığını anlamak sizi bir adım öne çıkarır.
Her dersten en az 2 en fazla 4 kaynak önerilmektedir. Örnek verecek olursak iki kitap aldıysanız biri konu dinleme sonrası pekiştirme diğeri ise ertesi günlerde eksik kapatmaya yönelik kullanılmalıdır.
Deneme Çözün
Deneme çözmek atlanmaması gereken bir adımdır. Öğrenciler denemeden kaçmamalıdır. Eksikleri belirleme ve kendini sınav gününe kadar ruhsal olarak hazırlamak için çok iyi bir yoldur. Öğrenciler kendi stratejisini belirleyene kadar denemelerde farklı stratejiler deneyebilir. Aynı zamanda deneme çözdükçe heyecan duygusu belirli bir seviyeye iner, stres faktörü oldukça azalır.
Süre Tutarak Soru Çözün

Sınavda zamanla yarıştığınızı unutmayın. En başından her derste süre tutarsanız zamanı çok daha iyi yönetebilirsiniz. Süre tutarak çözmenin meyvesini özellikle TYT ´de toplayacaksınız. Özellikle Türkçe’de paragraf çözerken süre tutmanız denemelerde Türkçeyi erken bitirip diğer derslere daha çok zaman ayırmanızı sağlar. Bir müddet sonra denemeleri erken bitirip turlama yöntemi ile soruları tekrardan gözden geçirme fırsatı sunar.
Vaktinizi Çalan Şeylerden Uzak Durun

Üniversite sınavına nasıl çalışacağınız ile ilgili bir diğer konu da aslında vakit öldüren şeylerden kurtulmak. Devir teknoloji devri. Evet bunun herkes farkında ama ne kadar yararlı amaçlar için kullanılsa da kötü ve zamanınızı çalan unsurlarda oldukça fazla. Bir yıl boyunca sizin zamanınızı hangi sosyal mecra çalıyorsa onu bir süreliğine hayatınızdan çıkarın. En azından sınav bitene kadar. Emin olun bu ne kadar zor olsa da sınav anı geldiğinde keşke zamanımı boşa harcamasaydım dememek için bunu yapmanız gerekir. Eğer ki ben iradeliyim zaten durmasını biliyorum diyorsanız bu sizin için tercihinize bağlıdır.
Sadece sosyal medya değil çevrenizdeki insanlar da sizin vaktinizi boşa harcayabilir. Elbette bu süreçte sosyalleşmek ve moralinizi yüksek tutmak önemlidir ancak bazı insanlar sizin hem vaktinizi çalar hem de sizi psikolojik açıdan aşağı çeker. Bu insanlarla mesafenizi korumanızı tavsiye ederim.
Kendinizi Zorlamayın
Evet bu sınav sizin için önemli olabilir ancak çok çalışmak değil verimli çalışmaktır önemli olan. Dengeyi kurduğunuz sürece sosyal hayatınızı kısıtlamanıza gerek yoktur. Bu sene sınav seneniz diye kendinizi dışarıya kapatırsanız hem bunalır hem de çok fazla yorulursunuz. Bir zaman sonra canınız ders çalışmak istemez.
Unutmayın, sınav senesi mental sağlığınızın iyi olması, mutlu ve rahat olmanız çok önemli. Kendinize ödüller vermeyi haftada bir de olsa film izlemeyi, arkadaşlarınızla zaman geçirmeyi, sevdiğiniz tarzda kitaplar okumayı unutmayın. Bu aktiviteler abartılmadığı sürece asla zaman kaybı değil aksine YKS çalışma sürecinin bir parçasıdır.
Kendinize Uygun Çalışma Saatleri Belirleyin
Herkesin verimli çalışma saatleri farklıdır. Birinin gece birinin gündüzdür. Bunu ancak siz bilebilirsiniz. Kendinizin en verimli olduğu zaman ders çalışmak oldukça önemlidir. Bunu yaparken de beslenme ve uyku düzeninize oldukça dikkat etmeniz gerekmektedir.
Üniversite sınavına hazırlık ve YKS çalışma taktikleri neler? ve üniversite sınavına nasıl çalışılır? sorularını bu içeriğimizde sizlere en sade bir şekilde derlemeye çalıştık. Konu ile ilgili görüşlerinizi ve önerilerinizi bize yorum olarak belirtebilirsiniz.