Ultraviyole Işık Korona Virüsünü Öldürür mü?
Bu yazımızda sizlere korona virüs salgınıyla beraber, tartışılan bir konu olan ultraviyole ışık korona virüsünü öldürür mü? sorusunun cevabını sizler için ayrıntılı olarak ele aldık.
Ultraviyole Hava Temizleme
COVID-19 veya diğer tanımı ile korona virüs ( SARS-CoV-2 ) olarak bilinen virüs bugünlerde küresel salgın haline gelmiştir. Bu virüs şüphesiz ki dünyamızı bir kaosa sürüklesede yapabileceğimiz en iyi şey hazırlıklı olmaktır. Bu noktada korona virüse karşı hazır olmak ve mücadele edebilmek için atılabilecek bazı adımlar vardır. Bunlardan biri de bakteri ve virüsleri öldüren ultraviyole ışık olarak bilinen teknolojidir.
Ultraviyole Işık Korona Virüsünü Öldürür
Birkaç yüzyıldır, 200 ila 400 nanometre (nm) arasında dalga boylarına sahip geniş spektrumlu antiseptik UV ışığının, bakteri ve virüslerin DNA’larını bir arada tutan bağlarını yok ederek öldürmede çok etkin olduğu bilim adamları tarafından bilinmektedir. Standart Ultraviyole ışıklar genellikle cerrahi ekipmanları dekontamine etmek için kullanılmaktadırlar. Bu geleneksel antiseptik UV ışıkları virüs ve bakterileri öldürmede etkilidir. Aynı zamanda insan sağlığı içinde tehlikelidir. Ayrıca, toplumsal alanlarda UV ışık kullanımı cilt kanseri ve katarakta sebep olabilir.
Virüsler ultraviyole ısı ve ışığa karşı hassastır. Bu nedenle Ulusal Sağlık Komisyonları tarafından yayınlanan koronavirüsün tanı ve tedavisi hakkındaki son kılavuzdada ultraviyole ışığın yaymış olduğu radyasyonun virüsü etkili bir şekilde ortadan kaldırmada etkili olduğu belirtilmiştir.
“10 Soruda Corona Virüsü (COVID-19) ile İlgili Merak Edilenler” yazımıza buradan ulaşabilirsiniz. Tıklayınız.
Ultraviyole Işık Virüsleri mi Öldürecek? Yoksa İnsanlara Zarar mı Verecek?
Birkaç yıl önce tıp alanında, Far-UVC adı verilen dar bir ultraviyole ışık spektrumunun sağlıklı dokulara zarar vermeden mikropları öldürebileceği öne sürüldü. Far-UVC ışığı çok sınırlı dalga boyuna sahiptir. Bu yüzden, insan derisinin dış katmanına veya gözlerde gözyaşı tabakasına nüfuz edemez. Bu nedenle, insan sağlığı açısından tehlikeli değildir. Ancak virüsler ve bakteriler insan hücrelerinden çok daha küçüktür. Bu nedenle, Far-UVC ışığı DNA’larına nüfuz edebilir ve onları etkili bir şekilde öldürebilir.
Sağlık yönergelerine göre, iç mekan alanlarını ultraviyole ışık ile dezenfekte edebilir. Ancak, metrekare başına 1,5 watt yoğunlukta ultraviyole ışık kullanılmalıdır. Bir UV lambası bir metre mesafedeki herhangi bir nesneyi en az 30 dakika içerisinde dezenfekte edebilir
İç ortam şartlarını göz önünde bulunduracak olursakta bir iç alanın sıcaklığı 15 Derece’nin altında veya 40 Derece’nin üzerinde ve bağıl nem %60’ın üzerinde olduğunda iç mekanı daha uzun süre radyasyona maruz bırakmak gerekecektir. Ayrıca, UV dezenfekte edilmiş odalar havalandırılmalıdır ve insanların en az yarım saat veya daha uzun süre odaya girmemesi önerilir.
Bu yazımızda sizlere şuan da hepimiz için tehdit oluşturan bu virüsü bulunduğumuz ortamlardan yok etmede etkili olan bir yöntemi anlatmaya çalıştık. Son olarak, viral salgınların yayılmasını önlemek için yardımcı olacak ve geliştirilecek tüm yenilikler ile birlikte şuan da yaşamış olduğumuz korona virüs salgınını, küresel çabamızla yeneceğiz.
Kaynaklar